Ολλανδία: Ευθανασία σε 17χρονη επειδή τη βίασαν

Κατηγορία NEWS, Ψυχολογία, Κοινωνία

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα 17χρονο κορίτσι στην Ολλανδία υποβλήθηκε σε ευθανασία επειδή όταν ήταν παιδί έπεσε θύμα βιασμού και η ζωή της μετά έγινε ανυπόφορη.

Η Νόα Ποθόβεν, η Ολλανδή έφηβη από το Άρνεμ, ζήτησε να τη σκοτώσουν επειδή είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν μικρή. Πηγή: Instagram

ν

ΜΙΑ ΝΕΑΡΗ κοπέλα από το Άρνεμ της Ολλανδίας, η Νόα Ποθόβεν (Noa Pothoven), έκανε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την πρόθεσή της να πεθάνει, λίγες μέρες πριν υποστεί ευθανασία την περασμένη Κυριακή.

Όπως έγραψε στο μήνυμά της, «εδώ και πολύ καιρό αναπνέω, αλλά δεν ζω».
νν

Όπως έλεγε η ίδια, όταν ήταν μικρό κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού. Μάλιστα έγραψε κι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο σχετικά με την τραυματική εμπειρία της, με τίτλο “Winning or Learning”, στο οποίο περιγράφει τις μάχες της με τον κλονισμό της ψυχική της υγείας (διαταραχή μετατραυματικού στρες), την κατάθλιψη και την ανορεξία.

Στην αυτοβιογραφία της η Νόα είχε περιγράψει πώς είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό σε παιδική ηλικία, εξηγώντας ότι από ντροπή και φόβο, είχε αποκρύψει το γεγονός για πολύ καιρό.

Έτσι κανείς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο βιαστής, τις συνθήκες του περιστατικού, τη χρονολογία ή αν ο δράστης οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
ν

Η Νόα Ποθόβεν, η Ολλανδή έφηβη από το Άρνεμ, περιγράφει τα ψυχολογικά της προβλήματα στο βιβλίο της “Winning or Learning”. Πηγή: Instagram
ν

Χωρίς να το γνωρίζει κανείς, τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητήσει με την Life End Clinic στην Χάγη τις πιθανότητες ευθανασίας.

«Σκέφτηκα για αρκετό διάστημα», γράφει στο μήνυμά της, «αν πρέπει να το μοιραστώ αυτό, αλλά έτσι κι αλλιώς είχα αποφασίσει να το κάνω. Ίσως αυτό να αποτελεί έκπληξη για μερικούς, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις μου σχετικά με τη νοσηλεία, αλλά το σχέδιό μου να πεθάνω υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και δεν είναι παρορμητικό».
ν

Η Νόα Ποθόβεν σε μικρή ηλικία. Image: Supplied
ν

«Φτάνω κατευθείαν στην ουσία: μέσα σε 10 ημέρες θα πεθάνω. Μετά από χρόνια μάχης και πάλης, είμαι στραγγισμένη. Έχω σταματήσει να τρώω και να πίνω για λίγο και τώρα, και μετά από πολλές συζητήσεις και αξιολογήσεις, πήραμε την απόφαση να με αφήσουν να φύγω επειδή τα βάσανα μου είναι αφόρητα».
ν

Η Νόα Ποθόβεν θανατώθηκε νόμιμα, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει άλλο όσα είχε υποφέρει σαν παιδί. Πηγή: Instagram
ν

Η Νόα ζήτησε από τους φίλους και τους οπαδούς της στο Instagram να μην προσπαθήσουν να την πείσουν «ότι αυτό δεν είναι καλό, καθώς η απόφασή μου είναι οριστική».

«Αγάπη σημαίνει να με αφήσετε να φύγω».

Η Νόα πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομειακό κρεβάτι, στο σαλόνι του σπιτιού της στην Χάγη. Εκτός από τα προσωπικά της προβλήματα, τα οποία δεν μπορούσε να διαχειριστεί, η 17χρονη είχε αναφερθεί και στα λάθη στην ιατρική φροντίδα που έλαβε, όπως οι πολύ μεγάλες λίστες αναμονής.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής της είχε γύρω της συγγενείς και ανθρώπους που την αγαπούσαν. Τον θάνατό της ανακοίνωσε η αδερφή της.

Στην Ολλανδία, τα παιδιά από την ηλικία των 12 ετών μπορούν να ζητήσουν να τους γίνει ευθανασία, εφόσον κάποιος γιατρός διαπιστώσει ότι ο πόνος του ασθενούς είναι αφόρητος.

Η ευθανασία είναι επίσης νόμιμη σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, στον Καναδά και στο Βέλγιο.
ν

 


Translate this post