«Ψαρεύουν» αριστούχους με δόλωμα υποτροφίες

Κατηγορία NEWS, Εκπαίδευση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Youmagazine Newsroom

 

Με όπλο την χορήγηση υποτροφιών, τα κολέγια διεκδικούν αριστούχους φοιτητές που εισήχθησαν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.


ν

ΟΠΩΣ αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τα κολέγια διεκδικούν εισακτέους σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους, με όπλα την αναγνώριση των πτυχίων τους και τη χορήγηση υποτροφιών.
Με αυτό τον τρόπο τα ελληνικά κολέγια διεκδικούν μερίδιο από τη μεγάλη πίτα των υψηλόβαθμων υποψηφίων που εισάγονται σε σχολές υψηλής ζήτησης, αλλά μακριά από τον τόπο διαμονής τους, εξαιτίας των προβλημάτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Όπλα τους στη διεκδίκηση αριστούχων από τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια είναι η επίσημη πλέον αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που χορηγούν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζονται και, κυρίως, το υψηλό κόστος ζωής για έναν υποψήφιο που πέρασε σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας.
Έτσι, ορισμένα κολέγια άρχισαν να χορηγούν υποτροφίες, επιδοτώντας ακόμα και σε ποσοστό 75% τους ενδιαφερόμενους που έχουν περάσει σε μια σχολή υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. η Νομική, χτυπώντας έτσι μια νέα αγορά που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, όπως λέει στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του συνδέσμου κολεγίων, Κώστας Καρακανιάς, υπήρχαν δεκάδες περιπτώσεις νέων οι οποίοι είχαν περάσει σε κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ, το οποίο όμως δεν ήταν πραγματική τους επιλογή και το παρατούσαν (παρ’ ότι οι σπουδές ήταν δωρεάν), για να εγγραφούν σε κάποιο κολέγιο πληρώνοντας δίδακτρα, ακόμα και την εποχή που δεν υπήρχε αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
«Από τους σπουδαστές μας, ποσοστό 30% στις μεταπτυχιακές σπουδές είναι απόφοιτοι δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ πάνω από 5% υπολογίζω το ποσοστό των σπουδαστών μας που παράτησαν κάποιο περιφερειακό ΤΕΙ ή και τμήμα ΑΕΙ για να σπουδάσουν σε μας», προσθέτει ο κ. Καρακανιάς.
Τώρα με τα νέα δεδομένα που έφερε ο πόλεμος των πτυχίων –ύστερα από τη σχεδόν αυτόματη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων όσων κολεγίων αποτελούν αναγνωρισμένα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων– η στόχευση περιλαμβάνει και τους αριστούχους.
Βέβαια το να παίρνει ένας φοιτητής υποτροφία και μια εγγύηση για καριέρα στο εξωτερικό μόνο κακό δεν είναι, καθώς η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να τους τα εξασφαλίσει. Ιδιαίτερα τώρα που το υπουργείο Παιδείας έχει περικόψει τους εισακτέους σε σχολές όπως η Ιατρική και το Πολυτεχνείο, αυξάνοντας τους εισακτέους στις Θεολογικές Σχολές! Δηλαδή όποιος αρρωστήσει θα πρέπει πλέον να κάνει την προσευχή του, καθώς δεν θα υπάρχει γιατρός για να τον κοιτάξει.

 


Translate this post