Μην ανάβετε τζάκια όταν έχει άπνοια και ρύπους

Κατηγορία Σπίτι

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Youmagazine Newsroom

 

Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν την χρήση τζακιών και θερμαστρών βιομάζας απευθύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των συνθηκών άπνοιας που επικρατούν στην Αττική.

Τα τζάκια, όταν δεν καίνε καθαρή ξυλεία, μολύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον.
v

ΟΠΩΣ αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε πρόσφατα στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρουμένων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 10/12/2016. Συγκεκριμένα στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ 120 μg/m3, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 111 μg/m3, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 110 μg/m3.
Με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αυτές τις μέρες θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.
Η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρουμένων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.
v

5.000 πρόωροι θάνατοι

Αξίζει να έχουμε υπόψη μας τη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που παρουσιάστηκε από την κ. Άννα Καρακατσάνη, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας: «Πολυάριθμες επιδημιολογικές και τοξικολογικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει σημαντικές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις των αιωρούμενων ατμοσφαιρικών σωματιδίων (ΡΜ) στην υγεία, που εκδηλώνονται κυρίως με αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις».
Ειδικότερα, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ΡΜ έχει συσχετιστεί με μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων, με παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με αυξημένη συχνότητα αλλεργικών παθήσεων και με αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης, όσον αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει συσχετιστεί με εμφάνιση αθηροσκλήρυνσης, αυξημένη συχνότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Όπως επισημαίνει η κ. Καρακατσάνη: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΡΗΕΙS, αν μειωθεί η ετήσια μέση τιμή ΡΜ10 στα 20 μγ./κμ. στην Αθήνα, θα αποφευχθούν πάνω από 5.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως!»

 


Translate this post