Ανακαλύφθηκαν τρεις λίμνες κάτω από την επιφάνεια του Άρη (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας ομάδας κρυμμένων λιμνών κάτω από τη νότια πολική περιοχή του κόκκινου πλανήτη.

Άποψη της επιφάνειας του Άρη από το διαστημόπλοιο Μars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που δείχνει την πολυπλοκότητα του εδάφους. Image: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

v

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ανακάλυψαν ένα υπόγειο δίκτυο λιμνών με αλμυρό νερό κάτω από τον νότιο πόλο του Άρη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Astronomy.

Μια διεθνής ομάδα εξέτασε τα δεδομένα ραντάρ από το MARSIS, που είναι η συντομογραφία για το Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding. Αυτό το όργανο βρίσκεται στο διαστημόπλοιο Μars Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο του 2003 από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και έφτασε σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 25 Δεκεμβρίου 2003.

Αποτελείται από δύο διακριτά τμήματα, το διαστημικό όχημα Mars Express Orbiter και το όχημα προσεδάφισης Beagle 2. Το όχημα προσεδάφισης, που σχεδιάστηκε να εκτελέσει εξωβιολογικά και γεωχημικά πειράματα, απέτυχε μετά την προσεδάφιση να λειτουργήσει.

Ο Mars Express Orbiter όμως παραμένει ενεργός και από το 2004 έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές μετρήσεις όπως φωτογράφιση υψηλής ανάλυσης και χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη, σάρωση μέσω ραντάρ των υποεπιφανειακών στρωμάτων του Άρη και ανάλυση της κυκλοφορίας των ανέμων και της σύστασης της ατμόσφαιρας.

Η ισχύ της αποστολής έχει επεκταθεί πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη επέκταση ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και ισχύει μέχρι τέλη του 2020, όπου προβλέπετε μια νέα επέκταση μέχρι το 2022.

Το ραντάρ MARSIS στέλνει ραδιοκύματα στην επιφάνεια του Άρη τα οποία αναπηδούν και από την ηχώ τους δημιουργείται η εικόνα της εκάστοτε γεωλογικής δομής.

Το 2018, αυτές οι έρευνες αποκάλυψαν μια υπόγεια λίμνη 1,5 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια. Η λίμνη βρίσκεται σε μια περιοχή που ονομάζεται Ultimi Scopuli κοντά στον νότιο πόλο του κόκκινου πλανήτη και έχει μήκος περίπου 30 χιλιόμετρα.

Περαιτέρω έρευνες και ανάλυση νέων δεδομένων από το Mars Express βοήθησαν στην ανακάλυψη τριών ακόμη αλμυρών λιμνών, η καθεμία πλάτους λίγων χιλιομέτρων.

Το νερό τους είναι πιθανότατα κορεσμένο με άλατα, τα οποία το κρατούν σε ρευστή μορφή σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 150 βαθμούς Κέλβιν (-123 βαθμοί Κελσίου).

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής. Ζωή έχει εντοπιστεί σε παρόμοιες λίμνες στη Γη, όπως στη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική. Έτσι και αυτές οι λίμνες του Άρη θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν απομεινάρια ζωής που εξελίχθηκαν όταν ο πλανήτης είχε πιο φιλόξενο κλίμα και υγρό νερό στην επιφάνειά του.
ν

Water on Mars: Network of Lakes Found Beneath Surface | TomoNews
ν

ν

 


Translate this post