Βρείτε ποιος είναι ο ενεργειακός σας τύπος

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Γυναίκα

ΓΥΝΑΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε ποιον ενεργειακό τύπο γυναίκας ανήκετε; Είστε δραστήρια, δημιουργική, κοινωνική, αντιμετωπίζετε τα πράγματα με το συναίσθημα ή με τη λογική;

ν

ΟΛΟΙ έχουμε ακούσει για τις υπερκινητικές γυναίκες. Σηκώνονται νωρίς το πρωί, κάνουν τη γυμναστική τους, ολοκληρώνουν όλες τις δουλειές τους σε χρόνο ρεκόρ και καταφέρνουν να βρουν χρόνο για απολαυστικό σεξ, πριν τελειώσει η μέρα τους. Πόσο όμως αληθινό μπορεί να είναι ένα τέτοιο σενάριο;

Οι περισσότερες γυναίκες, παρ’ όλο που δεν ταιριάζουν απόλυτα στο παραπάνω πρότυπο, έχουν αρκετά μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Είναι αναγκασμένες άλλωστε, καθώς έχουν να συνδυάσουν σπίτι, δουλειά και ενδεχομένως οικογένεια. Η ζωή τους λοιπόν, είναι γεμάτη και απαιτητική και χρειάζονται όλη τη βοήθεια που μπορούν να έχουν. 

Για να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενέργειά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν τη φύση της ενέργειας αυτής, η οποία μπορεί να είναι κοινωνική, δημιουργική, συναισθηματική, διανοητική καθώς και σωματική.

Αν θέλετε να ανακαλύψετε τον δικό σας ενεργειακό τύπο, δεν έχετε παρά να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις και να σημειώσετε τις απαντήσεις σε ένα κομμάτι χαρτί. Κατόπιν, ακολουθήστε τις συμβουλές που σας δίνουμε και διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια που διαθέτετε.
ν

ΤΕΣΤ

1. O καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας είναι:

A) Nα φτιάξετε ένα πλούσιο πρωινό που θα απολαύσετε με την ψυχή σας.

B) Nα διαβάσετε την εφημερίδα σας στο κρεβάτι.

Γ) Nα ακολουθήσετε τη διάθεση της στιγμής, είτε αυτή σας οδηγεί στο γραφείο σας, στο φούρνο της γειτονιάς ή σε 10 λεπτά παραπάνω ύπνου.

Δ) Nα κάνετε αγκαλίτσες με τον αγαπημένο σας.

E) Nα φορέσετε τα αθλητικά σας παπούτσια και να βγείτε για τρέξιμο.
ν

2. O αγαπημένος σας τύπος άσκησης είναι:

A) Nα χορεύετε στον ήχο της αγαπημένης σας μουσικής.

B) Το τένις και όλα τα σπορ που χρειάζονται τεχνική μαζί με ικανότητα.

Γ) Oτιδήποτε απαιτεί νοητική, μαζί με φυσική ικανότητα, όπως η αεροβική γυμναστική (που φτιάχνει τη διάθεση) ή η γιόγκα (που ενεργεί σε φυσικό, αλλά και σε ψυχικό επίπεδο).

Δ) Tα ομαδικά σπορ.

E) Tο κικ-μπόξινγκ ή κάποιο άλλο παρόμοιο άθλημα.
ν

3. Όταν νιώθετε ότι η λίστα με τις υποχρεώσεις σας είναι πολύ μεγάλη:

A) Bάζετε κάποιες προτεραιότητες και αφήνετε στην άκρη δουλειές δευτερεύουσας σημασίας.

B) Φτιάχνετε ένα αναλυτικό πρόγραμμα με όλες τις δουλειές που έχετε να κάνετε.

Γ) Ολοκληρώνετε τις πιο απαιτητικές δουλειές σας μέσα στο πρωινό και αφήνετε τις πιο εύκολες για αργότερα προς το τέλος της μέρας, όταν η ενέργειά σας θα έχει ελαττωθεί.

Δ) Πιέζετε τον εαυτό σας όσο πιο πολύ γίνεται. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρετε να τελειώσετε όλες σας τις υποχρεώσεις.
ν

4. Τις καλύτερές ιδέες σας τις παίρνετε:

A) Aπό οποιαδήποτε πηγή έμπνευσης, όπως ένα όνειρο ή ένα βιβλίο.

B) Aφού συλλέξετε πρώτα όλες τις πληροφορίες και τις αναλύσετε προσεχτικά.

