Στους 50 οι νεκροί της πρωτοφανούς σφαγής στο Κράισττσερτς (vid)

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ | Ενημ. 16/3/2019

Youmagazine Newsroom

 

Τους 50 έφτασαν οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις εναντίον δύο τζαμιών στην πόλη Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας.

Οι κάτοικοι του Γκράφτον της Αυστραλίας περιγράφουν τον Μπρέντον Τάραντ ως ένα «χαρούμενο, φυσιολογικό νέο». Image: Supplied

ν

ΤΟΥΣ 50 έφτασαν οι νεκροί από την πρωτοφανή επίθεση εναντίον δύο τζαμιών στην πόλη Κράιστσερτς, καθώς πέθανε ένα ακόμη θύμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 
Νωρίτερα σε επίσημη ενημέρωση η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν μίλησε για 40 και κατόπιν για 49 νεκρούς. Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά. 
Επίσης 48 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.
ν

Την ώρα της επίθεσης στο τζαμί Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί. Image: Supplied
ν

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. 
Ο δράστης είχε δημοσιεύσει στα social media ένα μανιφέστο 73 σελίδων όπου έκανε γνωστές τις προθέσεις του και ανέλυε τους λόγους της επίθεσης.
ν


ν

Όπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα “Brenton Tarrant”. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας δήλωσε ότι ο οπλοφόρος του Κράισττσερτς είναι «εξτρεμιστής της άκρας δεξιάς».
Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράισττσερτς και ζήτησε από όλα τα τζαμιά της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.
ν

Μερικά από τα όπλα που είχε ο δράστης στο αυτοκίνητό του. Image: Supplied
ν

Ο ένοπλος κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τζαμιά, έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιης πράξης του επί 17 λεπτά στο Facebook.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ μέσα στο ένα από τα τζαμιά, στο κέντρο της πόλης.

ν

ν

Η βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, τυπικά αρχηγός του κράτους της Νέας Ζηλανδίας, εξέφρασε τη βαθιά λύπη της για τη σημερινή επίθεση σε τεμένη στο Κράισττσερτς, που στοίχισε τη ζωή σε 49 ανθρώπους.
«Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για τα φρικτά γεγονότα που συνέβησαν σήμερα στο Κράισττσερτς. Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους», αναφέρει σε δήλωσή της η βασίλισσα.
«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους εθελοντές που παρέχουν υποστήριξη σ’ αυτούς που έχουν τραυματισθεί. Αυτή την τραγική στιγμή, οι σκέψεις και οι προσευχές μου πηγαίνουν σε όλους τους Νεοζηλανδούς».
ν

Ο Μπρέντον Τάραντ σε παλαιότερη φωτογραφία Γκράφτον της Αυστραλίας. Image: Supplied
ν

Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε τη «φρικτή σφαγή» στα δύο τζαμιά του Κράισττσερτς ενώ ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «θηριώδη πράξη μίσους».
«Τη θερμότερη συμπάθειά μου και τις καλύτερες ευχές μου στον λαό της Νέας Ζηλανδίας μετά τη φρικτή σφαγή στα τζαμιά. Σαράντα εννέα αθώοι άνθρωποι πέθαναν άσκοπα και τόσοι πολλοί ακόμη τραυματίσθηκαν σοβαρά. Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Νέας Ζηλανδίας για ό,τι μπορούμε να κάνουμε», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε σε δήλωση πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν κατηγορηματικά την επίθεση στο Κράισττσερτς. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό της Νέας Ζηλανδίας και με την κυβέρνησή του εναντίον αυτής της θηριώδους πράξης μίσους», δήλωσε η Σάντερς.
ν

Φωτογραφίες του οπλισμού που είχε δημοσιεύσει ο Τάραντ στα social media, με αναφορές σε αρχαίες μάχες και στις επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων. Πηγή: Twitter
ν

Στο μανιφέστο του, ο 28χρονος Τάραντ ανέφερε ότι ήταν ένας «συνηθισμένος λευκός άνδρας από την εργατική τάξη», ότι γεννήθηκε «σε οικογένεια χαμηλού εισοδήματος» και ότι «αποφάσισα να λάβω θέση για να εξασφαλίσω ένα μέλλον για τον λαό μου».
Ο δράστης θα οδηγηθεί αύριο το πρωί στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν οι κατηγορίες για τη μαζική δολοφονία.
Τον Απρίλιο του 2010, ο πατέρας του Τάραντ πέθανε ξαφνικά από καρκίνο σε ηλικία 49 ετών, με αποτέλεσμα ο νεαρός να ξεκινήσει ένα επταετές ταξίδι κάνοντας το γύρο του κόσμου.
Σύμφωνα με τους φίλους του, σε κάποια φάση αυτού του ταξιδιού, ο Τάραντ είναι πιθανό να «ριζοσπαστικοποιήθηκε».
ν

ν

Στη Βρετανία οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ στο Κοινοβούλιο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία.
ν

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταφθάνουν βιαστικά στη σκηνή του μακελειού στο τζαμί Masjid Al Noor στο Κράισττσερτς. Πηγή: AAP

ν

 


Translate this post