Αγοράκι που γεννήθηκε χωρίς εγκέφαλο μπορεί και μετράει! (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Βιολογία-Ανθρωπολογία

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα αγοράκι που γεννήθηκε με μόλις το 2% του εγκεφάλου, μπορεί τώρα να μετράει και να συμπεριφέρεται κανονικά, αμφισβητώντας τους επιστήμονες που λένε ότι όλα προέρχονται από τον εγκέφαλο.

Όταν γεννήθηκε ο Νώε Γουόλ το κρανίο του ήταν άδειο από φαιά ουσία, όμως οι γονείς του, Σέλυ και Ρομπ Γουόλ, δεν θέλησαν να του κάνουν ευθανασία. Πηγή: YouTube

ν

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είχε διαπιστωθεί την εποχή που η Σέλυ Γουόλ ακόμη εγκυμονούσε. Το παιδί που επρόκειτο να φέρει στον κόσμο δεν είχε καθόλου εγκέφαλο! Οι γιατροί, σκεπτόμενοι την τραγωδία των γονιών, πρότειναν όχι μία φορά αλλά πέντε την έκτρωση. Για κάποιο λόγο όμως, οι γονείς αποφάσισαν να το κρατήσουν.
Σήμερα, ο μικρός Νώε Γουόλ είναι έξι χρονών και είναι ένα από τα λίγα παιδιά στον κόσμο που γεννήθηκαν σχεδόν χωρίς εγκέφαλο.
Και όμως! Μέσα στα λίγα αυτά χρόνια, ο εγκέφαλός του άρχισε να αναπτύσσεται και τώρα έχει φτάσει σχεδόν στο 80% της φαιάς ουσίας ενός κανονικού ατόμου.

ν

ν

Όταν γεννήθηκε ο Νώε, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από spina bifida (δισχιδής ράχη). Η δισχιδής ράχη είναι μια περίπλοκη γενετική ατέλεια της σπονδυλική στήλης. Στην περίπτωση της δισχιδούς ράχης κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης ένας ή περισσότεροι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης που περικλείουν τον αναπτυσσόμενο νωτιαίο μυελό δεν συγκλίνουν, αλλά αντίθετα παραμένουν ανοικτοί, αφήνοντας τον νωτιαίο μυελό εκτεθειμένο.
Εξαιτίας αυτού ο Νώε έπασχε από υδροκεφαλισμό. Ενάντια όμως σε όλες τις προβλέψεις, και αφού οι γονείς του αποφάσισαν να μην τερματίσουν την εγκυμοσύνη, ο Νώε επέζησε, αν και γεννήθηκε με μόλις το 2% της εγκεφαλικής ουσίας.
Όχι μόνο επέζησε, αλλά άρχισε να αναπτύσσεται κανονικά, διαψεύδοντας ειδικούς όπως ο καθηγητής Γιώργος Παξινός, ο οποίος λέει ότι ο άνθρωπος δεν έχει ψυχή και ότι τα πάντα οφείλονται στον εγκέφαλο. Το επιχείρημά του είναι ότι ο χιμπατζής, που είναι στο ίδιο περίπου μέγεθος με εμάς, έχει εγκέφαλο 600 γραμμαρίων, ενώ ο δικός μας εγκέφαλος είναι 1.300 γραμμάρια. Αυτή η ανατομική διαφορά μας κάνει ικανούς να μιλάμε, να γράφουμε και να… κατασκευάζουμε πυρηνικά όπλα.
Ο μικρός Νώε, ωστόσο, διαψεύδει τον μεγάλο επιστήμονα. Ο κ. Παξινός ισχυρίζεται ότι οι μνήμες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο. Ο μικρός Νώε όμως μπορεί και θυμάται πράγματα από μια εποχή που δεν είχε σχεδόν καθόλου εγκέφαλο.
ν

Ο μικρός Νώε, που του λείπει μεγάλο μέρος του εγκεφάλου, με τους γονείς του Σέλυ και Ρομπ Γουόλ στην τηλεοπτική εκπομπή Good Morning Britain στις 20 Φεβρουαρίου 2019. Πηγή: YouTube
ν

Αριστερά, η φαιά ουσία στην κρανιακή κοιλότητα ενός φυσιολογικού ατόμου. Δεξιά, η τελευταία σάρωση του εγκεφάλου του μικρού Νώε Γουόλ. Image: Supplied
ν

Και το θαύμα του μικρού Νώε συνεχίζεται. Οι γονείς του τον μετέφεραν σε ένα κέντρο στην Αυστραλία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τώρα όχι μόνο μετράει, αλλά μπορεί και κάθεται χωρίς βοήθεια, ενώ αρχίζει να μαθαίνει να κάνει σκι και σέρφινγκ!
Η θεραπεία που κάνει ο Νώε στην Αυστραλία ονομάζεται “neurophysics” (νευροφυσική) και είναι ένα μίγμα φυσιοθεραπείας και γνωστικών ασκήσεων.
Ο πατέρας του Νώε εξήγησε ότι οι ειδικοί δεν δίνουν συνήθως καμία σημασία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ότι οι ίδιοι ήταν τυχεροί που κατάφεραν να τους πείσουν να αξιολογήσουν τον Νώε και να αναλάβουν τη νοητική θεραπεία του και να μην τον θεωρούν «χαμένη περίπτωση».
Ο ίδιος αποδίδει το θαύμα επιβίωσης του γιου του «στην ικανότητα του νου να θεραπεύει ή να διορθώνει το νευρικό σύστημα του σώματος».
ν

Όταν γεννήθηκε ο Νώε του έλειπε το 98% του εγκεφάλου. Πηγή: YouTube
ν

Παρ’ όλα αυτά –ή όπως θα περίμενε κανείς σε μια τέτοια ξεχωριστή περίπτωση– δεν λείπουν τα παράδοξα γεγονότα στη ζωή του μικρού Νώε.
Ο Νώε γεννήθηκε πριν έξι χρόνια, το 2012, στις 11/11, ώρα 11:00 ακριβώς, στο Abbeytown της κομητείας Κάμπρια (Cumbria) της Αγγλίας.
ν

Ο μικρός Νώε επέζησε και μεγαλώνει φυσιολογικά, παρ’ όλες τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των ειδικών. Image: Supplied
ν

Οι γιατροί είχαν προβλέψει ότι το νεογέννητο θα πέθαινε σύντομα, αφού θα ήταν ανίκανο να εκτελέσει απλές λειτουργίες όπως το να φάει ή να πιει υγρά. Ο μικρός όμως τους διέψευσε, καθώς η θέλησή του για ζωή υπερίσχυσε. Και η θέληση είναι ιδιότητα της ψυχής.
Όταν ο Νώε άρχισε να μεγαλώνει, είπαν ότι θα ήταν μια ζωή ανάπηρος, χωρίς να έχει αντίληψη του περιβάλλοντος – χωρίς να μπορεί να μιλήσει, να δει ή να ακούσει.
Και πάλι ο Νώε τους διέψευσε.
Οι γονείς του ενημερώνουν τακτικά φίλους και συγγενείς για την αξιοθαύμαστη πρόοδο που παρουσιάζει ο μικρός. Ο ίδιος ο Νώε, που αρχίζει και αντιλαμβάνεται τη θυσία και τους αγώνες των γονιών του, σκέπτεται από τώρα το δώρο που θα τους κάνει –για  πρώτη φορά– τα Χριστούγεννα!

ν

ν

 


Translate this post