Το lockdown βλάπτει σοβαρά την υγεία των επιχειρήσεων

Κατηγορία NEWS, Ελλάδα, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Πάνω από ένα δισ. ευρώ το μήνα ήταν το κόστος του lockdown στην Αττική, όπου παράγεται το 47,6% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας.

ν

ΠΟΣΟ πίσω θα γύριζε την οικονομία ένα ακόμη lockdown στην Αττική; Τι θα σήμαινε για την οικονομική δραστηριότητα μια καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων στο Λεκανοπέδιο, το οποίο παράγει το 47,6% της συνολικής προστιθέμενης αξίας της χώρας, δηλαδή 75 δισ. ευρώ;

Τα ερωτήματα αυτά θέτει ενώπιον κυβέρνησης και κοινής γνώμης άρθρο της ιστοσελίδας Liberal, το οποίο υπογράφει ο Π.Ε. Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ.

Το αποτύπωμα μιας καραντίνας στην οικονομία θα εξαρτηθεί ανάλογα με τη διάρκειά της. Αξιοποιώντας το μοντέλο προβλέψεων της Oxford Economics, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε, εκτιμήσαμε ότι σε ένα πιθανό lockdown δε θα επηρεαζόταν κατά τρόπο ισομερή όλοι οι κλάδοι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.

Συγκεκριμένα, με βάση την εμπειρία του Μαρτίου του 2020, βλέπουμε ότι το 84% της γεωργίας, το 60% των ορυχείων, λατομείων, μεταποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το 40% των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, το 31% της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας, το 55% των επαγγελμάτων, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, το 100% της δημόσιας διοίκησης, υγείας, αλλά μόνο το 18% των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα μείνουν ανεπηρέαστες από το lockdown.

Αυτές οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μείωση αφορά σχεδόν την μέση παραγωγή στην Αττική. Έτσι για 15 ημέρες, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει σε 580 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες άνω του 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Το μέγεθος είναι σοβαρό, αλλά το κόστος να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί απλούστατα θα μας οδηγήσει σ’ ένα καταστροφικό ολικό lockdown.

Συνεπώς αναδεικνύεται ξανά επιτακτικό το ζήτημα της ποιότητας των διοικητικών παρεμβάσεων οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν το επιδημιολογικό όφελος προξενώντας την μικρότερη δυνατή οικονομική ζημιά. Δύσκολες ασκήσεις για πολύ δύσκολους καιρούς.

Διαβάστε περισσότερα στο Liberal.
ν

 


Translate this post