Δεκαπέντε γκουάς του Νταλί βγαίνουν στο σφυρί (vid)

Κατηγορία Τέχνες

ΤΕΧΝΕΣ

Youmagazine Newsroom

 

Έργα του Σαλβαδόρ Νταλί, που χρησίμευσαν ως ευχετήριες των εργαστηρίων Hoechst Iberica, βγαίνουν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους του 20ού αιώνα. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερ-ρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα. Πηγή: Wikimedia Commons

ν

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ γκουάς του Σαλβαδόρ Νταλί, έργα που ο ζωγράφος παρήγαγε μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες στις οποίες ο καλλιτέχνης εκφράζει απλόχερα τις ευχές του, θα βγουν στο σφυρί στη Γαλλία στις 4 Ιουνίου.

Η αξία αυτών των έργων πάνω σε χαρτί εκτιμάται από 20.000/30.000 ευρώ έως 70.000/100.000 ευρώ. Τα έργα του Νταλί εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρ’ ότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930-1940), η οποία είναι η πιο γνωστή.

Οι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου αλλά και «εκτός του εργαστηρίου, όπου ο Νταλί εξέφραζε τις ευχές του», δήλωσε ο Μπρυνό Ζομπέρ, διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial. «Και δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, αλλά προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά».

«Κατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Βλέπουμε ξεκάθαρα ότι ο Νταλί ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία».
ν

Σαλβαδόρ Ντάλι (1904-1989). Αρλεκίνος (1968) λάδι, γκουάς, ακουαρέλα και πενάκι σε χαρτί 78 x 56,3 εκατοστά. Πηγή: Pinterest
ν

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΚΟΥΑΣ (GOUACHE)

Είδος ζωγραφικής πάνω σε χαρτί ή σε χαρτόνι. Αποτελεί τεχνική χρησιμοποίησης αδιαφανών υδροχρωμάτων και κόλλας. Δίνει αποτελέσματα αρκετά συγγενικά με την ελαιογραφία και χρησιμοποιείται συχνά για προσχέδια μεγάλων ελαιογραφιών επειδή είναι πολύ πιο εύχρηστη και στεγνώνει γρήγορα. Το μειονέκτημά της είναι ότι με την εξάτμιση του νερού οι τόνοι γίνονται πολύ ανοιχτότεροι.

Η χρωστική ύλη της, παχύρρευστη και αδιαφανής, διαφέρει από την ύλη της ακουαρέλας (ελλην. υδατογραφία), γι’ αυτό και η τεχνική της είναι εντελώς αντίθετη. Ενώ η λεπτή και διαφανής ακουαρέλα, για να επιτύχει τους λευκούς και φωτεινούς τόνους, αφήνει να διακρίνεται το λευκό χρώμα του χαρτιού, η γ. έχει τη δυνατότητα να προχωρεί από τους σκοτεινούς στους ανοιχτούς τόνους με επανειλημμένες επικαλύψεις όπως και η ελαιογραφία. 


Η τεχνοτροπία αυτή χρησιμοποιήθηκε κατά την αρχαιότητα στην Περσία και στην Αίγυπτο, κατά τον Μεσαίωνα στη Δύση, ενώ άκμασε τον 18ο αιώνα Από τότε χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με την ακουαρέλα για να ενισχύσει τους απαλούς τόνους της, καθώς και στην κατασκευή διαφημίσεων και σκηνογραφικών σχεδίων.
ν

Ο Σαλβαδόρ Νταλί σε 60 δευτερόλεπτα
ν

ν

 


Translate this post