Δ. Γιάλβαλης: Παχυσαρκία και καρκίνος του θυρεοειδούς

Κατηγορία Ιατρικά, Διατροφή

ΙΑΤΡΙΚΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ισχυρό σοκ προκαλούν τα στοιχεία μεγάλης επιστημονικής έρευνας, που δείχνουν ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για την αύξηση των διαφόρων τύπων καρκίνου του θυρεοειδούς!

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού. Image: Supplied

ν

Η ΕΡΕΥΝΑ, που ανέλυσε δεδομένα από τρεις μεγάλες εθνικές βάσεις δεδομένων των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε στις 25 Μαρτίου στο ENDO 2019 (Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Ενδοκρινολόγων).

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το 2015, ένας από τους έξι θηλώδεις καρκίνους του θυρεοειδούς (PTC) και τα δύο τρίτα όλων των ευμεγεθών θηλωδών όγκων του θυρεοειδούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζονται σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα!

«Η έκταση του αντίκτυπου της παχυσαρκίας ήταν αυτό που περιμέναμε συνολικά για τα θηλώδη καρκινώματα, αλλά μας εκπλήσσει ότι ήταν τόσο μεγάλο για τους όγκους με διάμετρο άνω των 4 εκατοστών», τόνισαν οι Αμερικανοί ερευνητές κατά την παρουσίαση της έρευνας στο συνέδριο.

Υπάρχουν επίσης ευρήματα ότι η παχυσαρκία εκτός του ότι εμπλέκεται στην προαγωγή και ανάπτυξη όγκων του θυρεοειδούς, μπορεί να σχετίζεται με έναν πιο επιθετικό τύπο τους.

«Αν και η σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και θηλώδους καρκινώματος έχει περιγραφεί παλαιότερα, αυτή ήταν ασαφής και αδύναμη μεθοδολογικά, ενώ η μεγάλη ποσότητα δεδομένων και στατιστικών προσαρμογών της νέας μελέτης με πολλές μεταβλητές, βελτιώνει την εμπιστοσύνη μας ότι υπάρχει πραγματικά αυτή η σχέση».

Αυτό αναφέρει, σχολιάζοντας την έρευνα, ο διαπρεπής εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων, κ. Δημήτριος Γιάλβαλης, Υπεύθυνος Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής της Κλινικής Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού στον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών.
ν

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων κ. Δημήτριος Γιάλβαλης.
ν

Ως γνωστόν, η βασική λειτουργία του θυρεοειδούς είναι η έκκριση ορμονών που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μετατρέπει τις θερμίδες σε ενέργεια.

Ο θυρεοειδής είναι αδένας σε σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού. Ο κύριος σκοπός του είναι να παράγει την ορμόνη Τ4 (Θυροξίνη) που μετατρέπεται στο σώμα σε ορμόνη Τ3 (Τριιωδοθυρονίνη).

Η ορμόνη Τ3 είναι η ενεργή ορμόνη που κυκλοφορεί στο σώμα και επηρεάζει πολλές διαδικασίες μεταβολισμού που συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή το άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό, το σώμα δεν καίει τόσες θερμίδες όσες θα έκαιγε υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να αποθηκεύει λίπος.

Τοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου, αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού με βρώμιο και χλώριο, εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή Τ3 και Τ4.

Να σημειωθεί ότι ο θυρεοειδής είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα στο στρες.
ν

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ – ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Γενικά, η ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς, συμπίπτει με την επιδημία της παχυσαρκίας, καθώς μέχρι σήμερα το 40% των ενηλίκων των ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι, ενώ ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,5 φορές μεταξύ 1980 και 2015, από 6,0 σε 22,3 ανά 100.000 στις γυναίκες και 2,1 έως 7,6 ανά 100.000 στους άνδρες. «Σχεδόν όλη η αύξηση προήλθε από θηλώδεις ιστολογικούς τύπους».

Μεγάλο ενδιαφέρον, προσθέτει ο κ. Γιάλβαλης, παρουσιάζει μια παλαιότερη (2011) σημαντική μελέτη, που ανέλυσε τα δεδομένα πέντε άλλων προοπτικών μελετών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, η οποία αποκάλυψε με ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου, για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς, κυρίως για μεγάλους θηλώδεις όγκους.
ν

ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Οι ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων του θυρεοειδούς και την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού είναι:

  • Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D. Η βιταμίνη D αυξάνει την απόδοση των χημικών αντιδράσεων σε όλα τα κύτταρα και βελτιώνει την έκφραση των γονιδίων.

  • Η διατήρηση φυσιολογικού βάρους με χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη αποσταθεροποιεί όλο το ορμονικό σύστημα και εμποδίζει την μετατροπή της Τ4 σε ενεργό Τ3. Η λύση της αντίστασης της ινσουλίνης συνδέεται με βελτίωση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

  • Η λήψη απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών. Το ιώδιο, το σελήνιο και το μαγνήσιο είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ το χρώμιο, η γλουταμίνη, η κανέλα και το άλφα λιποϊκό οξύ βοηθούν στην μείωση της αντίστασης της ινσουλίνης.

  • Η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και ιδιαίτερα αρτοποιήματων που περιέχουν βρώμιο.

  • Ο εντοπισμός και η διαχείριση του μεταβολικού στρες.

  • Η άσκηση, επειδή μειώνει τα επίπεδα αδρεναλίνης, σπάει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

  • Η πόση άφθονου νερού. Η αφυδάτωση ακόμη και σε μικρό βαθμό μπορεί να μειώσει τη λειτουργία του μεταβολισμού κατά 40%.

  • Η μείωση του συναισθηματικού στρες μέσα από μια θετική ματιά προς τη ζωή και την αποφυγή αρνητικών επιδράσεων και ειδήσεων.

  • Η μελέτη βιβλίων που αυξάνουν την κατανόηση και τις δεξιότητες. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και μπορούμε να ωφελούμαστε από την αυξημένη πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι πάντα αν αυτό που μαθαίνουμε μας κάνει πιο ικανούς και πιο χρήσιμους σε εμάς και στους γύρω μας.

«Όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιτύχουν ένα υγιές βάρος», καταλήγει ο κ. Γιάλβαλης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.gialvalis.gr. Τηλ: 210-6835741, 6944-138900.
ν

 


Translate this post