Πώς να βλέπετε με το μάτι της ενόρασης

Κατηγορία OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  2|3

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

#2 Οι μυστικές δυνάμεις του τρίτου ματιού
v

Είναι παράδοξο, αλλά η επίφυση είναι ευαίσθητη στο φως, τουλάχιστον στην εναλλαγή νύχτας και μέρας. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στην άμεση νευρική σύνδεση της επίφυσης με τους αμφιβληστροειδείς των ματιών.

65HG54HK54HG5HG2656
v

Η ΑΙΤΙΑ έγκειται προφανώς στο γεγονός ότι η μόνη ορμόνη που είναι γνωστή ότι εκκρίνει ο αδένας αυτός είναι η μελατονίνη, η οποία καθορίζει τον ύπνο και την αϋπνία και ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας – τα συστήματα αυτά του σώματος που λειτουργούν με έναν εικοσιτετράωρο, περίπου, κύκλο.
Το επίπεδο έκκρισης μελατονίνης στο αίμα εξαρτάται απόλυτα από τα επίπεδα φωτός στο εξωτερικό περιβάλλον. H μελατονίνη παράγεται μόνο τη νύχτα· αν και το δυνατό φως εμποδίζει την παραγωγή της, όταν πέφτει το σκοτάδι, ωθεί όλα τα συστήματα του σώματος προς τον ύπνο. Επίσης υπάρχει μια μη αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην μελατονίνη και τους μεγαλύτερους σε διάρκεια βιορυθμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται εκείνοι που έχουν κύκλο ενός μήνα ή κάπου τόσο, όπως η εμμηνόρροια, και αυτοί που διαρκούν έναν χρόνο.
Καθώς η μελατονίνη είναι σαφές ότι έχει σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου, δεν είναι δύσκολο ν’ αντιληφθούμε πως οι αλλαγές στα επίπεδα της μελατονίνης στην κυκλοφορία του αίματος και του εγκεφάλου θα επηρέαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Οι χρονικές αλλοιώσεις και η κατάσταση της αχρονικής ευδαιμονίας που περιγράφονται τόσο από τους γιόγκι όσο και από τους χρήστες ψυχοτροπικών ουσιών έχουν μάλλον φυσική βάση στα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα, και κατά συνέπεια, στον αδένα της επίφυσης.
v

Η πρόταση του Ηρόφιλου

Οι δυο ενδοκρινείς αδένες που συνδέονται συνήθως με το έκτο και έβδομο τσάκρα, και κατά συνέπεια με τη διόραση και τη φώτιση, είναι η υπόφυση και η επίφυση. H επίφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και την οποία τόσο η δυτική όσο και η ανατολική παράδοση από χρόνια συσχετίζουν με τη φαντασία και την ψυχή, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.
O Ηρόφιλος ήταν Έλληνας ανατόμος που έζησε και εργάστηκε κατά τον 4ο αιώνα π.X. Υπήρξε ιδρυτής της Ηροφίλειας Ιατρικής Σχολής στη Λαοδίκεια, στην Καρία της Μικράς Ασίας, και ήταν ένας από τους πρώτους που περιέγραψε τον αδένα της επίφυσης. Μάλιστα είχε συμπεράνει ότι χρησίμευε για να ρυθμίζει τη ροή της σκέψης – πολύ λογικό συμπέρασμα δεδομένης της κεντρικής θέσης που έχει στον εγκέφαλο.
Σχεδόν δυο χιλιετίες αργότερα, ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός του 17ου αιώνα Καρτέσιος, έκανε την υπόθεση πως η επίφυση ήταν η “έδρα της φαντασίας” και λειτουργούσε σαν ένα είδος διόδου επικοινωνίας μέσω της οποίας ο νους ή η ψυχή μπορούσαν να επηρεάζουν το φυσικό σώμα.
Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η επίφυση έχει στο εσωτερικό μικροσκοπικούς κρυστάλλους που της δίνουν τη δυνατότητα του μαγνητικού συντονισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον πιεζοηλεκτρισμό – την ιδιότητα κάποιων υλικών (κυρίως κρυσταλλικών υλικών αλλά και μερικών κεραμικών υλικών) να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική πίεση ή ταλάντωση.
v

