Ο Τιτάνας παίρνει διαζύγιο από τον Κρόνο και φλερτάρει με τη Γη (vid)

Κατηγορία NEWS, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Διαζύγιο  φαίνεται να παίρνει ο δορυφόρος Τιτάνας από τον Κρόνο, καθώς απομακρύνεται από αυτόν φλερτάροντας με τη Γη,

Ο Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου, κινείται 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν. Image: NASA / JPL-Caltech. Πηγή: Supplied

v

ΔΙΑΖΥΓΙΟ φαίνεται ότι παίρνει ο δορυφόρος Τιτάνας από τον Κρόνο, καθώς απομακρύνεται από αυτόν με ταχύτητα που είναι εκατονταπλάσια απ’ ότι στο παρελθόν.

Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Κρόνου και o δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία.

Έχει διάμετρο 5.152 χιλιόμετρα, είναι δηλαδή λίγο μικρότερος από τον Άρη που έχει διάμετρο 6.779 χλμ., και απέχει από τον πλανήτη Κρόνο 1.221.870 χλμ.

Στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα κυριαρχεί το άζωτο καθώς και υδρογονάνθρακες, που του δίνουν μια θολή πορτοκαλί απόχρωση. Οι υδρογονάνθρακες είναι η βάση για τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να δημιουργηθεί ζωή. Περίπου 500 χιλιόμετρα πάνω απ’ την επιφάνειά του, η ατμόσφαιρα τελειώνει σε μια άλω φορτισμένων σωματιδίων.

Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα μοιάζει πολύ σε μορφή με αυτή της Γης στα πρώτα στάδια δημιουργίας της. Ο Τιτάνας όμως είναι πολύ μακρύτερα απ’ τον Ήλιο, κι έτσι οι χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά του δεν επιτρέπουν (απ’ όσο ξέρουμε) την εμφάνιση κάποιας μορφής ζωής.
ν

Συγκριτικά μεγέθη του Τιτάνα, της Σελήνης και της Γης, Image: Supplied
ν

Βασιζόμενοι σε στοιχεία από μετρήσεις ραντάρ που έγιναν από τη Γη, οι επιστήμονες πίστευαν επίσης μέχρι πρόσφατα ότι στον Τιτάνα ίσως υπήρχαν ωκεανοί υδρογονανθράκων. Το 2004, η διαστημοσυσκευή Κασσίνι, τόσο με μετρήσεις απ’ το διάστημα όσο και από τα στοιχεία του εξερευνητικού σκάφους Χόυχενς, που προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του δορυφόρου, μας έδειξε ότι, σχεδόν σίγουρα, ωκεανοί δεν υπάρχουν.

Οι σκοτεινές περιοχές που παρατηρούνται στο υπέρυθρο, αποδείχτηκε μετά από μετρήσεις και με το ραντάρ του σκάφους ότι είναι τεράστιες εκτάσεις γεμάτες με αμμόλοφους και σκεπασμένες, ίσως, από κάποιο οργανικό υλικό.

Το Σεπτέμβριο του 2006 επίσης, το Κασσίνι εντόπισε λίμνες υδρογονανθράκων κοντά στο βόρειο πόλο του δορυφόρου, οι οποίες πιστεύεται ότι τροφοδοτούν και την ατμόσφαιρά του με διάφορες οργανικές ενώσεις.

Λίμνες επίσης ανακαλύφθηκαν και στο νότιο πόλο του δορυφόρου. Οι λίμνες στις δύο περιοχές παρουσιάζουν ασυμμετρία. Σύμφωνα με μια θεωρία που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2009, για το φαινόμενο αυτό φταίει η εκκεντρότητα της τροχιάς του Κρόνου.
v

Ο Κρόνος και ο δορυφόρος του Τιτάνας όπως τους φωτογράφησε το διαστημικό σκάφος Κασσίνι (Cassini) της NASA. Image: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute. Πηγή: Supplied
ν

