Η Βενετία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Δύο νεκροί από τις πλημμύρες στη Βενετία, ενώ η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον δήμαρχό της Λουίτζι Μπρουνιάρο.

Χθεσινοβραδινή ικόνα από την πλατεία του Αγίου Μάρκου. Πηγή: YouTube

ν

Η ΒΕΝΕΤΙΑ επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό καταστήματα, κατοικίες και ξενοδοχεία, καθώς και πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της πόλης.

Πλοιάρια εξώκειλαν και δέντρα κόπηκαν από τη θύελλα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη καταστροφή εδώ και 50 χρόνια, με το ύψος του νερού να φτάνει τα 1,87 μέτρα και δύο μέχρι στιγμής νεκρούς.

Το πρώτο θύμα, από την Πελλεστρίνα, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από κεραυνό την ώρα που χρησιμοποιούσε μια ηλεκτρική αντλία νερού.

Το πτώμα ενός άλλου άνδρα βρέθηκε να επιπλέει στο σπίτι του από συγγενείς όταν τον επισκέφθηκαν.
ν

Μεταφορικό πλοιάριο πάνω σε μια αποβάθρα, καθώς η χειρότερη κακοκαιρία εδώ και 50 χρόνια χτύπησε την ιστορική πόλη. Image: EPA. Πηγή: Supplied
ν

Ο δήμαρχός της Λουίτζι Μπρουνιάρο ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10:50 το βράδυ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο χαμηλότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.
ν

ν

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.
ν

Η πλημμυρισμένη πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν

Κάτοικοι της Βενετίας περπατούν σε μια πεζογέφυρα σε έναν πλημμυρισμένο δρόμο μετά από την ολονύκτια ισχυρή νεροποντή. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές εντός του ναού που είναι παράλληλα και βυζαντινό μουσείο με εκθέματα ανεκτίμητης αξίας.

Το 2018, οι διαχειριστές της είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα, με κόστος που ανερχόταν στα 2,2 εκατ. ευρώ. Αυτή τη φορά οι ζημιές ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.

«Η υψηλή πλημμυρίδα των 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή», είπε ο Μπρουνιάρο.
ν

Floods in Venice, 2019 | chave1981
ν

ν

 


Translate this post