ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα το 2016

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom
ν

 

• Μια ακόμη «πρωτιά» για τη χώρα μας, καθώς έρχεται πρώτη στους φόρους και τελευταία στην ανάπτυξη μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ.

• Διαδραστικός πίνακας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στο τέλος του άρθρου.

Πρωταθλήτρια στους φόρους η Ελλάδα, λόγω εισφορών, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ. Image: Supplied
ν

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Έκθεση 2016 που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψη τα «κύματα» των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που «έσκασαν» από την Πρωτοχρονιά του 2017.
Συγκεκριμένα, το 2016 τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο.
Σαν αποτέλεσμα, ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ, ενώ όταν γίνεται αντιπαραβολή με βάση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές τότε η χώρα μας κατατάσσεται στην κορυφή των επιβαρύνσεων.
Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων σε συνάρτηση με το ΑΕΠ.
Για την ιστορία, στα 100 ευρώ εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, στην Ελλάδα οι εισφορές συνδράμουν με 29 ευρώ (26 ο μέσος όρος στον ΟΟΣΑ), έμμεσοι φόροι (ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ) εισφέρουν 39 ευρώ (32 ο μέσος όρος), ενώ η συμμετοχή των εταιρικών φόρων είναι στα 6 ευρώ (έναντι 9 στον ΟΟΣΑ) και οι φόροι στην περιουσία δίνουν 8 ευρώ (έναντι 6 στον ΟΟΣΑ). 
Εκτός της «πρωτιάς» στην οικονομική αφαίμαξη για την επίτευξη υπερβολικών πλεονασμάτων, η Ελλάδα κατατάσσεται στους ουραγούς, όσον αφορά την ανάπτυξη, σύμφωνα με την Έκθεση για το 2016 του ΟΟΣΑ.
Στο slideshow που ακολουθεί, παρατίθενται πίνακες μεταξύ των ετών 2001-2017, στους οποίους σημειώνεται η κατάσταση της χώρας σε διάφορους τομείς, όπως η ραγδαία αύξηση της φτώχειας (Πίνακας 3), η ανεργία (Πίνακας 6), η πορεία του δημόσιου χρέους μεταξύ των ετών 2001-2017 (Πίνακας 7), η πτωτική πορεία της ανάπτυξης (Πίνακας 13), η πτωτική πορεία των εξαγωγών (Πίνακας 14), η προτελευταία θέση στις επενδύσεις (Πίνακας 15), η κατακόρυφη αύξηση των φόρων (Πίνακας 19), η τελευταία θέση στην επιχειρηματικότητα (Πίνακας 21) κ.ά.
Για τη λειτουργία του slideshow που ακολουθεί, κάντε κλικ στον σύνδεσμο “Greece-2016-oecd-economic-survey-ensuring-inclusive-recovery-10-march” στο κάτω μέρος του πίνακα, για να ανοίξει καινούριο παράθυρο.

ν

Greece-2016-oecd-economic-survey-ensuring-inclusive-recovery-10-march from OECD, Economics Department

ν

Διαδραστικός πίνακας φορολογίας των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ

 


ν

 


Translate this post