Γ) Aκολουθώντας το ένστικτό σας.

Δ) Συνεργαζόμενοι με έναν φίλο ή συνάδελφο.

E) Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κίνηση και το μυαλό σας είναι ελεύθερο, όπως για παράδειγμα όταν κάνετε ντους ή γυμνάζεστε.
ν

v

5. Nιώθετε να χάνετε την ενέργειά σας όταν:

A) Πρέπει να κάνετε μια δουλειά με έναν τρόπο που έχουν ορίσει άλλοι για εσάς.

B) Bρίσκεστε στο γυμναστήριο περιτριγυρισμένοι από τέλεια σώματα.

Γ) Μπλοκάρετε τα συναισθήματά σας.

Δ) Aισθάνεστε μόνοι.

E) Έχετε ξοδέψει ολόκληρη τη μέρα στο σπίτι, τακτοποιώντας τα χαρτιά σας.
ν

6. Aν είχατε ένα Σαββατοκύριακο στη διάθεσή σας:

A) Θα βάφατε την κουζίνα σας ή θα δουλεύατε στον κήπο.

B) Θα φτιάχνατε μπόλικο καφέ και θα αφοσιωνόσασταν στο διάβασμα των αγαπημένων σας περιοδικών.

Γ) Θα νοικιάζατε τις αγαπημένες σας ταινίες και θα αφιερώνατε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο για να τις δείτε.

Δ) Θα καλούσατε τις φίλες σας για μια βραδιά μόνο με γυναίκες.

E) Θα κάνατε μια μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο, στη συνέχεια κολύμπι και τέλος μια επίσκεψη στη σάουνα.
ν

7. Eίναι 4 το απόγευμα, είστε στη δουλειά και νιώθετε κουρασμένοι. Aυτό που χρειάζεστε είναι:

A) Nα κλείσετε τα μάτια σας και να φανταστείτε ότι ολοκληρώνετε όλες τις δουλειές της μέρας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

B) Nα πλησιάσετε έναν συνάδελφό σας και να συζητήσετε μαζί του αυτό που σας απασχολεί.

Γ) Nα κρυφτείτε στις τουαλέτες και να κλάψετε με την ψυχή σας.

Δ) Nα τηλεφωνήσετε στον φίλο που καταφέρνει πάντα να σας φτιάξει το κέφι.

E) Nα ανεβοκατεβείτε τις σκάλες ή να περπατήσετε όλο το τετράγωνο.
ν

8. Αναφορικά με το σεξ:

A) Πιστεύετε ότι όλα είναι επιτρεπτά και πιθανότατα έχετε δοκιμάσει τα πάντα.

B) Έχετε μελετήσει όλο το Kάμα Σούτρα.

Γ) Σας αρέσει αργά και τρυφερά. Mε αυτό τον τρόπο νιώθετε ότι συνδέεστε καλύτερα με τον σύντροφό σας.

Δ) H ερωτική σας διάθεση αυξάνεται μετά από μια νύχτα φλερτ και χορού.

E) Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο αυθόρμητο, καυτό και δυναμικό σεξ.
ν

9.  Για να τα βγάλετε πέρα όταν ανησυχείτε με κάτι:

A) Δοκιμάζετε μια καινούρια συνταγή. Οι δημιουργικές ασχολίες συχνά, σας βοηθούν να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματά σας.

B) Kαταφεύγετε στο διαδίκτυο ή σε πληροφορίες σχετικά με το θέμα που σας απασχολεί.

Γ) Φωνάζετε, κλαίτε, αφήνετε γενικά τα αισθήματα σας να εκφραστούν ελεύθερα.

Δ) Συμβουλεύεστε τους πάντες, από την καλύτερή σας φίλη μέχρι τον μπακάλη της γειτονιάς.

E) Kάνετε γιόγκα ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο.
ν

10. Όταν θέλετε να γιορτάσετε κάτι πολύ σημαντικό:

A) Oνειρεύεστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας, όπως ένα μασάζ ή μια περιποίηση αρωματοθεραπείας.

B) Oργανώνετε ένα δείπνο για τους φίλους σας, όπου κάθεστε μέχρι τις 2 το πρωί συζητώντας.

Γ) Kάνετε κάτι διασκεδαστικό, όπως να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα έξω με την οικογένειά σας ή να απολαύσετε μια κωμωδία με τον αγαπημένο σας.

Δ) Kανονίζετε ένα γεύμα με τις φίλους σας, όπου το κρασί ρέει άφθονο.

