Η επίδραση του κοροναϊού στον ελληνικό τουρισμό

Κατηγορία Ταξίδια, Κορονοϊός

ΤΑΞΙΔΙΑ/ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ο ελληνικός τουρισμός πλήττεται σφοδρά από τον κοροναϊό, με ακυρώσεις που φτάνουν το 70% σε νησιά όπως η Σαντορίνη.

Οι Κινέζοι που επισκέπτονται τη Σαντορίνη είναι πλέον ελάχιστοι. Image: Supplied

ν

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ του Covid-19 δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία, καθώς και στην τουριστική βιομηχανία παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, περίπου 200.000 Κινέζοι τουρίστες έφθασαν το 2019 και πριν από τον κοροναϊό τα ελληνικά νησιά περίμεναν τουλάχιστον 250.000 φέτος.

Το νησί της Σαντορίνης είναι ο αγαπημένος προορισμός πολλών Κινέζων τουριστών. Αλλά από τότε που ξέσπασε η πανδημία, ελάχιστοι τουρίστες εμφανίζονται. Το μήνα Φεβρουάριο, οι ακυρώσεις άγγιξαν το 70%.

Το ποσοστό μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά οι κρατήσεις τους χειμερινούς μήνες είναι ελάχιστες. Παρ’ όλα αυτά είναι κρίσιμο, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν σε περιόδους χαμηλής ζήτησης (ειδικά το χειμώνα, όταν έχουν διακοπές κατά την δική τους Πρωτοχρονιά). Επίσης, οι Κινέζοι ξοδεύουν περισσότερο στις διακοπές τους από ό,τι οι τουρίστες που έρχονται από την Ευρώπη.

Και είναι κακός προάγγελος για την ανοιξιάτικη και την θερινή περίοδο, εάν η πανδημία δεν ανακοπεί. Η επίδραση θα μπορούσε να πάρει καταστροφικές διαστάσεις εάν ο κοροναϊός εισβάλλει και στην Ελλάδα.

Από τους Κινέζους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, το 90% καταλήγει στη Σαντορίνη.
ν

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωστόσο, το νησί καταγράφει ήδη ένα «ντόμινο ακυρώσεων», όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και από τουρίστες από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι ακυρώνουν το ταξίδι τους όταν μαθαίνουν ότι υπάρχουν Κινέζοι στη Σαντορίνη.

Από τους 3.000 Κινέζους που αναμένονταν να φτάσουν στο νησί τον Φεβρουάριο, δεν έχουν φτάσει ακόμη ούτε 1.000.

Τα ίδια συμβαίνουν και με τους τουρίστες που έρχονται από τη Νότια Κορέα.

Όπως αναφέρει το Euronews, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις προς Σαντορίνη, προκαλώντας έτσι προβλήματα στους νησιώτες και τους επιχειρηματίες.

Οι τοπικοί πράκτορες εκτιμούν ότι θα χάσουν το 10% των τουριστικών εσόδων του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την τοπική οικονομία: εμπόριο, μεταφορές, υπηρεσίες.

«Οι ακυρώσεις έφτασαν το 60-70% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Φοβόμαστε ότι θα φθάσουμε στο 100% των ακυρώσεων τον Απρίλιο, καθώς τα προξενεία έχουν σταματήσει να εκδίδουν ταξιδιωτικές βίζες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος.

Οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα σκοπεύουν να ζητήσουν από την κυβέρνηση βοήθεια για να καλύψουν τις απώλειές τους.
ν

ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ιταλία, που είναι ένας άλλο δημοφιλής προορισμός των Κινέζων τουριστών, όπου οι κρατήσεις μειώθηκαν δραστικά. Εκτός από τις ακυρώσεις των Κινέζων, τουρίστες άλλων εθνικοτήτων ακυρώνουν τις κρατήσεις που έχουν κάνει, μόλις μαθαίνουν ότι υπάρχουν Κινέζοι στο ξενοδοχείο που θα καταλύσουν.

Η εθνική ένωση ξενοδοχείων της Ιταλίας προειδοποίησε ότι οι ακυρώσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την ήδη αδύναμη οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος των ξενοδοχειακών μονάδων της Βενετίας προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να κοστίσει στον τόπο μέχρι και 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
ν

Οι Κινέζοι τουρίστες είναι ανεπιθύμητοι από τους τουρίστες άλλων χωρών, που ακυρώνουν τις κρατήσεις τους μόλις μαθαίνουν ότι στο ξενοδοχείο που θα διαμείνουν υπάρχουν Κινέζοι ή Κορεάτες. Image: Supplied
ν

 


Translate this post