Υπνική άπνοια: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Κατηγορία MAGAZINE, Ιατρικά

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σε ανοιχτή πληγή για την παγκόσμια οικονομία εξελίσσεται η υπνική άπνοια, καθώς κοστίζει εκατοντάδες δισ. το χρόνο, αφού το 75% των πασχόντων παραμένει αδιάγνωστο!

ν

ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ πληγή για την παγκόσμια οικονομία έχει «εξελιχθεί» η υπνική άπνοια καθώς κοστίζει εκατοντάδες δισ. δολάρια το χρόνο, αφού το 75% των πασχόντων παραμένει αδιάγνωστο!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν κορυφαίοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην επιστημονική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2019.

Κι αυτό γιατί μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε, η υπνική άπνοια κοστίζει 149,6 δισ. δολάρια το χρόνο!

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος από χαμένες εργατοώρες ανέρχεται στα 86,9 δισ. δολάρια, από τροχαία ατυχήματα στα 26,2 δισ. δολάρια και από εργατικά ατυχήματα στα 6,5 δισ. δολάρια.

Αυτά αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που συμμετείχε στην επιστημονική συνάντηση η οποία έγινε στο Ζάγκρεμπ.
ν

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.
ν

Στις ΗΠΑ με πληθυσμό 327 εκατ. πάσχουν από υπνική άπνοια 29,4 εκατ. άτομα, δηλαδή το 12% των κατοίκων. Αντίστοιχα στην Ολλανδία με 17 εκατ. πληθυσμό πάσχουν 400 χιλ. ή 2,4% και στην Κροατία με 4,2 εκατ. πληθυσμό πάσχουν 99 χιλ, επίσης το 2,4%. Ακόμη στις χώρες της Αδριατικής με 30 εκατ. πληθυσμό πάσχουν 706 χιλ. άτομα δηλαδή το 2,4%.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
ν

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν κάποιου βαθμού δυσκολία στην αναπνοή κατά την διάρκεια του ύπνου. Η ηπιότερη της μορφή είναι το ροχαλητό, το οποίο είναι απλά θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η πιο σοβαρή της μορφή είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια, κατά την οποία οι άνθρωποι ροχαλίζουν δυνατά, αλλά επίσης παρουσιάζουν διακοπές στην αναπνοή τους, οι οποίες μπορεί να συμβούν έως και εκατοντάδες φορές μέσα στη νύχτα.

Παρ’ όλο που οι άνθρωποι με υπνική άπνοια είναι συνήθως γνώστες του προβλήματός τους εντούτοις, οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί να έχουν ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Η παύση της αναπνοής οφείλεται στην ύπαρξη προβλημάτων ή απόφραξης των αεραγωγών, στόματος και μύτης. Ο αεραγωγός αρχίζει από τη μύτη και το στόμα, εκτείνεται διαμέσου του φάρυγγα, λάρυγγα και τραχεία, και τελικά καταλήγει στους πνεύμονες.

Η αναπνευστική οδός μπορεί να αποφραχθεί σε οποιοδήποτε σημείο από τη μύτη μέχρι το λάρυγγα, αν και σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει μερική απόφραξη σε πολλαπλά επίπεδα.

Η μύτη μπορεί να αποφραχθεί από σκολίωση ρινικού διαφράγματος, φλεγμονή, αλλεργίες ή αδυναμία των χόνδρων οι οποίοι υποστηρίζουν τη μύτη. Υπερτροφικές αμυγδαλές ή ευμεγέθης γλώσσα μπορεί να αποφράξουν το στόμα και το φάρυγγα.

Επίσης το μέγεθος και το σχήμα της κάτω γνάθου μπορούν επίσης να παίξουν έναν ρόλο, με το να περιορίσουν το χώρο στον οποίο η γλώσσα και οι παρίσθμιες αμυγδαλές πρέπει να χωρέσουν. Όσο περισσότερο περιορισμένη είναι η αναπνευστική οδός όταν ένα άτομο είναι ξύπνιο, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να υπάρξει απόφραξη κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της άπνοιας είναι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την ώρα του ύπνου και τα υπνωτικά χάπια. Τα τελευταία μπορούν να αυξήσουν το βαθμό της κατάρρευσης της αναπνευστικής οδού και να επιδεινώσουν το ροχαλητό ή την άπνοια.

