Βρείτε το άστρο που έλαμπε τη μέρα της γέννησής σας!

Κατηγορία MAGAZINE, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

Η NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκαλύπτουν ποιο άστρο έλαμπε τη μέρα που γεννηθήκατε στον πλανήτη Γη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βγάζει κάθε μέρα φωτογραφίες πλανητών, αστέρων και γαλαξιών από το 1990. Πηγή: NASA

ν

ΟΛΟΙ οι άνθρωποι έχουν το δικό τους άστρο που έλαμπε στον ουρανό τη μέρα της γέννησή τους.

Τώρα η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) προσφέρει τη δυνατότητα στον καθένα να μάθει το άστρο που έλαμπε στον ουρανό κατά την ημερομηνία της γέννησής του και να δει και τη φωτογραφία του άστρου.

Αυτό κατέστη εφικτό από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο «τραβάει» φωτογραφίες πλανητών, αστέρων και γαλαξιών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το 1990.

Το Hubble εκτοξεύτηκε στο διάστημα από το Discovery στις 25 Απριλίου του 1990. Έκτοτε, σε ύψος 547 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, περιστρέφεται γύρω της 15 περιφορές την ημέρα, περίπου μια κάθε 95 λεπτά (ταξιδεύει με ταχύτητα 8 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο).

Με την καινούρια λειτουργία που προσφέρει η NASA δεν θα δούμε υποχρεωτικά τη φωτογραφία που πήρε το Hubble τη χρονιά που γεννηθήκαμε. Θα δούμε, όμως, την πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία που τράβηξε το Hubble στην ιστορία του, τη συγκεκριμένη ημέρα και τον συγκεκριμένο μήνα της γέννησής μας.

Και κάπου στο σύμπαν, όλα συνδέονται μεταξύ τους.
ν

ΤΙ ΕΙΔΕ ΤΟ ΧΑΜΠΛ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ;

Να σημειωθεί ότι οι αστερισμοί –και οι λεγόμενοι απλανείς αστέρες– αλλάζουν θέση κάθε δύο χιλιάδες με δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Επομένως δεν έχει καμία σημασία ποιο έτος γεννηθήκατε, κατά τη διάρκεια του 20ού ή του 21ου αιώνα.

Έτσι, μπορεί να έχουμε γεννηθεί το 1990 και να λάβουμε φωτογραφία του 1995.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει γεννηθεί μια συγκεκριμένη ημέρα του Νοεμβρίου το έτος 1960, θα λάβει μια φωτογραφία που τράβηξε το Hubble τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως κατά το έτος 2005.

Την ημέρα εκείνη το Hubble φωτογράφισε το άστρο V838 Monocerotis που έλαμπε στον αστερισμό του Μονόκερω. Επομένως, η λάμψη αυτού του άστρου, όπως ταξιδεύει μέσα στο σύμπαν, αποτυπώθηκε τη μέρα εκείνη από ένα γήινο δημιούργημα.

Βρείτε το δικό μας άστρο στο σχετικό site της NASA πατώντας ΕΔΩ.

Στον πίνακα “Select Your Birth Date”, στο αριστερό πεδίο γράφουμε με κεφαλαία αγγλικά γράμματα το μήνα γέννησης και δεξιά τη μέρα γέννησής μας και πιέζουμε “Submit” (Υποβολή).
ν

ν

Θα εμφανιστεί η φωτογραφία του άστρου που το Hubble τράβηξε εκείνη την ημέρα, μαζί με ένα συνοδευτικό κείμενο.

