Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου (Gif+vid)

Κατηγορία Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

O Ήλιος, η Σελήνη και η Γη ευθυγραμμίζονται αυτή την Κυριακή και δημιουργούν το φαινόμενο του «φλεγόμενου δαχτυλιδιού»!

Στο αποκορύφωμα της έκλειψης, ένα πύρινο δαχτυλίδι θα φανεί στον ουρανό. Image: Supplied

ν

Η ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ηλιακή έκλειψη της 21ης Ιουνίου αποτελεί τη δεύτερη στη σειρά έκλειψη της τριπλέτας των εκλείψεων του καλοκαιριού και πραγματοποιείται ανήμερα του θερινού ηλιοστασίου.

Η μερική ηλιακή έκλειψη και Νέα Σελήνη πραγματοποιείται στις 09:41 το βράδυ, στις 0ο  21΄ του Καρκίνου και θα είναι ορατή κυρίως από τις χώρες της Κεντρικής Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η ολική δακτυλιοειδής έκλειψη του Ηλίου θα συμβεί με το φεγγάρι να βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα να φαίνεται στο ίδιο μέγεθος με αυτόν, και να τον καλύψει ολοκληρωτικά. Έτσι το φως θα εξαπλωθεί περιμετρικά του φεγγαριού, και θα έχει την όψη δακτυλίου, ή «φλεγόμενου δαχτυλιδιού» όπως το αποκαλούν οι αστρονόμοι.

Μπορεί το φεγγάρι να χρειάζεται αρκετά λεπτά για να διασχίσει την περιοχή του Ηλίου, αλλά η ολική έκλειψη θα διαρκέσει λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
v

via GIPHY


v

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική στις εξής περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ασία. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η έκλειψη θα είναι ορατή σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μερική. Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από την Σελήνη δεν θα ξεπεράσει το 20%, με την καλύτερη παρατήρηση να είναι στο Καστελόριζο (19,6%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει το 10%.

Η έκλειψη θα μεταδοθεί με live stream από το Timeanddate.com και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη για όλους, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.
v

A Ring of Fire Sunrise Solar Eclipse | APOD Videos
ν

ν

 


Translate this post