Οι θησαυροί της αρχαίας Πέργης στη Μικρά Ασία

Κατηγορία Αρχαιολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 2014

Posted by Youmagazine Staff
ν

 

Ένα εκπληκτικό μαρμάρινο άλογο, το άγαλμα του Ηρακλή, η κεφαλή θεάς με στέμμα της Ίσιδας και ψηφιδωτά με τον Ωκεανό και τη Μέδουσα είναι οι σημαντικές ανακαλύψεις στην αρχαία πόλη της Πέργης στη Μικρά Ασία.

Αναπαράσταση της αρχαίας Πέργης. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, σ’ έναν τόπο όπου ο ελληνισμός ανέπτυξε ποικιλόμορφη πνευματική και πολιτιστική δράση, σχεδόν καθημερινά γίνεται και μια ανακάλυψη που προστίθεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του παρελθόντος.
Τον Οκτώβριο του 2014 ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Πέργη, ένα άλογο, από τα αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής, ένα γυμνό άγαλμα του Ηρακλή και το κεφάλι μιας θεάς, ενώ το Μάιο του 2017 ανακαλύφθηκε σε τάφο ένα εκπληκτικό ψηφιδωτό που εικονίζει τον Ωκεανό και τη Μέδουσα.
Την προσοχή μας στις νέες ανακαλύψεις επέστησε ο αρχαιολόγος Ασκίμ Οζντίζμπαϊ (Aşkım Özdizbay), βοηθός καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.
Η Πέργη, η οποία βρίσκεται περίπου 17 χλμ. ΒΑ της Αττάλειας, ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη Μικρά Ασία πρωτεύουσα της Παμφυλίας. Ιδρύθηκε πριν το 1000 π.Χ. στις όχθες του Κέστρου ποταμού που ήταν πλωτός και καθιστούσε έτσι την πόλη παράλια. Η πόλη άκμασε ιδιαίτερα κάτω από την ρωμαϊκή ηγεμονία τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ.
Κοντά στην Πέργη βρισκόταν ο περίφημος ναός της θεάς Αρτέμιδας της Περγαίας που αποτελούσε σπουδαίο ιερό και προς τιμή της οποίας γίνονταν ετήσιες εορτές.
ν

Η στιγμή που η κεφαλή του μαρμάρινου αλόγου ξεπροβάλλει από τα χώματα. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Η ιστορία της πόλης αρχίζει το 1275 π.Χ. Το 546 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Πέρσες Αχαιμενίδες όπου και παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους μέχρι το 333 π.Χ. όπου η Πέργη παραδόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο. Στη συνέχεια περιήλθε στο κράτος των Σελευκιδών, στο Βασίλειο της Περγάμου, και από αυτούς πέρασε στους Ρωμαίους για να καταλήξει στους Βυζαντινούς.
Κατά την ελληνιστική περίοδο η Πέργη αποτελούσε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ανατολής στολισμένη με πολλά αξιόλογα ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίρια, ναούς, θέρμες, κρήνες, ψηφιδωτά και άλλους θησαυρούς.
ν

Το μαρμάρινο άλογο, το οποίο έχει μήκος 110 εκ. και ύψος 85 εκ., σώζεται σχεδόν ακέραιο. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Η κεφαλή του αλόγου της Πέργης. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Το μαρμάρινο άλογο αποκατεστημένο στολίζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας μαζί με άλλους ανεκτίμητους ελληνικούς θησαυρούς. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Σήμερα σώζονται τα τείχη της ακρόπολης, μια πύλη θριάμβου, το μεγαλοπρεπές θέατρο, το στάδιο και πολλοί ναοί. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές τα τελευταία τρία χρόνια έφεραν στο φως 13 σπάνια γλυπτά, μεταξύ των οποίων του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα και αρκετών θεών και θεαινών του ελληνικού Πάνθεου.
ν

Το αρχαίο θέατρο της Πέργης χωρητικότητας 14.200 θεατών (περ. 120 μ.Χ.). Image: Supplied
ν

Επίσης έχουν βρεθεί νομίσματα με αναπαραστάσεις του ιερού της Αρτέμιδος καθώς και πολλές αρχαίες επιγραφές. Σημειώνεται ότι από τη Πέργη καταγόταν ο αρχαίος Έλληνας, σπουδαίος μαθηματικός και αστρονόμος, Απολλώνιος ο Περγαίος.
ν

