Ένας μετεωρίτης από τον Άρη, γεμάτος… ζωή! (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Διάστημα

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας μετεωρίτης αποκαλύπτει ότι ο Άρης έσφυζε κάποτε από ζωή, καθώς για πρώτη φορά βρέθηκαν οργανικές ενώσεις που περιέχουν άζωτο.

Ο αρειανός μετεωρίτης ALH84001. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

Ο ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ Allan Hills 84001 (ή συντ. ALH84001) είναι ένα κομμάτι 1,9 κιλών από έναν μεγαλύτερο μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Βρέθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1984 στην περιοχή Allan Hills της Ανταρκτικής, από ομάδα Αμερικανών κυνηγών μετεωριτών του προγράμματος ANSMET. Σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον DC.

Παρ’ όλο που δεν μοιάζει με κανένα από τα άλλα μέλη της ομάδας μετεωριτών shergottite – nakhlite – chassignite (SNC), πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Άρη.

Κατά καιρούς ο μετεωρίτης αυτός έχει γίνει πρωτοσέλιδο, όπως το 1996, όταν μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίστηκε ότι βρήκε μικροσκοπικά απολιθώματα βακτηρίων στον ALH84001, υποδηλώνοντας ότι αυτοί οι οργανισμοί προέρχονταν επίσης από τον Άρη.

Ακόμη και ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έδωσε μια ομιλία πάνω σε αυτό το θέμα. Η υπόθεση ότι η ζωή στη Γη προήλθε από τον Άρη ήταν συγκλονιστική. Σύντομα όμως η υπόθεση ξεφούσκωσε, καθώς όλα τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά του μετεωρίτη εξηγήθηκαν, χωρίς να απαιτείται η παρουσία της ζωής.

Παρ’ όλα αυτά, η τεράστια επιστημονική και δημόσια προσοχή που δόθηκε σε αυτό το διαστημικό θραύσμα θεωρούνται σημεία καμπής στην ιστορία της αναπτυσσόμενης τότε επιστήμης της αστροβιολογίας.
ν

Η έρευνα με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του ALH84001 αποκάλυψε δομές που μοιάζουν με ζωντανούς οργανισμούς. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΕΞΩΓΗΙΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Ήταν η πρώτη φορά που ετίθετο στα σοβαρά το ενδεχόμενο η ζωή στη Γη να έχει εξωγήινη προέλευση.

Τώρα, περισσότερα από είκοσι χρόνια αργότερα, επιστήμονες που ανέλυσαν τον μετεωρίτη, βρήκαν ότι ο ALH84001 βρήκαν οργανικές ενώσεις που περιέχουν άζωτο, κάτι που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο Άρης κάποτε φιλοξενούσε ζωή.

Να σημειωθεί ότι το άζωτο, ένα στοιχείο διαδεδομένο στο σύμπαν, είναι απαραίτητο για την ύπαρξη οργανικής ζωής. Βρίσκεται σε όλους τους ζωντανούς ιστούς με τη μορφή πρωτεϊνών, αμινοξέων και άλλων χημικών ενώσεων. 

«Στην πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος, ο Άρης είχε πιθανότητα σημαντικές ποσότητες οργανικής ύλης, από πλούσιους σε άνθρακα μετεωρίτες, κομήτες και σωματίδια σκόνης», λέει η Ατσούκο Κομπαγιάσι (Atsuko Kobayashi) από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο.

«Μερικά από αυτά τα σωματίδια μπορεί να διαλύθηκαν στην άλμη και να παγιδεύτηκαν μέσα στα ανθρακικά άλατα».

Το πώς προέκυψαν αυτές οι οργανικές ενώσεις παραμένει ασαφές, η παρουσία τους όμως αποτελεί μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις ότι σε παλαιότερη εποχή ο κόκκινος πλανήτης είχε ζωή.

Ας μην ξεχνάμε ότι το DNA συγκροτείται από αζωτούχες βάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο επιμήκεις αλυσίδες του DNA, που συστρέφονται ελικοειδώς μεταξύ τους (μια πολύ γνώριμη εικόνα σε όλους), συγκρατούν εντός τους τέσσερις αζωτούχες βάσεις:

κυτοσίνη (C)

γουανίνη (G)

θυμίνη (T)

αδενίνη (A)

Οι 4 αζωτούχες βάσεις του DNA (που ονομάζονται και νουκλεοτίδια), ανάλογα με τη σειρά αλληλουχίας τους σε τριάδες, κωδικοποιούν το μήνυμα για τη σύνθεση των αμινοξέων του κυττάρου στα ριβοσώματα (RNA). Τα αμινοξέα είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.
ν

4-Billion-Year-Old Organic Material Found in Martian Meteorite | Amaze Lab
ν

ν

 


Translate this post