Χορεύοντας με τα κύματα της ενέργειας

Κατηγορία OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη
ν

 

Οι θεραπευτικές όψεις του διαλογισμού
v
Αυτή η άσκηση διαλογισμού σας καλεί σε έναν υπερβατικό χορό, σε μια περιοδεία στο σώμα σας προς αναζήτηση της θεάς.

Η εναρμόνιση με την κυματοειδή κίνηση δεν σημαίνει απλά να κινείστε με περισσότερη χάρη και ευλυγισία. Σημαίνει να χρησιμοποιείτε το σώμα σας σαν ραδιοφωνικό δέκτη, που τον ρυθμίζεται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα η οποία θα επηρεάσει όχι μόνο το σώμα, αλλά ολόκληρη της ύπαρξή σας.

Από την άλλη μεριά, η Κουνταλίνι, το δίκτυο αιθερικών δυνάμεων στο ανθρώπινο σώμα, που ξεδιπλώνεται σαν φίδι κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, είναι η μικροκοσμική εκδήλωση της θεάς.

01324HJ42HJ4365

Ανρί Ματίς, «Ο χορός», 1910. Hermitage Museum Amsterdam. Photo Archives Matisse, Paris.
v

ΑΥΤΗ η διαλογιστική πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και από ανθρώπους που βρίσκονται σε αναπηρικές καρέκλες ή ανθρώπους με άλλες αναπηρίες. Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε θέση: όταν στέκεστε όρθιοι, κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι. Θα σας κάνει καλό ακόμη κι αν τον εφαρμόσετε μόνο για πέντε λεπτά.
Χρησιμοποιήστε αυτές τις κινήσεις για να χαλαρώσετε ή να θεραπεύσετε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός σας, ιδιαίτερα για να δουλέψετε πάνω σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση. Συνιστούμε ρυθμική μουσική ή κάποια άλλη κατάλληλη για διαλογισμό. Διαλογίζομαι σημαίνει συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου.
v

Άσκηση πρώτη: εσωτερική κίνηση

• Στηρίξτε τα πόδια σας σταθερά στη γη. Κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε. Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης, κρατήστε τα γόνατά σας χαλαρά και ελαφρώς λυγισμένα.
• Ταλαντευτείτε απαλά εμπρός και πίσω. Νιώστε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη σας.
• Κινήστε κυκλικά το κεφάλι και νιώστε την απαλή κίνηση της κεφαλής του φιδιού, την εγρήγορση των αισθήσεών του. Φανταστείτε ότι τα μάτια σας βρίσκονται στις πλευρές του κεφαλιού σας, κοντά στους κροτάφους σας.
05324HJ42HJ4245• Αρχίστε να ταλαντεύστε αργά, όπως ένα φίδι υπνωτισμένο από τη μελωδία του φλάουτου. Προς ώρας, αφήστε τα χέρια σας απλά να κρέμονται στο πλάι. Κινήστε μόνο τη σπονδυλική στήλη, το λαιμό και το κεφάλι. Τίποτε άλλο.
• Καθώς αναπνέετε, νιώστε τα πόδια σας που βρίσκονται σ’ επαφή με το έδαφος. Εισπνέοντας, προσκαλέστε την ενέργεια της γης να μπει στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Αφήστε το ιερό οστό να αισθανθεί την επαφή με τη γη.
• Όταν αρχίζετε, η σπονδυλική στήλη θα σας δίνει την αίσθηση ενός κρύου φιδιού που έχει ένα ακίνητο, αλύγιστο, αργό σώμα. Με κάθε ανάσα που παίρνετε, στείλτε ένα απαλό κύμα ενέργειας μέσα του.
• Μέσα στη σπονδυλική στήλη υπάρχει κρυμμένη ενέργεια. Έτσι, όσο περισσότερο συγκεντρώνετε την προσοχή σας σ’ αυτή και την εναρμονίζετε με την αναπνοή σας, τόσο περισσότερο η ενέργεια θα αφυπνίζεται. Και, καθώς αφυπνίζεται, θα θέλει να κινηθεί. Η κίνησή της έχει τον δικό της τρόπο, οδηγημένη από μια σοφία απρόσβατη στον συνειδητό νου σας. Δεν χρειάζεται να την ελέγξετε. Δουλειά σας είναι απλά να καθοδηγείτε την αναπνοή σας και να αφεθείτε ελεύθεροι.
• Αφήστε το φίδι να σας δείξει προς τα πού θέλει να τεντωθεί και πού θέλει να συσταλεί. Κάθε μέρος του φιδιού κινείται, και κάθε μέρος της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί επίσης να κινηθεί, από το οστό της ουράς έως τη βάση του κρανίου σας. Απολαύστε τον αισθησιασμό του, τη σίγουρη γνώση του για το πού βρίσκεται η απόλαυση.
• Αισθανθείτε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη σας, από τη βάση της έως την κορυφή της κεφαλής, σαν μια μονάδα. Τίποτε δεν κινείται ανεξάρτητα σ’ αυτή.  Ένα ρεύμα κίνησης, που αρχίζει από τη βάση, αναδιπλώνεται και ρέει κατά μήκος της έως πάνω στο κεφάλι.
• Αφήστε τη θεά να χορέψει με την ενέργεια που στέλνετε μέσα της. Τραγουδήστε της. Καλέστε την σε χορό. Ζητήστε της να ξυπνήσει μέσα σας, να στροβιλιστεί μαζί σας. Αφήστε την σπονδυλική σας στήλη να ζεσταθεί και να ρευστοποιηθεί σαν να είστε ξαπλωμένοι πάνω σ’ ένα ζεστό βράχο, στην ηλιόλουστη γη.
v

