Ο ρόλος της βιταμίνης D στη μάχη κατά του κοροναϊού

Κατηγορία MAGAZINE, ΥΓΕΙΑ & ΕΥΕΞΙΑ, Κορονοϊός

ΥΓΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σύμφωνα με έναν Αμερικανό ειδικό, η λήψη της βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό SARS-CoV-2.

Η βιταμίνη D βρίσκεται στον σολομό, στα φρέσκα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι μοσχαριού και τα μανιτάρια. Image: Supplied

ν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, Τομ Φρίντεν (Tom Frieden), αναφέρθηκε στο ρόλο της βιταμίνης D για τη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις υγείας, όπως ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2.

Οι γιατροί παρατήρησαν ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας της ασθένειας Covid-19 κατανέμονται μεταξύ των ασθενών που έχουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω χρόνιων παθήσεων.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα των ανθρώπων των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, ρυθμίζουν την παραγωγή κυτοκίνης και μειώνουν τον κίνδυνο από άλλους ιούς, όπως αυτός της γρίπης.

Μια αναπνευστική λοίμωξη οδηγεί στη μαζική απελευθέρωση κυτοκινών που παίρνουν μέρος στην φλεγμονώδη αντίδραση ‒ένας φαύλος κύκλος στον οποίο τα φλεγμονώδη κύτταρα βλάπτουν τα όργανα σε όλο το σώμα‒ και τελικά αυξάνουν τη θνησιμότητα για όσους έχουν Covid-19. Η επαρκής βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D. Αυτό περιλαμβάνει συνήθως το 40 τοις εκατό των ενηλίκων μιας χώρας, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς που ζουν σε βόρειες περιοχές, όπου το ηλιακό φως είναι λιγοστό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εκτός του ότι προλαμβάνει τις αναπνευστικές ασθένειες, η επαρκής βιταμίνη D προστατεύει από ασθένειες όπως η γρίπη και η φυματίωση.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει εποχικότητα της γρίπης ή της φυματίωσης σε ορισμένα τροπικά κλίματα (όπως η νότια Ινδία), όπου η έκθεση στον ήλιο και το φως του ήλιου παραμένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
ν

Mayo Clinic Minute: How much vitamin D do you need? | Mayo Clinic
ν

ν

Αυτή τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε εάν η ανεπάρκεια της βιταμίνης D αναστέλλει την επιθετικότητα του Covid-19. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού αριθμού των θυμάτων και του επιπολασμού της γρίπης στη χώρα μας, είναι ασφαλές να συστήσουμε στους ανθρώπους να λαμβάνουν την κατάλληλη ημερήσια δόση βιταμίνης D.

Τα σώματα των περισσότερων ανθρώπων παρασκευάζουν βιταμίνη D στο δέρμα όταν εκτίθενται στον ήλιο. Περίπου 15 λεπτά την ημέρα άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας είναι αρκετή για το σώμα πολλών ανθρώπων να παράγουν αρκετή βιταμίνη D.

Τα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα χρειάζονται μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως για να παράγουν την ίδια ποσότητα. Το χειμώνα, οι άνθρωποι στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δεν είναι σε θέση να κάνουν επαρκή βιταμίνη D. Επίσης η αντηλιακή προστασία επιμηκύνει τον απαιτούμενο χρόνο έκθεσης.

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται, λοιπόν, συμπληρώματα βιταμίνης D. Λίγα τρόφιμα είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D (ο κρόκος του αυγού και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι δύο από αυτά), καθιστώντας τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα συμπληρώματα βιταμινών σημαντικά. Προσθέτουμε τη βιταμίνη D στο γάλα εδώ και έναν σχεδόν αιώνα, αρχικά για να μειώσουμε την ραχίτιδα, γι’ αυτό και τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, και πίνουμε λιγότερο γάλα, χρειαζόμαστε άλλες πηγές για βιταμίνης D. Σήμερα προσφέρεται ως συμπλήρωμα διατροφής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, επειδή όπως η Α, η Ε και η Κ, έτσι και η D είναι λιποδιαλυτή, δεν αποβάλλεται δηλαδή με τα ούρα.

Ποια δόση είναι ασφαλής; Η δοσολογία μεταξύ 800 IU και 2000 IU (διεθνείς μονάδες) θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία καλό είναι να μην υπερβαίνει τις 1000 IU (25μg).

Την ίδια δοσολογία ακολουθούμε και για την πιο δραστική μορφή της βιταμίνης που είναι η D3 (χοληκαλσιφερόλη, η οποία συναντάται σε ζωικά προϊόντα).

Ασφαλέστερο είναι να λαμβάνουμε μια πολυβιταμίνη, που περιλαμβάνει βιταμίνη D.

Πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο, αδυναμία και συχνή ούρηση και να οδηγήσει σε οστικούς πόνους και πέτρες στα νεφρά. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό καλό είναι να ελέγξετε μαζί με τον γιατρό σας τη δοσολογία πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.
ν

 


Translate this post