Από την άλλη πλευρά, αύξηση βάρους ή παχυσαρκία οδηγούν σε αύξηση του μεγέθους των αποθεμάτων λίπους κατά μήκος του λαιμού, το οποίο μπορεί να επιδεινώσει την άπνοια. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πτώσεις του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια της άπνοιας, το οποίο υποβάλλει σε επιπρόσθετο στρες την καρδιά και τους πνεύμονες.
ν

ν

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με μελέτες, επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο δυστύχημα έχουν όσοι υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια σε σχέση με αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η υπνική άπνοια εκτός από τις επιπτώσεις στην οδήγηση μπορεί ακόμη να επιφέρει: καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμία, υψηλή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, κατάθλιψη, μειωμένη απόδοση στην εργασία και προβλήματα μνήμης.

Εκτιμάται δε ότι το 6% των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχει από την νόσο, με το 75% αυτών να παραμένει αδιάγνωστο! Από τους πάσχοντες, οι μισοί είναι υπέρβαροι. Σε αναλογία, η νόσος ταλαιπωρεί έναν στους 25 άνδρες και μία στις 50 γυναίκες μέσης ηλικίας. Η νόσος δεν κάνει διακρίσεις καθώς πλήττει ακόμη και παιδιά!

Οι ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από επίμονο ροχαλητό και πιθανή υπνική άπνοια θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

Στη συνέχεια η «μελέτη ύπνου» θα δώσει σπουδαίες πληροφορίες με κυριότερη τον δείκτη άπνοιας – υπόπνοιας (ΑΗΙ).

Εφόσον αυτός είναι παθολογικός, τότε θα συστηθεί η τοποθέτηση συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) και απώλεια κιλών.

Σε περίπτωση που η συσκευή δεν είναι ανεκτή ή δεν θεραπεύει επαρκώς την άπνοια τότε τίθεται ζήτημα χειρουργικής αντιμετώπισης.
ν

ΥΠΝΟΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η υπνοενδοσκόπηση (DISE) είναι η ασφαλέστερη και ακριβέστερη μέθοδος εντοπισμού του προβλήματος βάση της κατάταξης VOTE, με την οποία καθορίζουμε:

το σημείο της απόφραξης ,

το βαθμό της απόφραξης (αμελητέος, μερική απόφραξη, πλήρης απόφραξη),

τον τύπο της απόφραξης (προσθιοπίσθιος, συγκεντρικός, εκ των πλαγίων).

Η υπνική άπνοια στους ενήλικες μπορεί να οφείλεται σε:

σκολίωση του ρινικού διαφράγματος,

υπερτροφία των ρινικών κογχών,

στενό φάρυγγα λόγω υπερτροφίας των αμυγδαλών, μακρά σταφυλή, υπερτροφία γλωσσικής αμυγδαλής κτλ.

 «Αντιμετωπίζεται με την διόρθωση του ρινικού διαφράγματος, τον καυτηριασμό των ρινικών κογχών ή με κογχοτομή και σταφυλο-φαρυγγο-υπερωιο-πλαστική», εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει:

«Στα παιδιά συνήθως το πρόβλημα οφείλεται στα λεγόμενα κρεατάκια και την υπερτροφία των αμυγδαλών . Αντιμετωπίζεται εύκολα με την αφαίρεσή τους με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, όπως το Laser, ραδιοσυχνότητες, XPS κτλ. Η διάρκεια της επέμβασης διαρκεί 20-30 λεπτά και το παιδί αυθημερόν ή την επόμενη μέρα επιστρέφει σπίτι του».

Στα παιδιά η υπνοενδοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

όταν το μέγεθος των αμυγδαλών και των αδενοειδών (κρεατάκια) κλινικά δεν δικαιολογεί το επίμονο ροχαλητό ή/και την υπνική άπνοια και υπάρχουν αμφιβολίες για την χειρουργική αντιμετώπιση και

όταν έχουν κάποιο σύνδρομο, ώστε να διευκρινιστεί αν η χειρουργική επέμβαση θα λύσει το πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.artopoulos.com.gr, τηλ. 6937-673736.
ν

 


Translate this post