Ο κορονοϊός ίσως αυξήσει τους θανάτους από την αντίσταση στα αντιβιοτικά

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Κορονοϊός

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα δεύτερο σιωπηλό κύμα ίσως έρχεται πίσω από την πανδημία Covid-19, προκαλώντας περισσότερους από 700.000 θανάτους το χρόνο.

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά ίσως δημιουργήσει μια νέα κρίση που θα επιδεινώσει την πανδημία του κορονοϊού. Image: Supplied

ν

ΚΑΝΕΙΣ δεν το είχε προσέξει έως τώρα. Παρ’ όλο που η ασθένεια Covid-19 δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τα αντιβιοτικά, η χρήση τους συνεχώς αυξάνεται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασθενών με κορονοϊό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπλοκές που προκαλεί ο SARS-CoV-2, αλλά αυτό μπορεί να γεννήσει ένα δεύτερο κύμα θανάτων πίσω από το πρώτο.

Η ανησυχία των επιστημόνων προκύπτει από αυτό που αποκαλείται “αντίσταση του οργανισμού στα αντιβιοτικά” και τα τελευταία χρόνια προκαλεί ανησυχία καθώς αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Δύο είναι τα σημεία που χρειάζεται προσοχή: το πρώτο είναι ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά δεν σκοτώνουν τους ιούς. Το δεύτερο, ότι κάθε φορά που ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια σκοτώνονται, αλλά τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να παραμείνουν και να πολλαπλασιαστούν, έχοντας γίνει πιο δυνατά.

Αυτό αποκαλείται “αντίσταση στα αντιβιοτικά”. Η αντίσταση είναι από μόνη της ένα είδος πανδημίας. Προκαλεί κάθε χρόνο περίπου 700.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο, σχεδόν δυόμισι φορές τον αριθμό των θανάτων που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής ο κορονοϊός.
ν

ΜΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια δεύτερη πανδημία σχηματίζεται πίσω από την Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρ’ όλο που η Covid-19 είναι μια ιογενής ασθένεια που δεν επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά, τα πρώτα δεδομένα από τα νοσοκομεία δείχνουν ότι ένα πολύ υψηλό ποσοστό ασθενών ‒πάνω από το 90% σε ορισμένες ομάδες‒ κάνουν χρήση αντιβιοτικών για να θεραπεύσουν ή να προστατευθούν από δευτερογενείς λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους με Covid-19.

Αυτός ο αριθμός συνοδεύεται από έναν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που δεν έχουν καταμετρηθεί, τα οποία λαμβάνουν αντιβιοτικά από εσφαλμένη πληροφόρηση για να προστατευθούν.

Αυτά τα παράλληλα φαινόμενα είναι δυνατό να συμβάλλουν στην αύξηση της αντίστασης στα αντιβιοτικά με την ισχυροποίηση των μικροβίων που τα φάρμακα αυτά στοχεύουν να σκοτώσουν.

Η μείωση της ισχύος των αντιβιοτικών θα μπορούσε να υπονομεύσει ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της Covid-19.

Να σημειωθεί ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρίες που κατασκεύαζαν αντιβιοτικά εγκαταλείπουν την αγορά, καθώς απειλούνται με χρεοκοπία. Και αυτό γιατί η αύξηση της αντίστασης στα προϊόντα τους τα έχει κάνει λιγότερο επικερδή. Έτσι, 23 μεγάλες εταιρείες εγκατέλειψαν τον τομέα των αντιβιοτικών και στράφηκαν στην αναζήτηση θεραπειών για κορονοϊούς και εμβόλια. Αυτό μπορεί να γυρίσει την έρευνα για νέα, πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά πολλά χρόνια πίσω.
ν

23 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες εγκατέλειψαν τον τομέα των αντιβιοτικών και στράφηκαν στους κορονοϊούς, αναφέρει το Market Watch. Image: Supplied
ν

«Το φαινόμενο της αντίστασης στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να γίνει ένα τεράστιο κύμα πρόσθετων ασθενειών και θανάτου που θα διαλύσει το σύστημα υγείας μας, καθώς ο αριθμός των πνευμονιών από κοροναϊούς έχει φέρει τις μονάδες εντατικής θεραπείας στα όριά τους», λέει η Julie L. Gerberding, διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους του Νεότερου.

