Γιγαντιαίος πλανήτης γύρω από λιλιπούτειο άστρο

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η ανακάλυψη ενός τερατώδους σε μέγεθος εξωπλανήτη φέρνει τη θεωρία σχηματισμού πλανητών τα πάνω κάτω.

Καλλιτεχνική απεικόνιση της ανατολής του Ήλιου στο πλανήτη NGTS-1b. Πρόκειται για έναν τερατώδη πλανήτη, ο οποίος θεωρητικά δεν έπρεπε να υπάρχει, καθώς περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο νάνο. Photo: University of Warwick / Mark Garlick. Πηγή: Supplied
ν

ΟΜΑΔΑ Ευρωπαίων αστρονόμων ανακάλυψε ένα μοναδικό δίδυμο, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ στο σύμπαν γύρω από το μικρότερο άστρο.  Δεν είναι ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης σε απόλυτο μέγεθος που έχει ποτέ βρεθεί γενικά, αλλά είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με το μέγεθος του άστρου του. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς σχηματίσθηκε ένα τόσο δυσαρμονικό «ντουέτο» που ανατρέπει τη θεωρία σχηματισμού πλανητών.
Ο εξωπλανήτης NGTS-1b βρίσκεται σε απόσταση περίπου 600 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένας αέριος γίγαντας με το μέγεθος του Δία. Από την άλλη μεριά, το μικροσκοπικό μητρικό άστρο του είναι ένας ψυχρός και αχνός καφέ νάνος, που έχει μόλις τη μισή μάζα και τη μισή ακτίνα του Ήλιου μας. 
Αυτά τα άστρα κατηγορίας Μ είναι τα πιο κοινά στο γαλαξία μας, καθώς καίνε τα «καύσιμά» τους πολύ πιο αργά από τα υπόλοιπα άστρα, με αποτέλεσμα να μπορούν να ζήσουν ακόμη και τρισεκατομμύρια χρόνια. Συνήθως γύρω από τέτοια άστρα ανακαλύπτονται βραχώδεις και όχι αέριοι εξωπλανήτες.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που ανακαλύπτεται ένας αέριος γίγαντας γύρω από ένα καφέ νάνο Μ, αλλά πρόκειται με διαφορά για τον πιο μεγάλο σε σχέση με το άστρο του.
ν

Ο NGTS-1b είναι ένας πλανήτης “τέρας”, ο οποίος κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει με βάση την γήινη αστρονομία. Photo: University of Warwick / Mark Garlick. Πηγή: Supplied
ν

Ο καυτός εξωπλανήτης κινείται σε τροχιά πολύ κοντά στο άστρο του (4,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή στο 3% της απόστασης Γης-Ήλιου) και έτσι χρειάζεται μόλις 2,6 γήινες μέρες για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του).
Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του φθάνει τους 530 βαθμούς Κελσίου περίπου, συνεπώς οι συνθήκες για την ανάπτυξη ζωής δεν είναι ευνοϊκές.
Η ανακάλυψη του εξωπλανήτη έγινε από τη συστοιχία τηλεσκοπίων Next-Generation Transit Survey (NGTS) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στο Παρανάλ της βόρειας Χιλής από διεθνή ομάδα ερευνητών. Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης, που βρίσκει το νέο αυτό είδος τηλεσκοπίων.
ν

Το Next-Generation Transit Survey του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στο Παρανάλ της βόρειας Χιλής στεγάζει δώδεκα ρομποτικά τηλεσκόπια των 20 εκ. Τα τηλεσκόπια επικεντρώνονται στην ανακάλυψη πλανητών μεγέθους Ποσειδώνα και λίγο μικρότερων, με διάμετρο μεταξύ δύο και οκτώ φορές αυτή της Γης. Photo: Wikimedia Commons. Πηγή: Supplied
ν

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Μπέιλις του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόρικ, θα κάνουν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας και ήδη παρουσίασαν τη σχετική προδημοσίευση.
«Η ανακάλυψη μας εξέπληξε πλήρως. Δεν πιστεύαμε ότι τόσο μεγάλοι εξωπλανήτες μπορούσαν να υπάρξουν γύρω από τόσο μικρά άστρα», δήλωσε ο Μπέιλις.

 


Translate this post