Μυστηριώδης οργανισμός χωρίς εγκέφαλο, έχει 720 γενετικά φύλα! (vid)

Κατηγορία Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένας περίεργος μονοκύτταρος οργανισμός που μοιάζει με μύκητα αλλά δρα σαν ζώο, παρουσιάστηκε στον ζωολογικό κήπο του Παρισιού.

Ένας παράξενος και μυστηριώδης νέος οργανισμός που ονομάστηκε “blob” αποκαλύφθηκε στο ζωολογικό κήπο του Παρισιού την Τετάρτη. Πηγή: YouTube

ν

Ο ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ κήπος του Παρισιού παρουσίασε την Τετάρτη έναν μυστηριώδη νέο οργανισμό, που ονομάστηκε “blob” (άμορφη μάζα). Πρόκειται για έναν κιτρινωπό μονοκύτταρο οργανισμό που μοιάζει με μύκητα, αλλά δρα σαν ζώο.

Το “blob” αποτελεί την ατραξιόν της νέας έκθεσης του Ζωολογικού Κήπου του Παρισιού, που θα ανοίξει για το κοινό αύριο Σάββατο. Το “blob” δεν έχει στόμα, δεν έχει στομάχι, δεν έχει μάτια, μπορεί όμως να ανιχνεύσει την τροφή και να την αφομοιώσει.

Ένα άλλο περίεργο είναι ότι το “blob” έχει σχεδόν 720 βιολογικά φύλα (το ανθρώπινο είδος έχει μόνο δύο –αρσενικό και θηλυκό– ενώ προσφάτως απέκτησε και ένα τρίτο, το «ουδέτερο» γένος). Αυτό είναι χαράς ευαγγέλια για ορισμένους αντιπροσώπους του είδους μας, οι οποίοι δεν ξέρουν τι φύλλο είναι και αισθάνονται στενόχωρο με αυτά που υπάρχουν. Αν όμως αποφασίσουν να γίνουν blob, θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 720 σεξουαλικές προτιμήσεις!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του παρισινού blob είναι ότι μπορεί να κινείται χωρίς πόδια ή φτερά, αλλά και να αυτοθεραπεύεται μέσα σε λίγα λεπτά, αν κάποιος του κόψει ένα κομμάτι!

«Το blob είναι ένα ζωντανό ον που ανήκει στα μυστήρια της φύσης», δήλωσε ο Bruno David, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού, στο οποίο ανήκει ο Ζωολογικός Κήπος.

«Το blob έχει πολλά εκπληκτικά χαρακτηριστικά. Αν και δεν έχει εγκέφαλο, είναι σε θέση να μαθαίνει, να απομνημονεύει τις εμπειρίες του και όταν συγχωνεύεται με κάποιο άλλο, αυτά που έχει μάθει μπορεί να τα μεταδώσει στο άλλο blob», λέει ο διευθυντής του Μουσείου.

Το μυστηριώδες ον πήρε το όνομά του από την ταινία φρίκης “The blob” του 1958, με πρωταγωνιστή τον Στηβ ΜακΚουήν. Στην ταινία, μια μυστηριώδης πυκνόρρευστη μάζα κινείται στους δρόμους μιας μικρής πόλης της Πενσυλβάνιας, καταβροχθίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της, έτσι που στο τέλος γίνεται τεράστια σαν ένα μεγάλο κτίριο.
ν

Η ταινία “The blob” γυρίστηκε το 1958 με πρωταγωνιστή τον Στηβ ΜακΚουήν. Image: Supplied
ν

«Το μυστηριώδες αυτό είδος μας προβληματίζει, καθώς φαίνεται να έχει έρθει από άλλο πλανήτη», λέει ο Bruno David. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι φυτό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν είναι ζώο ή μύκητας. Γιατί παρ’ όλο που μοιάζει με μανιτάρι, έχει συμπεριφορά ζώου, καθώς έχει την ικανότητα να μαθαίνει».

Οι μύκητες αποτελούν ένα από τα πέντε βασίλεια των έμβιων όντων, το οποίο περιλαμβάνει μονοκύτταρους ή πολυκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά και διατρέφονται από οργανικά συστατικά ζώντων ή νεκρών οργανισμών γι’ αυτό και θεωρούνται το “βιολογικό εργαστήριο αποδόμησης των οργανικών ουσιών”.
ν

Paris zoo unveils the “blob”, an organism with no brain but 720 sexes
ν

ν

 


Translate this post