Το εκπληκτικό άγαλμα του Ηρακλή. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Το γυμνό άγαλμα του Ηρακλή αποτυπώνει το τέλος του αγώνα του ήρωα με τον Ερυμάνθιο Κάπρο. Έχει ύψος 159 εκ., πλάτος 62 εκ. και βάθος 29 εκ. Στον κορμό αποτυπώνονται ανάγλυφα οι μυς του θώρακα και της κοιλιάς. Στο κάτω μέρος δεξιά, πάνω από το κεφάλι του κάπρου, διακρίνεται ο μανδύας που κάλυπτε τον αριστερό ώμο.
ν

Κεφαλή θεάς από λευκό μάρμαρο με στέμμα της Ίσιδας. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Το πρόσωπο της θεάς είναι οβάλ και κλίνει ελαφρώς προς τα δεξιά. Τα μαλλιά, χωρισμένα στη μέση, πέφτουν σε μπούκλες στον αυχένα. Στην κορυφή φέρει το στέμμα της Ίσιδας. Έξοχο δείγμα της ελληνιστικής περιόδου. Πιστεύεται ότι παριστάνει την Ίσιδα ή την Τύχη.
ν

Άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος, προστάτιδας της Πέργης. Image: Supplied
ν

Το Νυμφαίο (σιντριβάνι) στους πρόποδες του λόφου όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της Πέργης. Photo: Hurriyet. Πηγή: Supplied
ν

Διακόσμηση μιας από τις κρήνες του Νυμφαίου. Image: Supplied
ν

Το νερό του Νυμφαίου τροφοδοτούσε ολόκληρη την πόλη. Image: Supplied
ν

Οι δρόμοι της Πέργης είναι χαραγμένοι κατά το Ιπποδάμειο σύστημα. Η κεντρική λεωφόρος είχε κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά και κατέληγε στο Νυμφαίο, όπου το άγαλμα μιας Νύμφης λάμπει ακόμη κάτω από τον ήλιο ως σύμβολο ενός αλλοτινού μεγαλείου.
ν

Βόρεια Οδός: η κεντρική λεωφόρος της Πέργης. Image: Supplied
ν

Έχουν βρεθεί επίσης 200 πέτρινες, λαμπρά διακοσμημένες νεκροθήκες και μαυσωλεία. Μπροστά στα μαυσωλεία ανακαλύφθηκαν άθικτα ψηφιδωτά που απεικονίζουν τον θεό της θάλασσας Ωκεανό και τη Μέδουσα, που λέγεται πως μετέτρεπε σε πέτρα όσους την έβλεπαν. Οι νεοανακαλυφθέντες τάφοι και τα ψηφιδωτά προστατεύονται από φρουρούς και κάμερες ασφαλείας. Μαυσωλεία και ψηφιδωτά τοποθετούνται χρονολογικά στον 3ο αιώνα μ.Χ.
ν

Πλούσια διακοσμημένες σαρκοφάγοι από την Πέργη στο Μουσείο της Αττάλειας. Image: Supplied
ν

Ψηφιδωτό με τον Ωκεανό της ελληνικής μυθολογίας. Photo: ΑΑ. Πηγή: Supplied
ν

Η Μέδουσα απολίθωνε όσους την αντίκριζαν. Photo: ΑΑ. Πηγή: Supplied
ν

Γυάλινα δοχεία, φιάλες αρωμάτων και πιατέλα από την Πέργη. Αρχαιολογικό Μουσείο της Αττάλειας. Image: Supplied
ν

Την αρχαία πόλη επισκέπτονται κάθε χρόνο 250-300 χιλιάδες τουρίστες και σύμφωνα με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αττάλειας, Μουσταφά Ντεμιρέλ, ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει στο εκατομμύριο ύστερα από τις νέες ανακαλύψεις.
ν

Ο αρχαιολόγος Ασκίμ Οζντίζμπαϊ, που επέστησε την προσοχή μας στις νέες ανακαλύψεις, είναι βοηθός καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Εδώ με τον γιο του στη Σελεύκεια. Ο Ασκίμ είναι λάτρης της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και των ρεμπέτικων τραγουδιών. Πηγή: Twitter
ν

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις έγιναν στην ακρόπολη της Πέργης, κοντά στο Νυμφαίο, όπου η Βόρεια Οδός συναντά τον δρόμο που έρχεται από Δυσμάς. Τα ευρήματα φυλάσσονται στο Μουσείο της Αττάλειας, το οποίο αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ο αντίπαλος των ξακουστών μουσείων της Εφέσου και της Τροίας. Οι ανασκαφές στην αρχαία Πέργη βρίσκονται σε εξέλιξη.
ν

© 2014-17 Youmagazine.gr

 


Translate this post