Η φύση στη μάχη κατά γρίπης και κρυωμάτων (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά, Διατροφή

ΥΓΕΙΑ/ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε όταν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε κοινή γρίπη και ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε.

ν

ΟΤΑΝ είμαστε άρρωστοι από γρίπη, το τελευταίο πράγμα που μας έρχεται στι μυαλό είναι το φαγητό. Ωστόσο, θα πρέπει να τρώμε μικρές ποσότητες από εκείνες τις τροφές που θα μας προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ενώ ανακάμπτουμε.

Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να τρώμε και να πίνουμε καθώς και τι πρέπει να αποφεύγουμε όταν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε την εποχική γρίπη.

Γρίπη και κρυολόγημα απαιτούν χυμούς π.χ. από στυμμένα πορτοκάλια για ενυδάτωση (βιταμίνη C) και ζεστά ροφήματα από βότανα.

Για παράδειγμα, το αφέψημα του κύμινου καταπολεμά το κρύωμα. Βράζουμε 1 κ. γ. σπόρους μέσα σε νερό για 2-3 λεπτά και αφού σβήσουμε τη φωτιά, το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά ακόμη. Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Όταν αναμιγνύεται με μέλι και σκόρδο είναι εξαιρετικό τονωτικό για άτομα με άσθμα ή βήχα, καθώς και εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους κατά τη διάρκεια της γρίπης ή του κρυολογήματος.

Η λεβάντα από την άλλη πλευρά είναι ηρεμιστική, αντιπυρετική και διώχνει τους πονοκεφάλους. Άνθη άγριας λεβάντας ως αφέψημα είναι κατάλληλα για κρυώματα, βήχα, πόνους, στομάχου, κυστίτιδα.

Αντιπυρετική είναι και η μέντα η οποία θεωρείται και ισχυρό αντιβακτηριδιακό.

Το μύρτιλο απαλύνει τους πόνους των ματιών (εξαιτίας της ίωσης), ενώ λειτουργεί και ως εφιδρωτικό.

Το τζίντζερ απαλύνει τον βήχα, βοηθά στην αναπνευστική συμφόρηση, ενώ ανακουφίζει και από τους πόνους στις αρθρώσεις. 

Η γλυκόριζα σε βάμμα ή ως συστατικό μείγματος καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τον βήχα, ενώ ανακουφίζει το αναπνευστικό, αφού είναι αποχρεμπτική και βλεννολυτική. Δεν ενδείκνυται όμως η χρήση της σε άτομα με υπέρταση.

Αυτό είναι το top ten των διατροφικών εξολοθρευτών γρίπης, όπως παρουσιάστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Τάνια Η. Μαντουβάλου:

Ακτινίδιο
Πορτοκάλι
Μοβ λάχανο
Πιπεριά
Θαλασσινά
Μούρα – Βατόμουρα
Ξηροί καρποί
Σαρδέλες
Μπρόκολο
Σπανάκι

Το φαγητό είναι αυτό που δίνει στο σώμα μας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Επομένως χρειάζεται πολλή προσοχή στο τι τρώμε, ιδιαίτερα τον χειμώνα, προτιμώντας τις σωστές τροφές που θα κάνουν το σώμα να επανακτήσει τη δύναμή του.

Στις προηγούμενες τροφές μπορείτε επίσης να προσθέσετε:

Σκόρδο
Τζίντζερ
Λεμόνι
Ξυνολάχανο
Ζωμός από μοσχαρίσια κόκαλα
Σούπα από νωπό κοτόπουλο
Ακατέργαστο μέλι
Σπαράγγια
Αχλάδι

Το βίντεο που ακολουθεί προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν υποκαθιστά ή αντικαθιστά ιατρικές συμβουλές. Όλες οι απόψεις που εκφράζονται είναι της παρουσιάστριας Μέγκαν Λίβινγκστον.
ν

5 Foods for Cold & Flu | Boost Your Immune System Naturally | Meghan Livingstone
ν

ν

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ

Το να ξέρουμε τι πρέπει να αποφύγουμε όταν είμαστε γριπιασμένοι είναι εξίσου σημαντικό με αυτά που πρέπει να τρώμε. Όταν είστε άρρωστοι από γρίπη, αποφύγετε τα ακόλουθα:

Αλκοόλ. Εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί αφυδάτωση.

Καφεϊνούχα ποτά. Είδη όπως ο καφές, το μαύρο τσάι και η σόδα μπορεί να σας κάνουν πιο αφυδατωμένους. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ποτά περιέχουν ζάχαρη. Προτιμήστε φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού.

Σκληρές ζαχαρωτές τροφές. Σοκολατούχες μπάρες, μπάρες δημητριακών, τσιπς και άλλα βιομηχανικά τρόφιμα με παρόμοιες υφές μπορεί να επιδεινώσουν τον βήχα και τον πονόλαιμο.

Επεξεργασμένες τροφές. Είτε πρόκειται για γρήγορο φαγητό είτε για ένα κουτί με έτοιμες σούπες και τα παρόμοια, να ξέρετε ότι όσο περισσότερο επεξεργασμένο είναι ένα φαγητό, τόσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά θα πάρετε. Με τη γρίπη, το σώμα προσπαθεί να θεραπευτεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τη διαδικασία με γεύματα από αγνά υλικά που περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

ν

 


Translate this post