«Στο πλαίσιο της Covid-19, τα αντιβιοτικά πρέπει να θεωρούνται εξίσου σημαντικά με τις προστατευτικές στολές ή τις μάσκες προσώπου», λέει ο Adam Roberts, μικροβιολόγος της Σχολής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ.

-«Όπως δεν περιμένουμε από τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη να πάνε στο νοσοκομείο χωρίς τον σωστό προστατευτικό εξοπλισμό, έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις κλινικές να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Είναι μέρος της υπερασπιστικής μας γραμμής σε οποιαδήποτε πανδημική κατάσταση».
ν

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Οι αριθμοί των ανθεκτικών βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Πολλές βακτηριακές λοιμώξεις έχουν γίνει ανθεκτικές στις θεραπείες των πιο συχνών συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών.

Κάθε φορά που ένα άτομο παίρνει αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια σκοτώνονται, αλλά τα ανθεκτικά μικρόβια μπορεί να παραμείνουν και να πολλαπλασιαστούν. Για τα παιδιά η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί σε αυτά παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης αντιβιοτικών.

Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των αντιβιοτικών.

Το κρυολόγημα και πολλές άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως επίσης και μερικές άλλες λοιμώξεις των αυτιών, προκαλούνται από ιούς και όχι από βακτήρια. Αν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά για ασθένειες που δεν μπορούν να θεραπεύσουν ‒όπως κρυολόγημα ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις– σταματούν να δρουν αποτελεσματικά κατά των βακτηρίων όταν εσείς ή τα παιδιά σας θα τα χρειαστείτε.

Η αντοχή στα αντιβιοτικά –όταν τα αντιβιοτικά δε μπορούν πλέον να θεραπεύσουν βακτηριακές λοιμώξεις– προκαλεί ανησυχία τα τελευταία χρόνια καθώς θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες απειλές για τη δημόσια υγεία.

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που βρίσκονται συνήθως παντού εντός και εκτός του σώματος εκτός του αίματος και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Πολλά βακτήρια δεν είναι βλαβερά. Στην πραγματικότητα μερικά είναι ωφέλιμα. Όμως, υπάρχουν και τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν νόσους, όπως ο στρεπτόκοκκος στο φάρυγγα και μερικές λοιμώξεις των αυτιών.

Οι ιοί είναι ακόμα μικρότεροι από τα βακτήρια. Ένας ιός δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τα κύτταρα του σώματος. Προκαλεί νόσο εισβάλοντας στα υγιή κύτταρα όπου και αναπαράγεται.
ν

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ

Οι ιογενείς λοιμώξεις που δεν πρέπει να θεραπεύονται με αντιβιοτικά περιλαμβάνουν:

  • Κρυολόγημα

  • Γρίπη

  • Βήχας και βρογχίτιδα

  • Πονόλαιμος (εκτός αυτών που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο)

  • Μερικές λοιμώξεις των αυτιών

Τα αντιβιοτικά , γνωστά επίσης και σαν αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια. Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε το πρώτο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη, το 1927. Μετά την πρώτη χρήση των αντιβιοτικών τη δεκαετία του 1940, μειώθηκαν δραματικά οι ασθένειες και οι θάνατοι από λοιμώδεις νόσους.

Σήμερα, η διαδεδομένη χρήση των αντιβιοτικών τα έχει καταστήσει αναποτελεσματικά.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει ελληνικούς υπότιτλους. Ίσως χρειαστεί να τους ενεργοποιήσετε.
ν

Ο κορωναϊός είναι μόνο η αρχή. Κάτι πολύ χειρότερο έρχεται | Earthling Ed
ν

ν

 


Translate this post