Το νέο έτος θα μπει καθυστερημένο κατά 1΄΄

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί, κάνοντας τους παγκόσμιους χρονομέτρες να προσθέσουν ένα επιπλέον δευτερόλεπτο στο 2016.

Το νέο έτος θα μπει με καθυστέρηση ενός δευτερολέπτου, καθώς η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί. Photo: Scott Carnie-Bronca. Πηγή: Supplied
v

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ λεπτό του 2016, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:60, αντί να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:61, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο.
Το εμβόλιμο δευτερόλεπτο αποφασίστηκε να προστεθεί στα ρολόγια της ανθρωπότητας λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.
Δηλαδή το τελευταίο λεπτό του 2016 θα έχει 61 δευτερόλεπτα αντί για 60.
Ο λόγος της διόρθωσης είναι επειδή η επιβράδυνση της περιστροφής της Γης έχει προκαλέσει τα εξωφρενικά ακριβή ατομικά ρολόγια που χρησιμοποιούνται από τους διεθνείς χρονομέτρες να αρχίσουν να χάνουν κάπως τον ρυθμό τους σχετικά με την περιστροφή του πλανήτη.
Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου: η παραδοσιακή αστρονομική που βασίζεται στην περιστροφή της Γης και η πιο σύγχρονη που βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας. Καθώς -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα- σταδιακά επιβραδύνεται η περιστροφή του πλανήτη μας, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.
Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί. Και η λύση είναι η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.
Από το 1972 ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα. Η τελευταία φορά ήταν στις 30 Ιουνίου 2015 και η επόμενη θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2016.
v

Αυτό το ατομικό ρολόι υττερβίου που μετρά τον παγκόσμιο χρόνο βρίσκεται στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας στις ΗΠΑ. Αυτοί οι τύποι ρολογιών που δρουν σαν εκκρεμή ή Μετρονόμοι του 21ου αιώνα, μπορούν να ταλαντεύονται πέρα ​​δώθε σε τέλειο συγχρονισμό για μια περίοδο ανάλογη με την ηλικία του σύμπαντος. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

 


Translate this post