“Τουρκοβούνια” από το συγκρότημα Αλκμάν (vid)

Κατηγορία Music Corner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Από τον πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος Αλκμάν με τίτλο «Στην πόλη ανήκω», που κυκλοφορεί σε CD από τον Μικρό Ήρωα. Ποιοι είναι οι Αλκμάν και τι σημαίνει το όνομα.

ν

ΟΙ ΑΛΚΜΑΝ ιδρύθηκαν το 2009. Παίζουν δικά τους τραγούδια με ελληνικούς στίχους. Η μουσική τους συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία και αυτοσχεδιαστικές διαθέσεις πάνω στις φόρμες του ροκ τραγουδιού. Στο τραγούδι και τα πνευστά (κλαρίνο, καβάλ) είναι ο Κυριάκος Καραμπερόπουλος και ο Δημήτρης Σινάνογλου τραγουδά και παίζει πιάνο. Μαζί τους τραγουδά και παίζει κρουστά η Αθηνά Τασούλα. Μπάσο παίζει ο Κώστας Αρσένης και τύμπανα Βαγγέλης Κοτζάμπασης. Στο βιολί ο Δημήτρης Καζάνης.

ν

ν

Το συγκρότημα δανείζεται το όνομα ενός σπουδαίου αρχαίου Έλληνα μουσικού. Ο Αλκμάν ήταν λυρικός ποιητής, που έζησε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ. και υπήρξε ιδρυτής της Σπαρτιατικής Σχολής των χορωδιακών ασμάτων.
Τα τραγούδια του (που ονομάζονταν Παρθένεια) ερμήνευαν χοροί, συνήθως νεαρών κοριτσιών. Ο ρυθμός και η αρμονία του λέγεται πως είχαν χαρακτήρα σεμνό και πανηγυρικό. Ο ποιητικός λόγος του συνταιριάζει την ιωνική χάρη με τη δωρική βαρύτητα. Αναφέρεται στον έρωτα και τις χαρές της ζωής και περιγράφει την ομορφιά της φύσης. Λέγεται πως χρησιμοποιούσε τρεις δούλους από τη Φρυγία ως αυλητές (τους Σάμβα, Άδωνα και Τήλο).
Ο Αλκμάν ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος και οι στίχοι του είναι γεμάτοι από γεωγραφικές πληροφορίες. Το απόσπασμά του για τον κόσμο που κοιμάται μετά το τέλος της μέρας, θεωρείται μοναδικό δείγμα ελληνικής ποίησης και το μιμήθηκε ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε στο έργο Το Νυχτερινό Τραγούδι Των Περιπλανώμενων.

 


Translate this post