Μια έκλειψη, το φεγγάρι του χιονιού κι ένας κομήτης

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 v

Μια ασυνήθιστη ουράνια τριπλέτα θα συμβεί στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 2017, που περιλαμβάνει έναν κομήτη, μια έκλειψη και το φεγγάρι του χιονιού.


ν

ΣΤΙΣ 10 και 11 Φεβρουαρίου θα συμβούν μερικά ασυνήθιστα πράγματα στον ουρανό: η Σεληνιακή Έκλειψη Παρασκιάς στις 10 Φεβρουαρίου, στις 22° 28΄΄ του Λέοντα (που θα την ακολουθήσει η Μερική Ηλιακή Έκλειψη στις 26 Φεβρουαρίου, στις 8° 10΄΄ των Ιχθύων), ένας κομήτης που θα περάσει από τη Γη σε απόσταση 12 εκατ. χλμ., και τέλος το φεγγάρι που θα ανατείλει στον ουρανό θα είναι ιδιαίτερα άσπρο, γι’ αυτό και του έχουν δώσει το όνομα «Πανσέληνος του Χιονιού».
ν

Η έκλειψη της Σελήνης

Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, σχηματίζεται η Πανσέληνος του μήνα, η οποία αποτελεί και την πρώτη έκλειψη Σελήνης της χρονιάς. Η έκλειψη κορυφώνεται στις 02:33 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, αλλά θα είναι λιγότερο θεαματική από την εικόνα που φέρνουμε συνήθως στο μυαλό μας.
Καθώς το φεγγάρι θα ανατείλει την Παρασκευή, θα περάσει μέσα από την εξωτερική άκρη της σκιάς της Γης, που ονομάζεται παρασκιά. Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους έκλειψης, θα δείτε ένα σκούρο χρώμα στο κάτω άκρο του φεγγαριού να κινείται προς την κορυφή, καθώς η νύχτα προχωράει, χωρίς ωστόσο να καλύψει συνολικά την σεληνιακή επιφάνεια.
Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Ελλάδα, από ολόκληρη την Ευρώπη και την Αφρική, όπως δείχνει και η σχετική ανάρτηση της NASA.
v

NASA | Understanding Lunar Eclipses
v

v
ν

Ο γαλάζιος κομήτης της νέας χρονιάς

Ο κομήτης που θα επισκεφθεί τη Γη στις 10 Φεβρουαρίου, αν και μακριά, θα είναι ορατός στον ουρανό με γυμνό μάτι. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι τόσο θεαματικός και χρειάζεται τηλεσκόπιο ή πολύ ισχυρά κιάλια προκειμένου να παρατηρηθεί καλά.
Ονομάζεται «Γαλάζιος Κομήτης», λόγω του χρώματός του (το επίσημο όνομά του είναι 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková) και ανακαλύφθηκε το 1948. Επισκέπτεται τη Γη κάθε πέντε χρόνια και τρεις μήνες, και έχει επίσης το παρατσούκλι «Κομήτης της Νέας Χρονιάς», επειδή ξεκίνησε το ταξίδι της στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού στο τέλος του 2016 με αρχές του 2017.
ν

Lunar Eclipse, Full ‘Snow Moon’ and Comet 45P
ν

ν
ν

Η Πανσέληνος του Χιονιού

Τα ουράνια συμβάντα ολοκληρώνονται με την εμφάνιση της Πανσελήνου του Χιονιού. Ονομάζεται έτσι γιατί ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που ρίχνει το περισσότερο χιόνι. Οι Ινδιάνοι την ονόμαζαν Πανσέληνο της Πείνας, γιατί δυσκολευόντουσαν πολύ στο κυνήγι.
Η Σελήνη του Χιονιού, που είναι ιδιαίτερα λαμπρή, θα κάνει την εμφάνισή της το απόγευμα της Παρασκευής, στις 16:44 και θα είναι ορατή μέχρι τις 07:30 το πρωί του Σαββάτου. Αν τη χάσετε, μπορείτε να τη δείτε πάλι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 17:56, όταν θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι.
ν

Ερμηνεία των φαινομένων

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για τους αστρονόμους όσα συμβαίνουν στον ουρανό είναι απλώς τυχαίες συμπτώσεις και ο μόνος σκοπός τους (αν υπάρχει σκοπός) είναι να μας διασκεδάζουν σαν να ήταν μέρος κάποιου χολιγουντιανού θεάματος. Για άλλους όμως τα ουράνια συμβάντα ερμηνεύονται διαφορετικά.
Τα ουράνια φαινόμενα της περιόδου αυτής αποτελούν προμηνύματα μιας μεγάλης αλλαγής, μια μαρτυρία ότι όλα αλλάζουν και ότι τίποτε πια δεν θα είναι ίδιο, όπως παλιά. Οι αλλαγές θα είναι μεγάλες και βαθιές. Γεννιούνται νέα πράγματα τα οποία είτε θα επικρατήσουν κάνοντας στην άκρη το παλιό με βίαιο τρόπο, είτε θα επικρατήσουν ομαλά, εφόσον αναγνωριστούν και γίνουν αποδεκτά από την ανθρώπινη συνείδηση. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα αλλάζουν, γιατί χωρίς ανανέωση και αλλαγή δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει ζωή.

 


Translate this post