Η Σελήνη είναι αρχαιότερη από τη Γη κατά εκατό εκατομμύρια χρόνια (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΕΡΕΥΝΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ανατρέπεται η θεωρία ότι η Σελήνη προήλθε από τη σύγκρουση ενός άγνωστου σώματος με τον πλανήτη μας, την περίοδο που σχηματιζόταν η Γη.

Φανταστική απεικόνιση της σύγκρουσης της Γης με άλλο ουράνιο σώμα. Image: Supplied

ν

ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει πότε και πώς γεννήθηκε η Σελήνη. Σύμφωνα με μια θεωρία αποκόπηκε από τον φλοιό της Γης, σύμφωνα με άλλη η νεαρή Γη συγκρούστηκε με έναν άλλο πλανήτη και από τα συντρίμμια που εκτινάχθηκαν στο διάστημα προήλθε η Σελήνη.

Και οι δύο αυτές θεωρίες θέλουν τη Σελήνη να έχει την ίδια ηλικία με τη Γη.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας υποδηλώνει ότι η Σελήνη είναι αρχαιότερη από τη Γη κατά εκατό εκατομμύρια χρόνια!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες στη Γερμανία που έκαναν νέες γεωχημικές αναλύσεις στα πετρώματα που έφεραν στη Γη, μετά την πρώτη προσελήνωση (21 Ιουλίου 1969), οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν, καθώς και στα κατοπινά δείγματα που έφεραν οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων»

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, το φεγγάρι της Γης άρχισε να σχηματίζεται πριν περίπου 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 50 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και όχι μετά από 150 εκατομμύρια χρόνια, όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα.
ν

Άποψη της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης. Image: CC0 Public Domain
ν

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι πρώτα σχηματίστηκε το φεγγάρι και μετά ο πλανήτης μας, κάτι που ανατρέπει την κυρίαρχη υπόθεση ότι η Σελήνη πιθανότατα σχηματίσθηκε μετά από μια γιγάντια σύγκρουση ανάμεσα σε ένα σώμα με το μέγεθος του Άρη και την πρώιμη Γη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με επικεφαλής τον δρα Μάξγουελ Θίμενς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών Nature Geoscience, εστίασαν στις χημικές «υπογραφές» των διαφορετικών ειδών σεληνιακών δειγμάτων.

Βέβαια η Σελήνη έχει ακόμη πολλά άλλα μυστήρια που καμιά θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει, όπως το γιατί στρέφει στη Γη πάντα τη μια πλευρά της ή το γιατί ο φλοιός της Σελήνης είναι κατά 50 χιλιόμετρα πιο παχύς στην αθέατη πλευρά της από ότι σε αυτή που φαίνεται από τη Γη.

Επίσης μυστήριο παραμένει το γεγονός της σεισμικής δραστηριότητας της Σελήνης, αφού ο δορυφόρος μας δεν διαθέτει λειωμένο πυρήνα όπως η Γη, αλλά έναν σιδερένιο πυρήνα – κάτι που την κάνει να αντηχεί σαν καμπάνα!
ν

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης όπως φωτογραφήθηκε από την αποστολή «Απόλλων 16». Πηγή: Wikimedia Commons
ν

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΓΗ

Όταν η επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι, το αποδίδει στην «τύχη». Έτσι, εντελώς «τυχαία» η Σελήνη είναι λίγο μεγαλύτερη από το ένα τέταρτο του μεγέθους της Γης – ένα άλλο παράξενο χαρακτηριστικό σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο φυσικό δορυφόρο στο ηλιακό μας σύστημα.

Από όλα τα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημα, η Σελήνη είναι η 5η μεγαλύτερη σε μέγεθος. Κανένας άλλος πλανήτης που γνωρίζουμε δεν έχει ένα φεγγάρι τόσο μεγάλο όσο το δικό μας. Όλοι οι άλλοι πλανήτες με μεγάλα φεγγάρια είναι τεράστιοι γίγαντες αερίου. Ο Δίας είναι 318 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και ο Κρόνος 95 φορές πιο μεγάλος. Ο Ποσειδώνας, που έχει ένα παρόμοιο φεγγάρι, είναι τέσσερις φορές το μέγεθος της Γης.
ν

Για έναν τόσο μικρό πλανήτη όπως η Γη, ο δορυφόρος του είναι από τους μεγαλύτερους του ηλιακού συστήματος. Ο Τιτάνας, που είναι ο μεγαλύτερος από τους φυσικούς δορυφόρους του Κρόνου, και o δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα, μετά τον δορυφόρο Γανυμήδη του πλανήτη Δία, είναι 50% μεγαλύτερος από τη Σελήνη. Image: News Media
ν

Μια άλλη ανορθοδοξία. Το φεγγάρι με διάμετρο 3.474 χιλιόμετρα, σε σύγκριση με τη διάμετρο της Γης που είναι 12.742 χλμ., είναι το 1/4 της Γης, όμως η μάζα του είναι μόλις 1,2% της γήινης, ενώ ο όγκος του μόνο το 2% του όγκου της Γης.

Άλλο παράδοξο. Η Σελήνη βρίσκεται σε μέση απόσταση 384.400 χλμ. από τη Γη και περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Είναι θα ’λεγες τοποθετημένη στο ιδανικό σημείο για να συμβαίνουν οι ηλιακές και οι σεληνικές εκλείψεις. Αν βρισκόταν ένα χιλιόμετρο πιο κοντά ή πιο μακριά, ή αν ο δίσκος της ήταν μερικά μέτρα μικρότερος ή μεγαλύτερος, δεν θα είχαμε το φαινόμενο των εκλείψεων, όπως δεν θα είχαμε το φαινόμενο των παλιρροιών και τα παρόμοια.

Τέλος, αν η Σελήνη δεν υπήρχε καθόλου, η Γη θα δυστυχούσε. Χωρίς τη Σελήνη, μια μέρα στη Γη θα διαρκούσε μόνο έξι έως δώδεκα ώρες και όχι 24 ώρες όπως τώρα. Επίσης το έτος θα είχε περισσότερες από χίλιες μέρες! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται χάρη στη βαρυτική δύναμη ‒ή την έλξη‒ της Σελήνης και χωρίς αυτήν, οι μέρες θα διαρκούσαν μια στιγμή.

Είδες τι κάνει η «τύχη»;
ν

NEW DISCOVERY ABOUT THE MOON’S AGE COULD REWRITE HISTORY
ν

ν

 


Translate this post