Αλλά ενώ ξέραμε ότι οι δορυφόροι παρέμεναν –φαινομενικά τουλάχιστον‒ προσκολλημένοι στους πλανήτες τους, ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο και μάλιστα με μια ταχύτητα που είναι 100 φορές μεγαλύτερη από το αναμενόμενο.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy, οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Κασσίνι-Χόυχενς, που χαρτογράφησε την επιφάνεια του Τιτάνα με ραντάρ ξεκινώντας το 2004 και συνεχίζοντας πολύ πέρα ​​από την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του το 2008 (το Κασσίνι τελικά συντρίβει στον Κρόνο το 2017), παρατήρησαν ότι η παλιρροιακή τριβή σε έναν γίγαντα αερίων όπως ο Κρόνος, «σπρώχνει» τα φεγγάρια του προς τα έξω, αναγκάζοντάς τα να μεταναστεύσουν, εξαιτίας της εκκεντρότητας στην τροχιά του Κρόνου αλλά και στις τροχιές των δορυφόρων.

Να σημειωθεί ότι ο Κρόνος έχει 82 φεγγάρια.

Αέριοι γίγαντες όπως ο Κρόνος, που δεν διαθέτει καθορισμένη επιφάνεια, αν και ίσως διαθέτει στερεό πυρήνα και με ισημερινή ταχύτητα διαφυγής  σχεδόν 36 χλμ. το δευτερόλεπτο, δηλαδή πολύ υψηλότερη από αυτή της Γης, δεν μπορούν να συγκρατήσουν κοντά τους τα φεγγάρια που έχουν.

Αντίθετα η Γη έχει με τη Σελήνη μια σταθερή σχέση έλξης-άπωσης, που κρατάει σε σταθερή τροχιά τον δορυφόρο μας για να μας φωτίζει τα βράδια. Και η Σελήνη απομακρύνεται από τη Γη, αλλά παρά πολύ αργά.
ν

Ο Κρόνος όπως φαίνεται από την επιφάνεια του Τιτάνα. Image: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute. Πηγή: Supplied

ν

PLOONETS

Ο Τζιμ Φούλερ (Jim Fuller), επίκουρος καθηγητής θεωρητικής αστροφυσικής στο Caltech και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρει ότι ο Τιτάνας απομακρύνεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, έχοντας κατεύθυνση προς τη Γη.

«Ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο 100 φορές γρηγορότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», επιβεβαιώνει ο Paolo Tortora, καθηγητής αεροδιαστημικών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Συγκεκριμένα, απομακρύνεται από τον Κρόνο περίπου 11 εκατοστά (4 ίντσες) ετησίως.

Η ταχύτητα αυτή είναι μεγάλη, αν σκεφτούμε ότι το φεγγάρι της Γης απομακρύνεται από αυτήν 3,8 εκατοστά (1,5 ίντσες) ετησίως.

Με 11 εκατοστά ετησίως ο Τιτάνας απέχει πολύ από τη διαφυγή της βαρύτητας του Κρόνου, αλλά αυτό είναι σίγουρα δυνατό. Τι θα συμβεί μετά;

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, και παρ’ όλο που δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στο ηλιακό μας σύστημα, μια έκθεση που συντάχθηκε το 2019 αναφέρει τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας τέτοιας μετακίνησης, όποτε κι αν συμβεί.

Η έκθεση με τίτλο “Φεγγάρια Διαφυγής” (Ploonets), προβλέπει ποια φεγγάρια θα αποκτήσουν κάποτε τη δική τους τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ένα από τα φεγγάρια αυτά είναι ο Τιτάνας και ένα άλλο η Σελήνη!

Μπορεί να μην επηρεάσει σε τίποτα τον Κρόνο, όμως μια μετακίνηση του Τιτάνα θα ήταν καταστροφική για τη Γη. Θυμίζουμε, ότι ένα κοσμικό καταστροφικό συμβάν έβαλε τη Σελήνη στη σημερινή της θέση.
ν

Approaching Titan a Billion Times Closer | NASA Jet Propulsion Laboratory
ν

ν

 


Translate this post