75HG54HK54HG5HG2656

Δεξιά, τομή της επίφυσης στον εγκέφαλο και αριστερά το Μάτι του Ώρου. Η ομοιότητα είναι εντυπωσιακή. Πηγή: Supplied
v

Από την άλλη μεριά, το κωνάριο ή υπόφυση που βρίσκεται στον υποθάλαμο, είναι ένας πολύ μικρός αδένας, ελάχιστα μεγαλύτερος από μπιζέλι και έχει σχήμα κώνου – εξ’ ου και το όνομά του. Εντοπίζεται βαθιά μέσα στον μεσεγκέφαλο, ακριβώς πίσω από την περιοχή όπου λέγεται ότι βρίσκεται το τρίτο μάτι. Οι εσωτεριστές επιμένουν πως το κωνάριο όχι μόνο είναι το τρίτο μάτι, αλλά επίσης ότι μπορεί να βγει μπροστά στην παραδοσιακή θέση του τρίτου ματιού, στο κέντρο του μετώπου, όταν χρησιμοποιείται για παραφυσικούς σκοπούς.
v

Μυστικές δυνάμεις

Το γεγονός ότι η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης δεν παρέχει, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, παραφυσικές δυνάμεις δεν σημαίνει κιόλας πως η επίφυση δεν έχει τη θέση της στην πνευματική ζωή. Πολλές από τις δυνάμεις που αναφέρονται σε θρησκευτικά κείμενα της Ανατολής είναι, στην πραγματικότητα, μεταφορές που περιγράφουν τις λεπτοφυείς μυστικιστικές και νοητικές καταστάσεις.
H δύναμη του να γίνεται κανείς αόρατος ή η ικανότητα να αλλάζει τη μορφή και το μέγεθος των πραγμάτων, δεν πρέπει να εκλαμβάνονται κυριολεκτικά, αλλά σαν επεξηγήσεις του πώς ο νους μας, οι προσδοκίες και οι προκαταλήψεις μας ενορχηστρώνουν τις εμπειρίες μας και δημιουργούν το πλαίσιο μέσω του οποίου αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Σύμφωνα με όσους κάνουν γιόγκα, το τρίτο μάτι μπορεί να ανοιχθεί μέσω διαλογισμού, οραματισμού, ορθής αναπνοής και με την υιοθέτηση διαφόρων ασάνα – στάσεις του σώματος, όπως η στάση του λωτού– που είναι ουσιώδεις στην άσκηση του γιόγκα. Στο Τάντρα Γιόγκα ή γιόγκα της Κουνταλίνι, το κέντρο Άτζνα διεγείρεται ώστε να μπορέσει να ανεβάσει την ενέργεια που λιμνάζει στα γεννητικά όργανα και στο κέντρο της βάσης της σπονδυλικής στήλης, έως επάνω στο κέντρο του λαιμού και της κεφαλής.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ίδια ενέργεια με την οποία κάνουμε παιδιά ή δημιουργούμε πολιτιστικά έργα. Μέσω του κέντρου των γεννητικών οργάνων καταναλώνεται άσκοπα στην ερωτική πράξη ή στην αναπαραγωγή· μέσω του κέντρου του λαιμού –που είναι η έδρα του νου– ή των ανώτερων κέντρων χρησιμοποιείται στη δημιουργία επιστημονικών και καλλιτεχνικών έργων.
v

