Δύσκολη η επαναφορά της Νοτρ Νταμ στην αρχική της μορφή (vid)

Κατηγορία NEWS, Ευρώπη

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Από τον Νίκο Κατσινόπουλο

 

Φόβους για την πιθανότητα να μην είναι εφικτή η αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ στην αρχική της μορφή, εκφράζουν Γάλλοι αρχιτέκτονες.

Η Παναγία των Παρισίων πριν από την καταστροφική πυρκαγιά. Image: Supplied

ν

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ τεχνικές προκλήσεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι αρχιτέκτονες που επιβλέπουν την ανακαίνιση της περίφημης Νοτρ Νταμ, της.Παναγίας των Παρισίων. Εκφράζουν λοιπόν, αβεβαιότητα για το κατά πόσον είναι εφικτή η πλήρης διάσωση του ιστορικού καθεδρικού ναού που άρχισε να χτίζεται το 1163.

Οι εργασίες οικοδόμησης περατώθηκαν στα μέσα του 13ου αιώνα (1250), ενώ το περίτεχνο Βέλος στο κέντρο της ολοκληρώθηκε τον 18ο αιώνα, μεταξύ των ετών 1786 και 1792..

Τα τελευταία χρόνια ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης, και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής, έκανε έρανο σε ιδιώτες, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα.

Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης του ναού, ξέσπασε πυρκαγιά η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει πλήρης αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου και η επακόλουθη κατάσβεσή της.

Επίσης, κρίνεται επικίνδυνο να τοποθετηθούν σκαλωσιές στο εσωτερικό του ναού, εφόσον δεν έχουν ενισχυθεί οι επίστεγες αντηρίδες, οι οποίες στηρίζουν τους εξωτερικούς τοίχους, όπως δήλωσε ο Αντουάν Μαρί Περό, επικεφαλής των εργασιών αποκατάστασης.

Ερωτηματικά υπάρχουν, επιπλέον, σχετικά με την ευστάθεια των αψίδων στο εσωτερικό της Νοτρ Νταμ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 38 εκατομμύρια ευρώ από ιδιώτες, επιχειρήσεις και υπηρεσίες της Γαλλίας αλλά και του εξωτερικού.

Υπάρχουν βέβαια και οι δωρεές των δισεκατομμυριούχων Μπερνάρ Αρνό και Φρανσουά Πινό, οι οποίοι υποσχέθηκαν το ποσό των 200 και 100 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Όμως έχουν καταβάλει μέχρι τώρα μόνο 10 εκατομμύρια έκαστος, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει σε δόσεις και το υπόλοιπο ποσό της δωρεάς, συναρτήσει της πορείας των εργασιών αποκατάστασης του καθεδρικού ναού.
ν

Notre-Dame: an exclusive first look at restoration works
ν

ν

 


Translate this post