Αφυπνίζοντας το “τρίτο μάτι” ή “πνευματικό οφθαλμό”

Κατηγορία OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  1/2

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη
ν

 

Χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο “τρίτο μάτι”. Όμως τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα και κατά πόσον είναι αληθινό;


v

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ αλήθειες που ανακαλύπτουμε ξεκινώντας τη μελέτη των μυστικιστικών παραδόσεων, είναι ότι οι λέξεις με τις οποίες περιγράφονται χρησιμοποιούνται με τη συμβολική και όχι την κυριολεκτική τους αξία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι μύθοι και παραδόσεις στρέφονται γύρω από την ικανότητα των κεντρικών ηρώων να “βλέπουν” το μέλλον. Πράγματι, ένα σοφό άτομο στην αρχαιότητα χαρακτηριζόταν και σαν μάντης και πιστευόταν ότι είχε αφυπνιστεί σε ένα ανώτερο επίπεδο γνώσης που τον καθιστούσε ικανό να κατανοεί το βαθύτερο νόημα της ζωής και την πραγματική φύση του σύμπαντος.

Παραδόσεις της Ανατολής περιγράφουν την κατάσταση αυτή σαν το άνοιγμα του “τρίτου ματιού”. Το μυστηριακό αυτό μάτι πίστευαν ότι βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου, όπου και το τοποθετούσαν στις απεικονίσεις των ιερών τους μορφών, όπως αυτή του Βούδα. Στην ινδική παράδοση, ο θεός Σίβα, ο Άρχοντας του Γιόγκα, αυτός που εξαφανίζει όλες τις ψευδαισθήσεις, έχει ένα μάτι στο κέντρο του μετώπου του, που υποδηλώνει την πανσοφία και την υπερβατική γνώση. Στη μυθολογία των αρχαίων Σουμερίων, ο θεός Ένκι, καλείται και ο Άρχοντας του Ιερού Ματιού, ενώ στην αρχαία ιρανική θρησκεία, Γίμα, ο Καλός Ποιμένας διαθέτει ένα Ηλιακό Μάτι που του αποκαλύπτει τα μυστικά της αθανασίας.

Από τις παραδόσεις της αρχαίας Αιγύπτου γνωρίζουμε για το Μάτι του Ώρου, το οποίο αντιπροσώπευε την ουράνια προστασία. Υπάρχει επίσης ένα πολύ παλιό σύμβολο της Καμπάλα, που απεικονίζει ένα μάτι τοποθετημένο μέσα σε ένα τρίγωνο και το οποίο αντιπροσωπεύει την προέλευση όλων των μορφών της ζωής και αποτελεί τη βάση όλης της σοφίας – τον “εν ημίν κρυμμένο θεό”.
v

«Αρχαίες» αλήθειες

H ιδέα ότι η πνευματική επίγνωση και η γνώση εξαρτώνται από το άνοιγμα ενός εσωτερικού ματιού στηρίζεται σε πολλές φιλοσοφικές και μυστικιστικές διδασκαλίες. O Πλάτωνας ανέφερε ότι υπάρχει ένα “μάτι της ψυχής”, το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία από χιλιάδες ανθρώπινα μάτια, καθώς μέσα από αυτό αποκαλύπτεται η αλήθεια”.

O Πλωτίνος είπε ότι πρέπει να «κλείσουμε τα μάτια μας και να ξυπνήσουμε μέσα μας ένα άλλο είδος όρασης, το οποίο όλοι κατέχουμε, αλλά πολύ λίγοι είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε».
ν


ν

H αδυναμία να ενεργοποιήσουμε τη διαισθητική μας δύναμη οφείλεται είτε στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη του τρίτου ματιού είτε στην πεποίθησή μας ότι όλα αυτά είναι ανοησίες και δεν μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά. Ένας άλλος λόγος είναι η έλλειψη που παρουσιάζει ο δυτικός κόσμος σε μεθόδους και τεχνικές αφύπνισης του τρίτου ματιού. H επίσημη θρησκεία των τελευταίων δύο αιώνων χαρακτηρίζει τέτοιου είδους ασχολίες διαβολικές, παρά τις σχετικές αναφορές χριστιανών αγίων.

Επιπλέον, ο χωρίς φαντασία ορθολογισμός και ο ολοένα αυξανόμενος υλισμός της εποχής μας, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την ενασχόλησή μας με μυστικιστικά θέματα. Αντίθετα, οι αρχαίες πρακτικές έδιναν πάντα μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια των ανώτερων χαρακτηριστικών της ψυχής.
v

Ενεργειακά κέντρα

Το “τρίτο μάτι” δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ανατομίας μας, αλλά σχετίζεται, συμβολικά, με μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματός μας. O συσχετισμός αυτός γίνεται φανερός στο σύστημα τάντρα γιόγκα, όπου και αναφέρονται τα έξι νοητά, ενεργειακά κέντρα που βρίσκονται στο σώμα μας, τα λεγόμενα τσάκρα. Στο χαμηλότερο από όλα αυτά τα κέντρα, βρίσκεται κρυμμένη η ενέργεια κουνταλίνι, μια ισχυρή, ψυχική δύναμη.

Για τους περισσότερους από εμάς, η δύναμη αυτή παραμένει σε αδράνεια για όλη μας τη ζωή ή λειτουργεί με ένα χαοτικό και ενστικτώδη τρόπο. Το σύμβολο της κουνταλίνι είναι ένα φίδι –όπως στο κηρύκειο του Ερμή– κουλουριασμένο στη βάση της σπονδυλικής στήλης.

Εφαρμόζοντας ειδικές μεθόδους διαλογισμού, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη αυτή και να την οδηγήσουμε κατά μήκος των αιθερικών κέντρων. Καθώς η ενέργεια αυτή μετακινείται προς τα πάνω, ενεργοποιεί τα ανώτερα τσάκρα του σώματος και σαν αποτέλεσμα αφυπνίζονται ανώτερα επίπεδα επίγνωσης που επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο των νοητικών, συναισθηματικών και θεληματικών του δυνάμεων.

Με άλλα λόγια, η διαδικασία αυτή αποσκοπεί στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων ενεργειακών κέντρων και απαιτεί την εφαρμογή μιας καθορισμένης τεχνικής, η οποία θα τα φέρει στο επιθυμητό επίπεδο δόνησης.
ν

Επόμενο: Πώς γίνεται η αφύπνιση >

 


1 2

Translate this post