Αρμονική λειτουργία του τρίτου ματιού

Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν εντελώς αφυπνισμένο το κέντρο Άτζνα, που έχουν δηλαδή φτάσει σε μια ανώτερη κατάσταση συνειδητότητας. Το χαρακτηριστικό όμως του τρίτου ματιού είναι ότι ακόμη κι αν δεν είναι πλήρως ανοιχτό, μπορεί πάραυτα να λειτουργεί αρμονικά. Το άτομο τότε χαρακτηρίζεται από ενεργό νου, έμπνευση και πνευματικές ικανότητες. Επίσης, η αναγνώριση σημαντικών φιλοσοφικών αληθειών είναι ένδειξη ότι το τρίτο μάτι είναι εν μέρει ανοιχτό.
Τα άτομα με αρμονική λειτουργία του τρίτου ματιού κατανοούν πολλά πράγματα με διαισθητικό τρόπο και έχουν μια καλή ικανότητα σχηματισμού διανοητικών εικόνων.
Συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος των φαινομένων δεν είναι παρά μια αλληγορία, μια προβολή μιας πνευματικής αρχής στο υλικό πεδίο. Επίσης χαρακτηρίζονται από ιδεαλισμό και φαντασία, ενώ συχνά οι σκέψεις και οι ιδέες τους πραγματοποιούνται.
Όσο περισσότερο αφυπνίζεται το κέντρο Άτζνα, τόσο περισσότερο οι σκέψεις μας βασίζονται σε μια άμεση, εσωτερική αντίληψη της πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν ικανότητες όπως η διόραση ή η αυξημένη ευαισθησία στην αντίληψη. Πολλοί επιτυγχάνουν ενοράσεις κατά τον ύπνο ή τον διαλογισμό.
Όταν το τρίτο μάτι ανοίξει εντελώς, ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο κάτω από ένα νέο φως. Οι περιορισμοί της ορθολογιστικής σκέψης παύουν να υφίστανται, ενώ η διαίσθηση και η εσωτερική όραση ανοίγουν μονοπάτια προς όλα τα λεπτοφυή επίπεδα της πραγματικότητας. Τότε αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένας ατέλειωτος αριθμός κόσμων μέσα στο πλαίσιο της εκδηλωμένης Δημιουργίας και ότι αυτοί οι κόσμοι κατοικούνται από μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής. Ερχόμαστε σε επαφή με τον θεϊκό χορό της Δημιουργίας.
v

Διανοητική αλαζονεία

Όταν όμως το κέντρο Άτζνα λειτουργεί δυσαρμονικά, η ζωή του ατόμου κυριαρχείται αποκλειστικά από τη στενή λογική και την υλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Ότι αποδεικνύεται επιστημονικά, μόνο αυτό γίνεται δεκτό, ενώ η πνευματική ενόραση απορρίπτεται ως μη έχουσα επιστημονική βάση.
Μια άλλη συνέπεια της δυσαρμονικής λειτουργίας του είναι ότι το άτομο μπορεί να προσπαθεί να επηρεάσει ανθρώπους ή γεγονότα με τη δύναμη του νου προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ή για να επιδείξει τη δύναμή του.
Αν τέλος το κέντρο Άτζνα είναι μπλοκαρισμένο σε σημαντικό βαθμό, ο άνθρωπος είναι απόλυτα βέβαιος ότι η μόνη πραγματικότητα που υφίσταται είναι αυτή του υλικού, ορατού κόσμου. Οι κατώτερες επιθυμίες, τα έντονα και ανεπεξέργαστα συναισθήματα και οι παρορμήσεις κυβερνούν το άτομο. Οι πνευματικοί στοχασμοί, η αναζήτηση και οι συζητήσεις χαρακτηρίζονται ως ενασχολήσεις αφελών και μη σοβαρών ατόμων, στερούμενες πρακτικής αξίας.
Ωστόσο, οι άνθρωποι με ανεπαρκή λειτουργία του έκτου τσακρά σηκώνουν τα χέρια ψηλά σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν ασθενή μνήμη και η όρασή τους παρουσιάζει προβλήματα.

 

Επόμενο: Η ενεργοποίηση του τρίτου ματιού >

 


1 2 3

Translate this post