Άσκηση δεύτερη: κίνηση με όλο το κορμί

• Μόλις η θερμότητα απλωθεί κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αρχίστε να περιλαμβάνετε ολόκληρο το σώμα στο χορό. Δείτε αν τα κύματα που έχετε παράγει στη σπονδυλική στήλη μπορούν να μεταδοθούν στο υπόλοιπο σώμα.
• Τα κύματα ρέουν από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το ιερό οστό ή αντίστροφα. Μπορεί επίσης να αρχίζουν απ’ την καρδιά σας και να ρέουν προς τα έξω μέχρι τα δάχτυλά σας.
06324HJ42HJ4200• Κρατήστε χαλαρά τα γόνατα και συνεχίστε να αναπνέετε ρυθμικά. Κινηθείτε απαλά όπως το νερό.
• Κοιτάξτε μέσα στο σώμα σας και νιώστε την ενέργεια που αγκαλιάζει την σπονδυλική στήλη και ρέει μέσα από αυτή, σαν ένα ρυάκι στο κέντρο της ύπαρξής σας. Μερικές φορές το ρυάκι χρειάζεται να ελευθερωθεί μέσω δονήσεων και τρέμουλων. Αυτό είναι απαλλαγή από το παλιό δέρμα, όπως κάνουν τα φίδια. Είναι ταυτόχρονα απαλλαγή από παλιές εντάσεις και φοβίες. Παραδοθείτε σε αυτό το τρέμουλο όταν εμφανιστεί. Κινηθείτε μέσα του αναπνέοντας βαθιά. Μην προβάλλετε αντίσταση.
• Αφήστε οποιαδήποτε προσπάθεια να ελέγξετε ή να κατανοήσετε τι κάνει το σώμα σας. Ο Δράκοντας της σοφίας έχει τη δική του γνώση, για την οποία ο συνειδητός νους δεν γνωρίζει τίποτε.
• Παντού γύρω σας η ενέργεια ρέει, πάλλεται, δονείται. Όλες αυτές οι δονήσεις επηρεάζουν το σώμα σας. Αφήστε να ξεδιπλωθεί ο χορός, εμπιστευτείτε την τελειότητά του. Ο χορός της θεάς είναι θεραπευτικός και σας ενώνει με όλα όσα υπάρχουν.
• Χορέψτε όσο θέλετε. Όταν αρχίσετε να κουράζεστε και θέλετε να ηρεμήσετε, ξαπλώστε στο έδαφος ή καθίστε αναπαυτικά στην οικεία θέση σας.
• Οι κινήσεις σας έχουν ξυπνήσει την ενέργεια της θεάς μέσα σας και έχουν παράγει θεραπευτική θερμότητα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, αλλά αφήστε τους κυματισμούς να γίνουν πολύ ανεπαίσθητοι. Μπορείτε να συνεχίσετε να κινείστε κατά μήκος ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης ή μπορείτε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε μια περιοχή που απαιτεί ιδιαίτερα φροντίδα.
v

