Στ. Πέτσας: Παρατείνονται τα μέτρα έως τις 4 Μαΐου

Κατηγορία Κορονοϊός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την προστασία κατά του κορονοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

ν

ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την προστασία κατά του κορονοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με αναφορά στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του ΕΛΚ στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».

Μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και σε όλη τη διάρκεια αυτής «επιδεικνύουμε υψηλό αίσθημα ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας».

Τόνισε ότι «μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή, σε μια νέα κανονικότητα όπου πολλές συνήθειες και συμπεριφορές των ανθρώπων θα έχουν αλλάξει».

Είπε χαρακτηριστικά ότι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτή τη νέα κανονικότητα «επειδή τα αυστηρά, πρωτόγνωρα μέτρα που πήραμε νωρίς, δούλεψαν. Και δούλεψαν γιατί τα ακολουθήσαμε. Όλοι μαζί σε μια ξεχωριστή στιγμή ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας».

Είναι σαφές ότι «η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και -δυστυχώς- των θυμάτων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού», πρόσθεσε και έδειξε γραφήματα που απεικονίζουν αυτή την πορεία.

«Αυτή η εικόνα δεν είναι για να μπει στο αρχείο ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε», επεσήμανε. «Είναι για να μας θυμίζει από την αρχή γιατί πήραμε αυτά τα μέτρα. Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα

«… για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα. Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη» είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε:

«Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορονοϊού».

Στη λογική αυτή, τόνισε πως «επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,

 Αποφεύγουμε τις χειραψίες,

Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ν

 


Translate this post