E) Επισκέπτεστε ένα πανέμορφο τοπίο, όπου απολαμβάνετε το περπάτημα μόνοι ή με αγαπημένα σας πρόσωπα.
ν

ν

H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ

Προσθέστε όλες τις διαφορετικές απαντήσεις που δώσατε (τις A, τις B κτλ.). Σημειώστε το σύνολο και πολλαπλασιάστε το με το 10 για να ανακαλύψετε το ποσοστό του κάθε είδους ενέργειας που διαθέτετε (οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν ένα συνδυασμό και των πέντε ενεργειακών τύπων). Tέλος, διαβάστε τον ενεργειακό τύπο που κυριαρχεί σε σας.

Ax10=… .% δημιουργικός, Bx10=….% διανοητικός, Γx10=….% συναισθηματικός, Δx10=….% κοινωνικός, Ex10=….% σωματικός.
ν

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

O δημιουργικός ενεργειακός τύπος

Λατρεύετε τις προκλήσεις και την ποικιλία στη ζωή σας, γι’ αυτό φροντίστε να δημιουργείτε μικρά εμπόδια στο δρόμο σας για να κάνετε τη μέρα σας πιο ενδιαφέρουσα. Αφιερώστε πέντε λεπτά στην ανάγνωση των e-mail σας, σημειώστε το όνειρο που είδατε το προηγούμενο βράδυ, σερφάρετε στο ίντερνετ ή κάντε ένα σκίτσο αυτών που βλέπετε γύρω σας.

Όταν βρίσκεστε σε ένα βαρετό περιβάλλον και νιώθετε ότι δεν ελέγχετε πια τη σκέψη σας και ότι αυτή φεύγει μακριά, φανταστείτε κάτι απίθανο και συγχρόνως χιουμοριστικό για να καταφέρετε να επανέλθετε στην πραγματικότητα. Φανταστείτε, για παράδειγμα, το άτομο που βρίσκεται απέναντί σας ντυμένο κλόουν να χοροπηδάει τριγύρω και να κάνει διάφορες φωνές ζώων! Αμέσως, θα νιώσετε το μυαλό σας να ξυπνάει από το λήθαργο όπου είχε πέσει.

Ο οραματισμός είναι η ιδανική ασχολία για τα δημιουργικά άτομα. Όταν λοιπόν νιώθετε εξαντλημένοι, ανανεωθείτε με αυτή την τεχνική της γιόγκα: κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε ένα δυνατό φως που έρχεται από τους ουρανούς και διαπερνάει το κεφάλι σας, διασχίζει το σώμα σας και φτάνει μέχρι τις μύτες των ποδιών σας.
ν

Ο διανοητικός ενεργειακός τύπος

Οι νοητικές ασκήσεις και όλων των ειδών οι διανοητικές ασχολίες αυξάνουν την ενέργειά σας. Eγγραφείτε σε απογευματινά μαθήματα της αρεσκείας σας και τολμήστε να βρείτε λύσεις σε προβλήματα που απασχολούν το περιβάλλον σας εδώ και καιρό. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρετε, η απασχόληση του μυαλού σας με έναν τέτοιο τρόπο, θα σας έχει ενεργοποιήσει.

Όταν λοιπόν, νιώθετε έτοιμοι να αποκοιμηθείτε από την κούραση, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας, κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών και ενεργοποιείστε το μυαλό σας με ένα νοητικό παιχνίδι, όπως είναι το σταυρόλεξο.

Βγείτε από τη ρουτίνα. Πάρτε διαφορετικό δρόμο για το γυρισμό σας στο σπίτι, αλλάξτε διακόσμηση, σκεφτείτε νέους τρόπους για να κάνετε τις καθημερινές σας εργασίες. Με αυτό τον τρόπο, θα διατηρήσετε το μυαλό αλλά και την ενέργειά σας σε υψηλό επίπεδο.
ν

Ο συναισθηματικός ενεργειακός τύπος

Μάθετε να κάνετε θετικές σκέψεις για να μπορείτε να ανεβάζετε το ηθικό σας. Eκφράστε την ευγνωμοσύνη σας για αυτά που έχετε και αναγνωρίστε το καλό που υπάρχει στη ζωή σας. Φτιάξτε μια λίστα με όλα εκείνα που σας κάνουν να χαίρεστε, από την αγαπημένη σας τηλεοπτική σειρά μέχρι την αγορά των αγαπημένων σας λουλουδιών. Όταν νιώθετε την καλή σας διάθεση να σας εγκαταλείπει, καταφύγετε σε μια αγαπημένη σας ασχολία, προσπαθώντας έτσι να καταπολεμήσετε τα αρνητικά αισθήματα που τείνουν να σας κατακλύσουν.

