Ανεξήγητες εκλάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Αστρονομία

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Οι επιστήμονες αδυνατούν να εξηγήσουν το μυστηριώδες φαινόμενο των εκλάμψεων που εμφανίζονται περιοδικά στην επιφάνεια της Σελήνης.

Στην επιφάνεια της Σελήνης παρουσιάζονται από τα αρχαία χρόνια φωτεινές εκλάμψεις τις οποίες δεν μπορεί να εξηγήσει η επιστήμη. Στη φωτογραφία αυτή, από το διαστημικό κέντρο Γκοντάρντ της NASA, παρατηρούμε 8 εκλάμψεις στην σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Image: NASA / Goddard / LRO Mission. Πηγή: Supplied

ν

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ παρατηρούν εδώ και χιλιάδες χρόνια λάμψεις φωτός να πηγάζουν από την επιφάνεια της Σελήνης, κανείς όμως δεν έχει καταλάβει γιατί παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο ή τι το προκαλεί.

Κατά καιρούς έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις – από πτώσεις μετεωριτών και αέρια που εκτινάσσονται από το εσωτερικό της Σελήνης και εξατμίζονται φτάνοντας στην επιφάνειά της, έως ισχυρές ηλιακές καταιγίδες που παράγουν σπινθήρες στην επιφάνεια του φεγγαριού. Φυσικά πρόκειται για μη επαληθεύσιμες υποθέσεις.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι ανεξήγητες λάμψεις εμφανίζονται στις ψυχρές, μόνιμα σκιασμένες περιοχές κοντά στους σεληνιακούς πόλους και μπορούν να παράγουν «σπινθήρες» ή «ηλεκτρικούς κεραυνούς» που θα μπορούσαν να εξατμίσουν και να λιώσουν το χώμα. Το τι είναι, όμως, παραμένει μυστήριο.

Οι επιστήμονες μπορεί να αδυνατούν να το κατανοήσουν, έχουν δώσει όμως στο φαινόμενο ένα όνομα: το αποκαλούν TLP ή transient lunar phenomenon – παροδικό σεληνιακό φαινόμενο. Μάλιστα, ένας αστρονόμος από τη Γερμανία πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.

Πρόκειται για τον Hakan Kayal από το Πανεπιστήμιο Βύρτσμπουργκ της Βαυαρίας, ο οποίος χρησιμοποιεί μια συστοιχία τηλεσκοπίων στην Ισπανία για να αποκαλύψει τι προκαλεί τις αστραπιαίες εκλάμψεις φωτός και στη Σελήνη.
ν

Μια κοντινή ματιά στην επιφάνεια της Σελήνης όπως τη βλέπουμε από τη Γη. Image: Supplied
ν

Ο Kayal περιγράφει τις αναλαμπές TLP ως «εκρήξεις φωτός που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα», αλλά όπως παρατηρεί το Popular Science ο Γερμανός επιστήμονας βρίσκεται εκτός θέματος, καθώς έχουν παρατηρηθεί «αναλαμπές» στην επιφάνεια της Σελήνης που διαρκούν κάποιες φορές πολλές ώρες.

Άλλοι εμπειρογνώμονες περιγράφουν τις εκλάμψεις φωτός ως «σπινθήρες» που εκτινάσσονται, ενώ άλλοι τις περιγράφουν ως κόκκινες ή ροζ.

Υπάρχουν φορές που τα λεγόμενα παροδικά σεληνιακά φαινόμενα (TLP) επαναλαμβάνονται αρκετές φορές σε μια εβδομάδα και μερικές φορές αφήσουν μαύρα στίγματα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι αστρονόμοι ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν τι προκαλεί το μυστηριώδες φαινόμενο επειδή τα TLP μπορεί να καταστούν επικίνδυνα για τις διαστημικές αποστολές αποικισμού της Σελήνης.

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει την εξήγηση που δίνει η NASA στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα.
ν

Strange Flashing Lights Seen on the Dark Side of the Moon
ν


ν

 


Translate this post