Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην ελληνική Δικαιοσύνη

Κατηγορία Ελλάδα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών.

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προσέρχονται στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 26 Ιανουαρίου 2017, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
ν

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισαν την μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία, απορρίπτοντας το αίτημα των τουρκικών αρχών και δεχόμενο τα επιχειρήματα των οκτώ  ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους.
«Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου.
Με την απόφασή τους αυτή οι δικαστές τίμησαν τη χώρα και τη Δικαιοσύνη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι οι Έλληνες δικαστές είναι πολύ πιο δίκαιοι, τολμηροί και με υψηλού επιπέδου φρόνημα και ήθος, σε αντίθεση με τους Έλληνες πολιτικούς που είναι το ακριβώς αντίθετο, πέρα από το γεγονός ότι δεν έχουν γνώση του αντικειμένου τους.
Αν θέλαμε να είχαμε δίκαιο κράτος και ευνομούμενη πολιτεία, θα έπρεπε, αν ήμασταν χώρα σοβαρή, το πολιτικό προσωπικό που αναλαμβάνει κατά καιρούς την διαχείριση της εξουσίας να εκλέγεται από τις τάξεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης, από τις τάξεις των δικαστικών, γιατί είναι νοήμονες, έχουν ευθυκρισία και ορθοκρισία, είναι έντιμοι, γνωρίζουν τι είναι σωστό και τι λάθος – και αυτές είναι μερικές μόνο από τις αρετές τους.
Σε αντίθεση με τους επαγγελματίες της πολιτικής που –επιεικώς μιλώντας– υποθάλπουν και διαπράττουν εγκλήματα, όπως είναι η καταλήστευση του δημοσίου χρήματος, οργανώνουν και συναλλάσσονται με συμμορίες, κακοποιούς και τρομοκρατικές οργανώσεις, είναι ιδιοτελείς, νοιάζονται μόνο για την κομματική τους πελατεία, αδιαφορώντας για τη χώρα, και είναι δειλοί καθώς είναι οι πρώτοι που θα το βάλουν στα πόδια εάν –ο μη γένοιτο– δεχτεί η χώρα μας εχθρική επίθεση. Θεατρίνοι και ανάλγητοι, τελείως ανίκανοι να διαχειριστούν τα δημόσια πράγματα, μόνη έννοια έχουν πώς θα θησαυρίσουν ξεπουλώντας τη χώρα και σύροντας το λαό στην καταστροφή – έναν λαό που δυστυχώς πιστεύει ότι από αυτούς θα προέλθει η σωτηρία.
Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς επαφίεται στους δικαστές να προασπιστούν τα δίκαια του χειμαζόμενου λαού και να τον στηρίξουν στα βάσανα και τις κακουχίες της μνημονιακής περιόδου, καθώς εκτός από το εισόδημα των Ελλήνων έχει μειωθεί δραματικά και το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου τρία χρόνια.
ν

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοσή τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους επίσης η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της έκδοσης.
Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας (διαδικασία ασύλου). Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με εμφανή συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου
Το δικαστήριο δέχθηκε τα επιχειρήματά τους ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.
Η προτεραιότητα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα που επιβάλλουν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης.
Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

 


Translate this post