Στο παράδειγμά μας, πρόκειται για το άστρο V838 Monocerotis του αστερισμού του Μονόκερω. Μελετώντας την ιστορία του συγκεκριμένου αστερισμού, μπορούμε να μάθουμε ορισμένα πράγματα που πιθανά να μας χρησιμεύσουν ως οδηγοί.
ν

Ο αστέρας V838 Monocerotis στον αστερισμό του Μονόκερω. Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Ο ΜΟΝΟΚΕΡΩΣ

Νοτιοανατολικά του Ωρίωνα βρίσκεται ο μεγάλος αστερισμός του Μονόκερω, που τον βρίσκουμε ακόμα μεταξύ του Μικρού και του Μεγάλου Κυνός. Ο Μονόκερως είναι αστερισμός του νότιου ημισφαιρίου του ουρανού, όμως μέρος του εκτείνεται και στο βόρειο ημισφαίριο. Περιλαμβάνει αρκετά σμήνη άστρων, με πιο λαμπρό το άστρο V838 Monocerotis, καθώς και 76 αμυδρά άστρα από 4ο μέχρι 6ο μέγεθος.

Ο αστερισμός αναφέρεται φυσικά στον Μονόκερω, το μυθικό ζώο με τη μορφή άσπρου αλόγου, που στο μέτωπό του φέρει ένα τρίχρωμο κέρατο, άσπρο, μαύρο και κόκκινο στην άκρη του. Ήταν το σύμβολο της δύναμης και της αγνότητας. Κατά το μεσαίωνα απέδιδαν στο κέρατο αυτό θαυμαστές θεραπευτικές δυνάμεις.

Εκτός της αγνότητας είναι επίσης έμβλημα του σπαθιού και του λόγου του Θεού. Ο μύθος τον θέλει ακούραστο μπροστά στους κυνηγούς διώκτες του ενώ, αντίθετα, ενδίδει και δέχεται να τον φυλακίσουν όταν τον πλησιάσει μια παρθένα. Αυτό συμβολίζει τον εξιδανικευμένο ερωτισμό.
ν

Ο αστερισμός του Μονόκερω μεταξύ Μικρού Κυνός και Ωρίωνος. Πηγή: Astronomy Trek
v

Ο Μονόκερως είναι διακριτικό ανώτερων στρατιωτικών και έμβλημα ευθύτητας και ευγενούς καταγωγής. Οι θρύλοι τον παρουσιάζουν μακροβιότατο, που ζει χίλια χρόνια, και τον χαρακτηρίζουν σαν το ευγενέστερο απ’ όλα τα ζώα. Ο Γιουνγκ στο έργο του για τη σχέση ανάμεσα στην ψυχολογία και στην αλχημεία, εξετάζει από πολλές πλευρές αυτό το μυθικό και συμβολικό ζώο.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι κάθε άστρο έχει να μας αποκαλύψει πολλά, αν εξετάσουμε με τον τρόπο που υποδείξαμε πιο πάνω, το ίδιο ή τον αστερισμό στον οποίο ανήκει.

Σημειώστε ότι στον ουρανό, βόρειο και νότιο ημισφαίριο, υπάρχουν 88 αστερισμοί, από τους οποίου οι 48 αναγνωρίστηκαν από τους αρχαίους Έλληνες. Κάθε άστρο έχει το μύθο του και πολλά είναι ηρωικά πρόσωπα που καταστερίστηκαν.

«Τα περισσότερα λαμπρά αστέρια των αστερισμών αυτών διατηρούν ακόμη τα ελληνικά ονόματα της αρχαιότητας. Το ονόματα αυτά έχουν σχέση με το μύθο που κρύβεται πίσω από το όνομα του αντίστοιχου αστερισμού», γράφουν οι Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου στο βιβλίο τους “Τα άστρα και οι μύθοι τους”.

Ερευνώντας με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κατανοήσουμε σε βάθος την ανθρώπινη αλλά και την ουράνια φύση μας, κάνοντας έτσι πράξη το ρητό των Λατίνων που λέει: “Per aspera ad astra”, στ’ αστέρια φτάνεις μέσα από τις δυσκολίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν η ημερομηνία της γέννησής σας δεν έχει κάποιο άστρο, ή το άστρο που παρουσιάζεται δεν έχει κάποιες ιδιότητες, μπορείτε να βρείτε το πραγματικό άστρο της γέννησής σας στο άρθροΒρείτε ποιο είναι το τυχερό σας άστροκάνοντας κλικ στον τίτλο.
ν

 


Translate this post