Το θεραπευτικό έργο

Αν μια περιοχή είναι σφιγμένη ή σας πονάει, κινηθείτε γύρω της, περιτριγυρίστε την με κίνηση και δόνηση, εξερευνώντας προσεκτικά τα όρια. Προσεγγίστε το σώμα σας με απαλότητα και συμπονετική αποδοχή. Βρείτε ευχάριστους και θεραπευτικούς τρόπους κίνησης.
02324HJ42HJ4200Χρησιμοποιήστε την αναπνοή σας και την επικεντρωμένη σας αντίληψη για να στείλετε μικροσκοπικά κύματα και δονήσεις σε περιοχές που πονούν, προσφέροντάς τους θεραπεία και δύναμη ζωής. Στις εισπνοές, στείλτε φως και δονήσεις. Στις εκπνοές, χαλαρώστε. Ακόμη και ο σφιχτότερος κόμπος δεν είναι στην πραγματικότητα στερεός και αδιαπέραστος. Φανταστείτε ότι αυτές οι μικρές δονήσεις του δυνατού θεραπευτικού φωτός εισχωρούν μέσα στην περιοχή που πάσχει.
Αρχίστε τώρα να εξερευνάτε τις δονήσεις που είναι τόσο ανεπαίσθητες, ώστε διασκελίζουν το σύνορο ανάμεσα στο νοητικό και το σωματικό.
Σε αυτό το επίπεδο, είναι αδύνατο να κάνετε διάκριση ανάμεσα στις πραγματικές σωματικές κινήσεις και τις φανταστικές. Όμως, αφού η πρόθεσή σας είναι πραγματική μπορεί να παράγει σωματικό αποτέλεσμα.
Όσο πιο ανεπαίσθητη είναι η ταλάντωση, τόσο περισσότερο νοητική συγκέντρωση χρειάζεστε. Αν ο νους σας ξεστρατίσει, φέρτε τον απαλά πίσω. Δεν είναι βέβαια συνηθισμένο να επικεντρώνετε την προσοχή σας σε κάτι τόσο ανεπαίσθητο και ακαθόριστο. Ωστόσο, αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι φανταστικό. Είναι πολύ πραγματικό.
Παρακολουθήστε τις ανεπαίσθητες κινήσεις της φιδίσιας θεάς να ανυψώνονται και να εξαφανίζονται ταυτόχρονα. Απλά παρατηρήστε δίχως να επεμβαίνετε, όπως θα παρακολουθούσατε ένα φίδι στο δάσος. Παραμείνετε σε εγρήγορση και συνεχίστε να ελέγχετε την αναπνοή σας. Ανοιχτείτε σε μια αίσθηση σεβασμού, καθώς προσκαλείτε τη δύναμη της ζωής να κινηθεί μέσα σας στα μυστηριώδη μονοπάτια της.
Οι κινήσεις γίνονται όλο και πιο ανεπαίσθητες μέχρι που μόνο μικροσκοπικές δονήσεις ενέργειας ρέουν στη σπονδυλική σας στήλη. Τελικά, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου κίνηση ορατή απ’ έξω. Κι όμως μπορείτε ακόμη να αισθανθείτε τις κινήσεις της θεάς που κινείται μέσα στη σπονδυλική σας στήλη. Νιώστε τα κύτταρα του σώματός σας και τα πάντα γύρω σας να δονούνται με τον ρυθμό τους, να χορεύουν το δικό τους χορό.
Τέλος, για να ξεκουραστείτε, μείνετε ακίνητοι όσο επιθυμείτε.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οι ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο της δρος Jalaja Bonheim, The Serpent and the Wave. Celestial Arts Press, Berkeley, California 1992.

 


Translate this post