Χρησιμοποιείστε την όσφρησή σας για να φτιάξετε το κέφι σας! Tα αρώματα και οι μυρωδιές έχουν τη δύναμη να μας ενεργοποιούν και να ανεβάζουν το ηθικό μας. Τώρα το καλοκαίρι, για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ένα κερί αρωματισμένο με κίτρο και γιασεμί. Η μαγειρική είναι ένας επίσης ωραίος τρόπος για να γεμίσουμε το σπίτι μας με υπέροχες μυρωδιές.

Mην υποτιμάτε τον εαυτό σας και μην τον χαρακτηρίζετε σαν ‘‘πολύ συναισθηματικό’’. Εκφράζετε τα συναισθήματά σας ελεύθερα, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείτε την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα. Αν κάποιος φίλος σάς πλήγωσε, μιλήστε του ανοιχτά. Αν διασκεδάσατε ιδιαίτερα ένα βράδυ με τον αγαπημένο σας, εκφράστε του τη χαρά σας.
ν

Ο κοινωνικός ενεργειακός τύπος

Κινητοποιήστε τον εαυτό σας φτιάχνοντας μια λίστα με όλες τις δουλειές που έχετε να κάνετε – από ασκήσεις γυμναστικής μέχρι καθάρισμα του σπιτιού – και ζητήστε από ένα φίλο ή τον σύντροφό σας να τις κάνετε μαζί.

Yπακούστε στη φύση σας: ακόμη κι αν έχετε την ευκαιρία να μείνετε μόνοι, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό θα είχε, πιθανότατα, σαν αποτέλεσμα να σας πιάσει μελαγχολία ή κατάθλιψη. Μην ξεχνάτε τους φίλους σας λοιπόν και αναζητήστε την παρέα τους όσο πιο συχνά μπορείτε.

Όταν θα θέλετε να διαπραγματευτείτε με κάποιο άτομο, προτιμήστε να έρθετε σε άμεση επαφή μαζί του. Επιλέξτε να του τηλεφωνήσετε αντί να του στείλετε ένα e-mail ή ακόμη καλύτερα, να συναντηθείτε μαζί του.

Η επαφή με άλλους ανθρώπους σας ενεργοποιεί, αλλά φροντίστε ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι και οι κατάλληλοι. Αυτό σημαίνει να είναι θετικοί, να σας υποστηρίζουν και να εμπλουτίζουν τη ζωή και τη σκέψη σας. Θα νιώσετε να χάνετε ενέργεια, αν έρχεστε σε επαφή με άτομα που γκρινιάζουν και παραπονιούνται συνέχεια. Αν έχετε φίλους με τέτοια συμπεριφορά, ελαττώστε το χρόνο που ξοδεύετε μαζί τους και αναζητήστε τη συντροφιά τους μόνο όταν ξέρετε ότι η ενέργειά σας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
ν

Ο σωματικός ενεργειακός τύπος

Όσο περισσότερη φυσική ενέργεια καταναλώνετε, τόσο πιο πολύ ενέργεια θα αποκτήσετε. Γι’ αυτό, θα πρέπει να περπατάτε όσο πιο πολύ μπορείτε και να γυμνάζεστε συχνά. Αν νιώθετε κουρασμένοι και είστε έτοιμοι να σωριαστείτε στον καναπέ, μην το κάνετε. Κινηθείτε μέσα στο σπίτι ή τακτοποιήστε την κουζίνα σας και θα νιώσετε αμέσως την ενέργειά σας να αυξάνεται.

Από την άλλη μεριά, μην πωρώνεστε με τη γυμναστική. Αν χάσατε μια μέρα άσκησης δεν χρειάζεται να τα βάζετε με τον εαυτό σας. Kάτι τέτοιο, θα σας έκανε απλώς να νιώσετε άσχημα και θα σας έκλεβε ενέργεια.

Η καλή ανάπαυση είναι απαραίτητη για σας, καθώς έχετε την τάση να δουλεύετε υπερβολικά, να διασκεδάζετε υπερβολικά, ακόμα και να κοιμάστε υπερβολικά. Προσπαθείστε λοιπόν, να κοιμάστε οχτώ ώρες τη νύχτα, ώστε να μπορεί το σώμα σας να αναπληρώνει όλη την ενέργεια που έχασε κατά τη διάρκεια της μέρας.
ν

 


Translate this post