Ικαρία: βρέθηκε αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Κατηγορία Ιστορία

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Στον παραθαλάσσιο οικισμό Μαγγανίτης Ικαρίας εντοπίστηκε ένα επιθετικό βομβαρδιστικό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


Αεροσκάφος Martin Baltimore της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, 1944. Πηγή: Flickr
ν

ΣΤΗ Νότια Ικαρία, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο οικισμό του Μαγγανίτη και σε βάθος 16 μέτρων βρέθηκε ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος τύπου Martin Baltimore.
Το αεροσκάφος, το οποίο χαρτογραφήθηκε, φωτογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε, κατέπεσε στην παραπάνω περιοχή το 1945, ενώ είχε πορεία προς την Θεσσαλονίκη.
Η πρωτοβουλία αλλά και η όλη προσπάθεια ανήκει στον πρώην πρόεδρο αυτοδυτών Σάμου κ. Αλέξανδρο Μαλαγάρη όπου σε συνεργασία με τον κ. Στέλιο Δεμερτζή πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στην Ικαρία έκαναν τις απαραίτητες καταδύσεις συνέλεξαν τα στοιχεία τα οποία είναι διατεθειμένα σε όποιον ενδιαφέρεται.
Το αεροπλάνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη και μέχρι σήμερα δεν έχει διασωθεί κανένα, εξ όσων γνωρίζουμε, παρά μόνο το συγκεκριμένο που εντοπίστηκε στα νερά του νησιού.
Το Martin 187 Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρχικά σχεδιάστηκε για τη Γαλλία, σαν ένα κοινό πρόγραμμα τον Μάιο του 1940 από την Αγγλογαλλική Επιτροπή Προμηθειών, για να αντικαταστήσει το Maryland. Μετά την πτώση της Γαλλίας, όμως η RAF ήταν εκείνη που τον Μάιο του 1940 παρέλαβε 400 αεροσκάφη, τα οποία και μετονόμασε σε Baltimore.
Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταξύ των ετών 1941-45, το Baltimore δεν χρησιμοποιήθηκε σε μάχη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά είδε υπηρεσία με τις πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα Baltimore από την RAF στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943, σε αντικατάσταση των Bristol Blenheim Mk V. Τα αεροσκάφη εντάχθηκαν στην 13η Μοίρα Ελαφρού Βομβαρδισμού που έδρευε σε βάσεις της Βόρειας Αφρικής για την εκτέλεση αποστολών συνοδείας νηοπομπών, ανθυποβρυχιακών περιπολιών και αναγνώρισης. Το Baltimore έφερε τετραμελές πλήρωμα και συνήθως το τέταρτο μέλος ήταν Βρετανός, σε ρόλο ασυρματιστή-πολυβολητή.

 


Translate this post