Το “Φονικό Όχημα” των ΗΠΑ κατά Κιμ Γιονγκ Ουν

Κατηγορία NEWS, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το Πεντάγωνο αναπτύσσει ένα νέο εξωατμοσφαιρικό όχημα-φονιά που θα αναχαιτίζει τους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβαθμίζουν την τεχνολογία των φονικών οχημάτων που έχουν ως αποστολή τον εντοπισμό και καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνάς τους μπροστά σε μια ολοένα και πιο φιλοπόλεμη και επικίνδυνη Βόρεια Κορέα.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με τη Boeing, τη μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο, ύψους 1,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός αναβαθμισμένου “Kill Vehicle”. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα.
Όπως έγινε γνωστό, το ποσό αυτό είναι πρόσθετο στη σύμβαση ύψους 7,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει υπογράψει το Πεντάγωνο με τη Boeing.
Ο Λευκός Οίκος θέλει να αναβαθμίσει το σύστημα “Kill Vehicle” πριν ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρεθεί σε θέση να χτυπήσει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με τη νέα γενιά βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύσσει.
Τι είναι όμως το “Exoatmospheric Kill Vehicle” (EKV); Με απλά λόγια, είναι ένα ελαφρύ (ζυγίζει μόλις 64 κιλά) διαστημικό όχημα που εντοπίζει και στη συνέχεια καταστρέφει τους βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη με έναν πύραυλο-φορέα και χρησιμοποιώντας τελευταίας γενιάς αισθητήρες, έναν εξελιγμένο υπολογιστή και κάτοπτρα, μόλις εντοπίσει έναν βαλλιστικό πύραυλο παρεμβαίνει στην τροχιά του και απλά πέφτει πάνω του, στοχεύοντας την κεφαλή που μεταφέρει.
Το EKV φέρεται επί ενός πυραύλου Ground-Based Interceptor (GBI) ο οποίος εκτοξεύεται από σιλό εδάφους (Ground-Based Midcourse Defense System). Οι κινητήρες και το καύσιμο του EKV είναι για διορθώσεις στην τροχιά και όχι για περαιτέρω επιτάχυνση.
Μόλις εντοπιστεί μια απειλή από τα συστήματα ραντάρ που βρίσκονται στη γη ή πάνω σε πολεμικά πλοία που περιπολούν, εκτοξεύεται ένας πύραυλος GBI ο οποίος μόλις βρεθεί έξω από την ατμόσφαιρα της Γης απελευθερώνει το φονικό όχημα, το οποίο κινείται στα όρια του διαστήματος με υπερηχητική ταχύτητα. Μόλις εντοπίσει τον πύραυλο-στόχο, το “Kill Vehicle” θα πέσει πάνω του και θα τον καταστρέψει, χωρίς να χρησιμοποιεί τίποτα περισσότερο από την ίδια τη δύναμη της σύγκρουσης.
Φαίνεται απλό και αποτελεσματικό. Είναι όμως;
ν
Απεικόνιση του “Φονικού Οχήματος” από την Raytheon. Image: Supplied
ν
Το “Φονικό Όχημα” άρχισε να αναπτύσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την Raytheon και υπεργολάβο την Aerojet του συστήματος Ground-Based Midcourse Defense (GMD), που αποτελεί μέρος του Εθνικού Συστήματος Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ.
Οι πρώτες δοκιμές του EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle) έγιναν το 1998 από σιλό πυραύλων που βρίσκονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, και συγκεκριμένα στα νησιά Μάρσαλ και στην ατόλη Kwajalein. Οι περισσότερες όμως από τις δοκιμές κατέληξαν σε αποτυχία.
Αν και το σύστημα έχει ιστορία δύο δεκαετιών και έχει κοστίσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζει προβλήματα που το καθιστούν αφερέγγυο. Τις περισσότερες φορές το EKV έχει αποτύχει να εντοπίσει τον πύραυλο-στόχο, ενώ το 2010 σε μια σχολαστικά ελεγμένη δοκιμή στην Αλάσκα, βρήκε μεν τον στόχο, αλλά αντί να καταστρέψει τον πύραυλο, καταστράφηκε το ίδιο!
Έντεκα μήνες αργότερα ακολούθησε μια άλλη αποτυχημένη δοκιμή. Το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο του 2013. Το “Kill Vehicle”  απέτυχε και πάλι να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τον πύραυλο-στόχο.
Μια πρόσφατη δοκιμή καταγράφηκε αρχικά ως επιτυχία, λίγο αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσε ένας από τους κινητήρες.
Την εξήγηση τη δίνει ο Stephan Fruehling, από το Κέντρο Στρατηγικών και Αμυντικών Μελετών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ασυτραλίας (ANU): «Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά στην τεχνολογία αν αυτό που θέλετε να πετύχετε θα γίνει εντός της ατμόσφαιρας της Γης ή έξω στο διάστημα. Στην περίπτωση των πυραύλων μέσης και μεγάλης εμβέλειας που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, θα πρέπει να επιλεγεί τεχνολογία διαστήματος και η αναχαίτιση να γίνει στον εξωατμοσφαιρικό χώρο».
ν
Προετοιμασία εκτόξευσης ενός “Kill Vehicle” τον Ιανουάριο του 1998 από τις αμερικανικές πυραυλικές εγκαταστάσεις στην ατόλη Kwajalein του Ειρηνικού Ωκεανού. Image: Supplied
ν

 


Translate this post