Κορονοϊός: Μαύρη τρύπα 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η πανδημία του κορονοϊού άνοιξε μαύρη τρύπα βάθους 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: News Media

ν

ΚΑΤΑ την οικονομική κρίση του 2008, χάθηκαν 19,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι μόνο το 2008 έχασαν τις δουλειές τους 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης, σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet, υπήρξαν 500.000 επιπλέον θάνατοι στην τριετία 2008-2010.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος του κορονοϊού θυμίζει τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Η πανδημία του Covid-19 μείωσε δραματικά τον αριθμό των επενδύσεων, των εμπορικών πράξεων και των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η πανδημία θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία σχεδόν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια τη διετία 2020-2021 – και αυτά είναι τα καλά νέα.

Γιατί, στην πενταετία 2020-2025 η ζημιά του κορονοϊού υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 28 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Επομένως, αυτά που λένε, ότι από το 2021 θα αρχίσει η ανάκαμψη, δεν ισχύουν.

Η ζημιά των 28 τρισ. αντιπροσωπεύει μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στη βελτίωση του μέσου βιοτικού επιπέδου σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Συγκριτικά με την κρίση του 2008-2010 κατά την οποία πέθαναν 500.000 άνθρωποι, από το lockdown μόνο στη Βρετανία πέθαναν 26.000 άτομα μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Telegraph. Στην Ιταλία, στο διάστημα του lockdown αυτοκτόνησαν από κατάθλιψη 2,761  άνθρωποι.

Συνολικά οι νεκροί από την πανδημία στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2020 ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «οι περισσότερες οικονομίες θα έχουν ζημίες διαρκούς χαρακτήρα κυρίως στην εφοδιαστική αλυσίδα, σαν αποτέλεσμα της φετινής βαθιάς ύφεσης».
ν

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΙΑΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι έως το 2021 περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι θα οδηγηθούν στην ακραία φτώχεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες, περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν στα πρόθυρα της πείνας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς και σημειώνει ότι «αυτοί θα προστεθούν στους 690 εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη δεν διαθέτουν χρήματα για να τραφούν». Την ίδια στιγμή, πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τα μέσα για μια υγιεινή διατροφή, προσθέτει.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας παρατηρεί ότι η πανδημία έχει εντείνει περαιτέρω τη διατροφική ανασφάλεια σε επίπεδο που δεν είχαμε δει για δεκαετίες.

Όπως και να το δει κανείς, σε έναν κόσμο αφθονίας, είναι σοβαρή προσβολή για την ανθρωπότητα το ότι εκατοντάδες εκατομμύρια πηγαίνουν για ύπνο κάθε βράδυ πεινασμένοι.
ν

 


Translate this post