Βρέθηκε το έργο του Γουέλς “Το στοιχειωμένο ταβάνι”

Κατηγορία Book Corner

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μια ιστορία φαντασμάτων του Χ.Τζ. Γουέλς που είχε χαθεί το 1890, βρέθηκε πρόσφατα και πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Strand.

332k43kj4jk4j6k67

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα του Γουέλς το “Στοιχειωμένο ταβάνι” δεν εκδόθηκε ποτέ. Ο Γουέλς έγινε παγκόσμια γνωστός από έργα επιστημονικής φαντασίας, όπως “Η Μηχανή του Χρόνου”. Εδώ ο Γκάι Πηρς και ο Μαρκ Άντυ στη βερσιόν του 2002. Πηγή: Warner Bros.
v

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ της Επιστημονικής Φαντασίας, Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1866 στο Μπρόμλι της επαρχίας Κεντ της Αγγλίας και πέθανε στο Λονδίνο στις 13 Αυγούστου 1946, σε ηλικία 79 ετών.
Ένα καθοριστικό γεγονός για τη ζωή του νεαρού Γουέλς ήταν ένα ατύχημα που είχε το 1874, το οποίο τον άφησε κλινήρη με σπασμένο πόδι. Για να περάσει το χρόνο του άρχισε να διαβάζει βιβλία από την τοπική βιβλιοθήκη, τα οποία του έφερνε ο πατέρας του. Σύντομα αφοσιώθηκε στους άλλους κόσμους και ζωές στις οποίες του έδιναν πρόσβαση αυτά τα βιβλία, ενώ διέγειραν, επίσης την επιθυμία του να συγγράψει.
Από το 1881 έως το 1883 δούλεψε ως βοηθός ταπετσέρη, με τις εμπειρίες του εκεί να αποτελούν έμπνευση για τα μυθιστορήματά του “Οι Τροχοί της Τύχης” (The Wheels of Chance) και “Κιπς” (Kipps), τα οποία περιγράφουν τη ζωή ενός μαθητευόμενου ταπετσέρη και κριτικάρουν την κατανομή του πλούτου και την ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Στη συνέχεια δούλεψε σε κατάστημα υφασμάτων και ως βοηθός φαρμακοποιού. Τα απογεύματα πήγαινε στην τοπική βιβλιοθήκη και διάβαζε κλασικά έργα, ανάμεσά τους την Πολιτεία του Πλάτωνα και την Ουτοπία του Τόμας Μουρ.
Το 1884 κέρδισε μια υποτροφία για το σημερινό Imperial College, όπου σπούδασε Βιολογία υπό τον Τόμας Χάξλεϋ. Στο έργο του “Σπουδή στην Αυτοβιογραφία” ο Γουέλς αναφέρει πως εκείνα τα χρόνια ήταν συνεχώς πεινασμένος.
Το 1888 η πρώτη εκδοχή του μυθιστορήματός του “Η Μηχανή του Χρόνου”, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οι Χρόνιοι Αργοναύτες (The Chronic Argonauts).
Το πρώτο επιτυχημένο έργο μη μυθοπλασίας του Γουέλς ήταν το “Προβλέψεις” (Anticipations) το 1901. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε ένα περιοδικό, με τον υπότιτλο “Σπουδή στην Προφητεία” και θεωρείται το καλύτερο μελλοντολογικό έργο του.
Εκτιμώντας πώς θα είναι ο κόσμος το έτος 2000, το βιβλίο παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς προβλέπει τρένα και αυτοκίνητα για τη μετακίνηση του πληθυσμού από το κέντρο των πόλεων στα προάστια, την πτώση των ηθικών φραγμών καθώς άνδρες και γυναίκες αποζητούν μεγαλύτερη σεξουαλική ελευθερία, την πτώση του γερμανικού μιλιταρισμού και την γέννηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
v

532k43kj4jk4j6k67

O Γουέλς μελετώντας στο Λονδίνο το 1890, την εποχή που έγραφε “Το στοιχειωμένο ταβάνι”.
Πηγή: Wikimedia Commons

v

Ακολούθησαν τα κλασικά πλέον έργα “Η Μηχανή του Χρόνου”, “Το νησί του Δρ. Μορό”, “Ο αόρατος άνθρωπος”, “Ο πόλεμος των κόσμων”, “Ο κοιμώμενος αφυπνίζεται” και το “Οι πρώτοι άνθρωποι στο φεγγάρι”.
Έγραψε και αρκετά άλλα έργα, όπως ιστορικά και οικονομίας, αλλά και ουτοπικά μυθιστορήματα και έργα προφητικά, όπως το “Η μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν” (1933), στο οποίο περιέγραφε, με μεγάλη ακρίβεια, τον επερχόμενο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με πόλεις να καταστρέφονται από βόμβες που πέφτουν από τον αέρα. Περιέγραψε επίσης την άνοδο των φασιστών δικτατόρων που αιματοκύλησαν την Ευρώπη στο “Η αυτοκρατορία του κυρίου Πάρχαμ” (1930) και στο “Ο ιερός τρόμος” (1939).
Ανάμεσα στα έργα του Γουέλς υπήρχε και το “Στοιχειωμένο ταβάνι” (The Haunted Ceiling), μια μακάβρια ιστορία φαντασμάτων με αστυνομική πλοκή, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Το έργο γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890, όταν ο Γουέλς ήταν περίπου 30 ετών. Ένας άνδρας με το όνομα Μέρεντιθ έχει μετατρέψει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε ένα ακατάστατο, βρώμικο σπουδαστήριο. Μια μέρα δέχεται την επίσκεψη ενός φίλου του, που είναι και ο αφηγητής της ιστορίας. Ο Μέρεντιθ τον ρωτά αν βλέπει κάτι περίεργο στο ταβάνι.
«Δεν το βλέπεις;» ρώτησε.
«Να δω τι;»
«Αυτό το… πράγμα. Τη γυναίκα».
Κούνησα το κεφάλι μου αρνητικά και τον κοίταξα.
«Εντάξει, λοιπόν» είπε απότομα. «Μην το βλέπεις».
Το έργο αυτό ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον Andrew Gulli, εκδότη του περιοδικού Strand, μέσα σε ένα μεγάλο αρχείο χειρογράφων που βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
Οι ιστορίες του Γουέλς είχαν πάντα το θέμα ενός ανθρώπου που είναι εντελώς μόνος και αγωνίζεται να καταλάβει κάτι το μυστηριώδες, επισημαίνει ο Andrew Gulli.
Η πλήρης ιστορία πρόκειται να δημοσιευθεί την εβδομάδα αυτή στο περιοδικό Strand.

 


Translate this post