Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Αθήνας

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Με σεισμό 4,7 Ρίχτερ μάς αποχαιρετά το 2017, με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κορίνθου.

ν

ΙΣΧΥΡΗ σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική δύο λεπτά μετά τις 06:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Δεκεμβρίου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον Κορινθιακό Κόλπο και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Καλαμάτα αλλά και στα Μέγαρα και τις τριγύρω περιοχές.
Παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή αν αποτελεί προανάκρουσμα για άλλον ισχυρότερο που θα εκδηλωθεί αργότερα, πιθανώς
τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται 82 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 35 χιλιόμετρα βόρειο – βορειοδυτικά της Κορίνθου, με ένταση 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ριχτερ. Το εστιακό βάθος είναι μικρότερο των 10 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με το Ευρω – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν έντασης 4,8 βαθμών. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.
ν

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού στον Κορινθιακό Κόλπο. Image: Supplied
ν

Τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής, ακολούθησαν μετασεισμοί έντασης 2 έως 2,6 της κλίμακας Ρίχτερ.
ν


ν

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στις Αλκυονίδες Νήσους. Πρόκειται για τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και που φέρεται να αναδύθηκε σε άγνωστη χρονική στιγμή εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή.
Οι Αλκυονίδες Νήσοι είναι ιδιαίτερα σεισμογενείς και ήταν το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, με πολλούς νεκρούς στην Αθήνα.

 


Translate this post