Τέσσερις ντομάτες τη μέρα κάνουν τον καρκίνο πέρα

Κατηγορία Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο του νεφρού, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου, τρώγοντας τέσσερις ντομάτες τη μέρα, έχουν κατά 45 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στα νεφρά. Πηγή: Flickr
ν

ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 92.000 γυναίκες
Η μελέτη που παρουσιάστηκε στο Live Science, έδειξε ότι οι γυναίκες που τρώνε πολλές ντομάτες και άλλα πλούσια σε λυκοπένιο φρούτα και λαχανικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των νεφρών.
Το λυκοπένιο (ή λυκοπένη) είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που χαρίζει στις ντομάτες, το καρπούζι, την παπάγια και ορισμένες ποικιλίες γκρέιπ φρουτ το χαρακτηριστικό κόκκινο ή κοκκινωπό χρώμα τους.
Ως ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο καρκινογένεσης και αθηρωμάτωσης, προστατεύοντας σημαντικά μόρια του οργανισμού όπως τα λίπη, τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL), τις πρωτεΐνες και τo DNA. Μια μετα-ανάλυση 21 ερευνών (από το 1966 έως το 2003) που δημοσιεύθηκε το 2004 στο περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση τομάτας κυρίως μαγειρεμένης ή επεξεργασμένης, προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Σε άνδρες που κατανάλωναν κυρίως ωμές τομάτες ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη μειώθηκε κατά 11%, ενώ για εκείνους που κατανάλωναν κυρίως μαγειρεμένες ή επεξεργασμένα προϊόντα τομάτας ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 19%.
Άλλες έρευνες που βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του πεπτικού συστήματος (στομάχι, παχύ έντερο). Επίσης μειώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού και της προσβολής του οργανισμού από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Μια μελέτη του 2012 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με λυκοπένιο μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εκτός από τα φρέσκα φρούτα, το λυκοπένιο περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες και στα προϊόντα ντομάτας, όπως ο πελτές, ο ζωμός ντομάτας και το κέτσαπ.
Εκτός από τις ντομάτες, τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι:
  • Παπάγια
  • Γκρέιπ φρουτ
  • Καρπούζι
  • Καρότα
  • Μάνγκο
  • Κόκκινο λάχανο
  • Σπαράγγια
  • Κόκκινη πιπεριά (τσίλι)
  • Γκουάβα (Guava)
Στη νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που διεξήχθη στο Σικάγο, αναλύθηκαν στοιχεία από σχεδόν 92.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολούθησαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το 2013.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 383 γυναίκες εκδήλωσαν καρκίνο του νεφρού.
Οι ερευνητές συνέκριναν την διατροφή των ασθενών με εκείνη των υγιών γυναικών και διαπίστωσαν πως όσες έτρωγαν τροφές με περισσότερο λυκοπένιο είχαν κατά 45% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκδηλώσει καρκίνο του νεφρού, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν την λιγότερη.
Ο καρκίνος του νεφρού είναι ο ένατος συνηθέστερος καρκίνος στη Δύση και ευθύνεται για το περίπου 2% των κρουσμάτων καρκίνου. Επειδή στα αρχικά του στάδια δεν προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα, συχνά γίνεται αντιληπτός σε προχωρημένο (μεταστατικό) στάδιο με συνέπεια να έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

 


Translate this post