Φιλόδοξα σχέδια: το Ντουμπάι πάει στον Άρη!

Κατηγορία NEWS, Καινοτομίες

ΜΕΛΛΟΝ

Posted by Youmagazine Staff

 

Έχοντας ξεφύγει από καθετί συμβατικό, το Ντουμπάι σχεδιάζει να χτίσει μια πόλη στον Άρη μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Μια άποψη του πώς αντιλαμβάνεται ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, σεΐχης Μοχάμεντ, μια πόλη στην Άρη. Photo: Dubai Media Office. Πηγή: Twitter
ν

ΖΗΛΕΨΑΝ φαίνεται οι Ντουμπαϊανοί όταν έμαθαν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τη δική της Διαστημική Υπηρεσία και την είδαν… Αρειανοί!
Έτσι, πριν από τρεις μέρες, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να χτίσουν μια αραβική πόλη στον Άρη, σε εκατό χρόνια από σήμερα, το έτος 2117.
Η αρειανή πόλη των Ντουμπαϊανών θα περιέχει, μεταξύ άλλων και μιναρέ, από τον εξώστη του οποίου ο μουεζίνης θα καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν. Σύμφωνα με το σχέδιο, η κορυφή του μιναρέ θα δείχνει προς τη Γη και τη Μέκκα.
Την ανακοίνωση του εξαιρετικά φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο είναι γνωστό ως «Mars 2117», έκαναν η Αυτού Υψηλότης σεΐχης Μοχάμεντ, κυβερνήτης του Ντουμπάι, και ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής που έγινε 12 με 14 Φεβρουαρίου 2017.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), έχουν σίγουρα πετύχει πολλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του Burj Khalifa – του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.
Έτσι, εκτός από τα ιπτάμενα ταξί που θα εγκαινιαστούν τον Ιούλιο, τις αυτοματοποιημένες φάρμες, τις οποίες θα διευθύνουν ρομπότ, και το τρένο που θα τρέχει με ταχύτητα 1.000 χλμ. την ώρα, οι Ντουμπαϊανοί θέλησαν να παρουσιάσουν κάτι ακόμη πιο προχωρημένο. Έτσι, η Αυτού Υψηλότης ο σεΐχης Μοχάμεντ παρουσίασε στο Twitter μερικά πλάνα της νέας αραβικής αρειανής πόλης, της οποίας το όνομα κρατείται προς ώρας κρυφό.
ν


ν

Ασχέτως πάντως από τα οράματα των Χιλίων και Μιας Νυχτών του σεΐχη, η πόλη θα χτιστεί σταδιακά, με αλλεπάλληλες διαστημικές αποστολές, αρχής γενομένης το καλοκαίρι του 2020 με μια μη επανδρωμένη αποστολή που ονομάζεται «Mars Hope».
Η αποστολή θα μελετήσει την ατμόσφαιρα και το κλίμα του κόκκινου πλανήτη, ενώ θα ψάξει να βρει την καταλληλότερη τοποθεσία για την κατασκευή της πόλης. Στη συνέχεια θα αναλάβουν δράση ρομποτικές κατασκευές που φέρουν το όνομα «city kits».
Το «city kit» θα είναι ένα είδος πτυσσόμενου κιβωτίου, το οποίο μόλις θα προσγειώνεται στην επιφάνεια του Άρη θα ξεδιπλώνεται και από μέσα θα βγαίνουν ρομποτικά οχήματα με βραχίονες, αλλά και drones, τα οποία θα μεταφέρουν τα υλικά του συγκεκριμένου σταδίου οικοδόμησης, όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες.
ν

ν

ν

Το σχέδιο, αν και φαίνεται τρελό, προσπαθεί να προτείνει μια διέξοδο –με τη μετοίκιση στον Άρη– καθώς τα περιβαλλοντικά στοιχεία αναφορικά με την κατάσταση στη γη τα επόμενα χρόνια είναι εφιαλτικά, με αποτέλεσμα η ζωή από τη μόλυνση του περιβάλλοντος να καταστεί αφόρητη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δεν θα υπάρχουν αρκετά αποθέματα πόσιμου νερού στο εγγύς μέλλον εξαιτίας της λειψυδρίας και η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εργοστάσια που θα αφαλατώνουν το νερό των θαλασσών.
Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη νερού θα επιδεινώσει την ερημοποίηση των γαιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά τρόφιμα για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, ο οποίος σχεδόν θα διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες.
Τέλος, εξαιτίας της τήξης των πάγων από την υπερθέρμανση του πλανήτη, το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά τουλάχιστον ένα μέτρο, πλημμυρίζοντας περιοχές και διώχνοντας εκατομμύρια κατοίκους από τις εστίες τους στα παραθαλάσσια μέρη.
Αυτές οι προκλήσεις είναι ο πυρήνας των επιπτώσεων που βιώνουμε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Λέτε ο αποικισμός του Άρη να είναι η λύση;

 


Translate this post