Βραβείο στην Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά

Κατηγορία Φυσική-Κοσμολογία, Πρόσωπα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στην Ελληνίδα αστροφυσικό Βίκυ Καλογερά δόθηκε το φετινό «Βραβείο Αστροφυσικής Ντάνι Χάινεμαν» για τις ανακαλύψεις της στα βαρυτικά κύματα.

Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν του Ιλινόις. Photo: AIP / Jim Prisching. Πηγή: Supplied
ν

ΑΚΟΜΗ μια σημαντική διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα αστροφυσικό Βασιλική (Βίκυ) Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Ιλινόις, η οποία βραβεύεται με το Βραβείο Αστροφυσικής «Ντάνι Χάινεμαν» για το 2018.
Το βραβείο απονέμουν το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής (AIP) και η Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία (AAS) για να τιμήσουν το έργο της κ. Καλογερά πάνω στις μαύρες τρύπες, τα άστρα νετρονίων και τους λευκούς νάνους.
«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η βράβευσή μου με το Βραβείο Χάινεμαν» δήλωσε η Ελληνίδα αστροφυσικός, η οποία είχε και συνεχίζει να έχει σημαντική συμβολή στη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων.
Το σκεπτικό που συνοδεύει την ανακοίνωση της βράβευσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισημαίνει τις «θεμελιώδεις συνεισφορές» της κ. Καλογερά, ιδίως όσον αφορά τα ζεύγη μαύρων οπών και άστρων νετρονίων (πάλσαρ), καθώς επίσης των ηλεκτρομαγνητικών και βαρυτικών κυμάτων που προέρχονται από τέτοια φαινόμενα, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η έρευνά της εγείρει νέα σημαντικά ερωτήματα στο πεδίο της αστροφυσικής.
Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες κατέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα βαρυτικά κύματα, παρακολουθώντας τη συγχώνευση δύο μαύρων οπών και τα κύματα βαρύτητας που κυματίζουν προς τα έξω κατά τη διάρκεια του γεγονότος.
Στο βίντεο που ακολουθεί, οι μαύρες τρύπες αντιπροσωπεύουν εκείνες που εντοπίστηκαν από το LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) στις 26 Δεκεμβρίου 2015, και είχαν 14 και 8 φορές τη μάζα του Ήλιου, μέχρι να συγχωνευθούν, σχηματίζοντας μια μόνο μαύρη τρύπα 21 φορές τη μάζα του Ήλιου. Μια ηλιακή μάζα μετατράπηκε σε βαρυτικά κύματα.

ν

ν

Το επόμενο βίντεο (που δεν έχει ήχο) μας επιτρέπει να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται τα βαρυτικά κύματα από δύο αντικείμενα που περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο. Καθώς τα αντικείμενα πλησιάζουν το ένα προς το άλλο, τα κύματα μεγαλώνουν.

ν

ν

Η ανακάλυψη της δημιουργίας των βαρυτικών κυμάτων ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο έρευνας στο χώρο της επιστήμης.
Η απόδειξη ότι τα κύματα υπάρχουν επιβεβαιώνει ότι το σύμπαν συμπεριφέρεται έτσι όπως πιστεύουν οι επιστήμονες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση πιο ευαίσθητων μηχανημάτων που τελικά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τους πλανήτες, τα αστέρια και τις μαύρες τρύπες σε όλο το σύμπαν.
Όπως ανέφερε και η ίδια η κ. Καλογερά, με αφορμή τη βράβευσή της, το βασικό ερώτημα είναι «να καταλάβουμε τι συμβαίνει όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται μεταξύ τους, κάτι για το οποίο χρειαζόμαστε στοιχεία τόσο από τα βαρυτικά, όσο και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα». Αυτή η μελέτη θα φωτίσει περισσότερο την ίδια τη φύση της βαρύτητας και πώς αυτή συμπεριφέρεται στα αστρικά συστήματα.
ν

Ποια είναι η Βίκυ Καλογερά

Η Βίκυ Καλογερά, που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι Διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν (CIERA) και κάτοχος της έδρας Φυσικής και Αστρονομίας του Erastus O. Haven στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών του Weinberg.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στη φυσική των συμπαγών αστροφυσικών αντικειμένων, συγκεκριμένα στους άσπρους νάνους, στα αστέρια νετρονίων και στις μαύρες τρύπες. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το σχηματισμό και την εξέλιξη των δυαδικών συστημάτων, στα οποία δύο άστρα μπαίνουν στην ίδια τροχιά.
Είναι επίσης μέλος της Επιστημονικής Συνεργασίας LIGO στο πείραμα ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory). Εργάζεται στην εκτελεστική επιτροπή της συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια και επιστημονικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο, και έχει διατυπώσει την αστροφυσική ερμηνεία της πρώτης ανακάλυψης συγκρούσεων μαύρων οπών.
Το 2017 επιλέχθηκε ως ο 16ος αποδέκτης του βραβείου Martin E. & Gertrude Walder για την Αριστεία στην Έρευνα.
Ως μέλος της ομάδας LIGO, η κ. Καλογερά συμπεριλήφθηκε στο βραβείο Gruber 2016 στην Κοσμολογία και στο Ειδικό Βραβείο του 2016 για τη Θεμελιώδη Φυσική, για την πρώτη ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.
Επίσης το ίδιο έτος βραβεύτηκε με το Βραβείο “Hans Bethe” της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας για τον ευρύτατο αντίκτυπο του έργου της στην Αστροφυσική.

 


Translate this post