Κόντρα της ΟΛΜΕ με το Υπουργείο Παιδείας

Κατηγορία NEWS, Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Youmagazine Newsroom

 

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σχετικά με τη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου των εκπαιδευτικών των κλάδων των Κοινωνικών, Οικονομικών και Καλλιτεχνικών σπουδών. Image: Supplied

ν

«ΚΑΤΩ από το βάρος των συνεχόμενων κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος, η αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνάντηση με το Δ.Σ. ΟΛΜΕ.

Παρότι υπήρχε απόφαση να συμμετέχουν εκπρόσωποι επιστημονικών ενώσεων, το Υπουργείο αρνήθηκε την παρουσία τους. Η ΑΣΕ τοποθετήθηκε ότι αν το υπουργείο δεν συναντήσει τις επιστημονικές ενώσεις θα αποχωρήσουμε από τη συνάντηση. Τελικά μετά από πίεση το Υπουργείο δεσμεύτηκε σε συνάντηση για την Τετάρτη με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και των επιστημονικών ενώσεων.

Η υπουργός Παιδείας χωρίς να αναπτύξει καμία παιδαγωγική τεκμηρίωση, υπερασπίστηκε τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα και τον εξοβελισμό ολοκλήρων διδακτικών αντικειμένων και κλάδων από το Λύκειο. Είναι εξοργιστικό να αποδίδει η Υπουργός τις αντιδράσεις του κλάδου στο γεγονός ότι σε κάθε αλλαγή κάποιες ειδικότητες κερδίζουν και κάποιες χάνουν.

Οι εμβαλωματικές λύσεις που προτείνει η ηγεσία του Υπουργείου με τις διάφορες αναθέσεις μαθημάτων δε λύνουν το πρόβλημα και δημιουργούν πολλά άλλα.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ ανέδειξαν ότι οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα όπως και αυτές που είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγούν εκατοντάδες συναδέλφους αναπληρωτές στην απόλυση και μετατρέπουν εκατοντάδες μόνιμους σε γυρολόγους σε 5 και 6 σχολεία. Αναδείξαμε ότι το κύριο είναι το τι διδάσκεται ο μαθητής στη β/θμια εκπαίδευση, στοιχείο που δεν αναδείχθηκε ούτε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ούτε από τις άλλες παρατάξεις.

Αναπτύξαμε τη θέση μας ότι ο μαθητής μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να διαμορφώνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα που θα έχει την ικανότητα να εξηγεί την φυσική και την κοινωνική πραγματικότητα. Θα γνωρίζει τους βασικούς νόμους κίνησης της φύσης και της κοινωνίας, τη γλώσσα ως τρόπο σκέψης πάνω από όλα και όχι απλά ως επικοινωνία, θα διδάσκεται καλλιτεχνική παιδεία, φυσική αγωγή κ.ά. Σ’ αυτό το σχολείο χωράνε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα και ειδικότητες.

Αναδείξαμε τον κεντρικό άξονα των αλλαγών. Οι επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι προϊόν λάθους ή προχειρότητας ή απλά διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά υποτάσσονται στις συνολικότερες κατευθύνσεις για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε. και υλοποιούνται τόσο με το νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο, όσο και με την πολιτική της ΝΔ (πολυνομόσχέδιο, ν/σ ΕΠΑΛ, εθνικό απολυτήριο).

Το υπουργείο  Παιδείας ανακοίνωσε ότι σήμερα θα δημοσιοποιηθούν οι πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ και στο τέλος Ιούλη οι πίνακες της προκήρυξης 2ΓΕ (νόμος Γαβρόγλου). Ανακοίνωσε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών τη νέα σχολική χρονιά θα γίνουν με τους νέους προσωρινούς πίνακες, ενώ δεν έδωσαν καμία απάντηση στα θέματα που βάλαμε για τους αναπληρωτές.

Δηλαδή, πότε θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί στη γενική εκπαίδευση, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τους εκατοντάδες συνάδελφούς που θα οδηγηθούν σε απόλυση, ξεκαθαρίζοντας ότι για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή η απόλυση έστω και ένα αναπληρωτή, τι μέτρα στήριξης θα πάρει το υπουργείο για τους αναπληρωτές που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μεταφορές) και για την εξίσωση δικαιωμάτων.

Καλούμε όλους τους συνάδελφους και τις ΕΛΜΕ να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες για να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αντιλαϊκή πολιτική!»
ν

 


Translate this post