Ο Αριστοτέλης διαχρονικός και επιστημονικά επίκαιρος

Κατηγορία Αρχαία Ελλάδα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Από 14 έως 17 Ιανουαρίου, η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Αριστοτέλης διαχρονικός και επιστημονικώς επίκαιρος».

Προτομή του Αριστοτέλη. Μαρμάρινο ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου π.Χ. αιώνα.
ν

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 και πέθανε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισέρχεται στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παραμένει έως τα 37 του χρόνια. Εκεί συνδέεται τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και άλλους στοχαστές.
Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, φεύγει από την Αθήνα και κατόπιν εντολής του Φιλίππου, αναλαμβάνει το 343 π.Χ. τη διδασκαλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε μια κόρη κι ένα γιο.
Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., οι οπαδοί του αντιμακεδονικού κόμματος νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εκδικηθούν τους Μακεδόνες στο πρόσωπο του Αριστοτέλη. Το ιερατείο, με εκπρόσωπό του τον ιεροφάντη της Ελευσίνιας Δήμητρας Ευρυμέδοντα, και η σχολή του Ισοκράτη, με το Δημόφιλο, κατηγόρησαν τον Αριστοτέλη για ασέβεια (όπως είχε γίνει και με τον Σωκράτη). Ο Αριστοτέλης, όμως, επειδή κατάλαβε τα πραγματικά κίνητρα και τις αληθινές προθέσεις των μηνυτών του, έφυγε για τη Χαλκίδα, προτού γίνει η δίκη του (323 π.Χ.). Εκεί έμεινε, στο σπίτι που είχε από τη μητέρα του, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του την Ερπυλλίδα και με τα δύο του παιδιά, τον Νικόμαχο και την Πυθιάδα.
Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα: «Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πρώτος γνήσιος επιστήμονας στην ιστορία… και κάθε κατοπινός επιστήμονας του οφείλει κάτι».
Η σχολή του, το Λύκειο (το όνομα προέρχεται από τον Λύκειο Απόλλωνα), παρήγαγε και εξέδωσε πάνω από 1.000 επιστημονικές μελέτες, πάνω σε μια πλειάδα θεμάτων – λογική, μεταφυσική, μαθηματικά, βιολογία, ζωολογία, μετεωρολογία, ηθική, πολιτική, ρητορική, φυσική, γεωργία, ιατρική, χορός, θέατρο και μουσική. Σχεδόν δεν υπήρξε τομέας τον οποίο δεν άγγιξε, μεταμορφώνοντάς τον και δίνοντάς του νέα πνοή. Οι μελέτες του ενσωματώθηκαν σε 200 πραγματείες από τις οποίες 31 μόνο έφτασαν στα χέρια μας. Είναι όμως αρκετές ώστε ο Σταγειρίτης να κερδίσει τον τίτλο του πανεπιστήμονα.
Ο Αριστοτέλης είναι πράγματι διαχρονικός, επειδή, όπως όλοι οι κορυφαίοι φιλόσοφοι, μπορούσε να διεισδύει στις μυστικές λειτουργίες της φύσης και να μελετά το αδιάγνωστο, στα όρια του οποίου σταματάει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Μπορούσε δηλαδή να βλέπει πίσω από τα φαινόμενα, ερευνώντας τις πραγματικές αιτίες τους, ενώ η σημερινή επιστήμη θεωρεί πως τα πάντα λαμβάνουν χώρα τυχαία μέσω του αλληλοσυσχετισμού των στοιχείων και των διαφόρων συστατικών τους. Από τη σκοπιά αυτή είναι ένας διαχρονικός δάσκαλος.
v

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο

Με τη συμπλήρωση 2.400 ετών από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου, η Ακαδημία Αθηνών διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Ο Αριστοτέλης διαχρονικός και επιστημονικώς επίκαιρος».
Το συνέδριο θα διαρκέσει από το Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017, έως την Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017, στην Ακαδημία Αθηνών, Πανεπιστημίου 28, τηλ. 210-3664700.
Το Συνέδριο οργανώνεται από την Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Ιστορικής Οντολογίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου κάνοντας κλικ εδώ.

 


Translate this post