Ο πιο περίεργος πλανήτης από καταβολής αστρονομίας

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τον πιο περίεργο πλανήτη από καταβολής αστρονομίας ανακάλυψαν οι επιστήμονες, που καταστρέφει οποιοδήποτε άλλο σώμα μπει στο διάβα του.

Απεικόνιση της εξαιρετικά έκκεντρης τροχιάς του πλανήτη HR 5183 b σε σύγκριση με τις πιο κυκλικές τροχιές των πλανητών του δικού μας ηλιακού συστήματος. Image: W. M. Keck Observatory / Adam Makarenko. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ εντόπισαν έναν γιγαντιαίο εξωπλανήτη που λένε ότι είναι τελείως διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλον.

Πρόκειται για τον πλανήτη “HR 5183 b” ο οποίος έχει τρεις φορές τη μάζα του Δία και ταξιδεύει σε ένα απίστευτα μακρύ μονοπάτι σε σχήμα αυγού γύρω από το αστέρι του, αναφέρει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Καλτέκ), που προΐστατο της έρευνας. Ο πλανήτης χρειάζεται 45 έως 100 χρόνια για να ολοκληρώσει την τροχιά του, προσθέτει το Καλτέκ στην ανακοίνωσή του.

Το περίεργο με τον πλανήτη αυτόν είναι ότι κινείται γύρω από ένα άστρο, το οποίο όμως δεν βρίσκεται στο κέντρο της τροχιάς του, όπως συμβαίνει με τον Ήλιο στο δικό μας ηλιακό σύστημα, αλλά στο ένα άκρο της παραβολικής τροχιάς του. Δηλαδή, ο HR 5183 b βρίσκεται κάποια στιγμή πολύ κοντά στον ήλιο του, αλλά δεκαετίες ολόκληρες απομακρύνεται από αυτόν και χάνεται στα βάθη του διαστήματος, λόγω της εξαιρετικά έκκεντρης τροχιάς του.

Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά μεγάλο μέγεθός του (τρεις φορές το μέγεθος του Δία), κάνει τους επιστήμονες να υποθέτουν ότι κάποτε υπήρχε στο σύστημα αυτό κι ένας άλλος πλανήτης με παρόμοιο μέγεθος, όμως με κάποιο τρόπο ο HR 5183 b τον εξοστράκισε, όπως μια μπάλα μπιλιάρδου εξοστρακίζει μια άλλη μπάλα όταν πέσει με δύναμη πάνω της.

Η μελέτη των επιστημόνων σχετικά με τον πλανήτη «εξολοθρευτή» θα δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση The Astronomical Journal.
ν

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη HR 5183 b. Image: Supplied
ν

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε η ερευνήτρια του Καλτέκ Sarah Blunt, «καθώς όλοι οι πλανήτες και οι εξωπλανήτες που έχουμε ανακαλύψει μέχρι στιγμής έχουν σχεδόν κυκλικές (ελλειπτικές) τροχιές».

«Άλλοι πλανήτες που εντοπίζονται μακριά από τα αστέρια τους τείνουν να έχουν πολύ χαμηλές εκκεντρότητες, πράγμα που σημαίνει ότι οι τροχιές τους είναι πιο κυκλικές. Το γεγονός ότι ο πλανήτης αυτός έχει τόσο μεγάλη εκκεντρότητα δείχνει κάποια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο είτε σχηματίστηκε είτε εξελίχθηκε σε σχέση με τους άλλους πλανήτες».

Για την μελέτη του HR 5183 b συνεργάστηκαν το Παρατηρητήριο Lick στη Βόρεια Καλιφόρνια, το Παρατηρητήριο W. M. Keck στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο McDonald στο Τέξας.

«Αυτός ο εξωπλανήτης μοιάζει με μια σφαίρα καταστροφής, εξοστρακίζοντας ανελέητα οποιοδήποτε άλλο σώμα υπάρχει στο ηλιακό του σύστημα», δήλωσε ο καθηγητής αστρονομίας του Καλτέκ Andrew Howard.

Σε άλλη έρευνα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα έναν βραχώδη εξωπλανήτη με τρεις ήλιους.

Την ανακάλυψη έκαναν ειδικοί του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο της NASA Transition Exoplanet Satellite Survey (TESS) για να εντοπίσουν τον πλανήτη LTT 1445 A b και τα τρία αστέρια του.
ν

Space rover prepares to search for life on Mars | Sky News Australia
ν

ν

 


Translate this post