Ταινίες: Από το κύκνειο άσμα των αδελφών Ταβιάνι μέχρι την «Καπερναούμ» (vid)

Κατηγορία NEWS, Τέχνες

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Youmagazine Newsroom

 

Η τελευταία ταινία των αδερφών Tαβιάνι, η Καπερναούμ που διεκδικεί Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και η παιδική Lego 2 προβάλλονται αυτή την εβδομάδα. Δείτε τα τρέιλερ.

Σκηνή από την ταινία των αδελφών Ταβιάνι «Μια προσωπική ιστορία». Πηγή: YouTube

ν

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δημιουργία των φημισμένων αδελφών Ταβιάνι «Μια Προσωπική Ιστορία», το λιβανέζικο κοινωνικό δράμα «Καπερναούμ», που είναι και υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και το ψυχολογικό δράμα «Η νηπιαγωγός», με την Μάγκι Τζίλενχαλ, είναι οι τρεις ταινίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα, από τα συνολικά έξι νέα φιλμ που ξεκινούν απόψε τη διαδρομή τους στους ελληνικούς κινηματογράφους.
ν

«Μια προσωπική ιστορία» των αδελφών Ταβιάνι

ν

ν

(Una Questione Privata) Πολιτικό δράμα, ιταλικής και γαλλικής παραγωγής του 2017, σε σκηνοθεσία Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, με τους Λούκα Μαρτινέλι, Λορέντζο Ριτσέλμι, Βαλεντίνα Μπελιέ.
Οι Ταβιάνι, έχοντας ζήσει το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ιταλική Αντίσταση, καταπιάνονται με το «ιερό κείμενο» του Ιταλού συγγραφέα και αγωνιστή της αντίστασης Μπέπε Φενόλιο («Μια προσωπική ιστορία»), προκειμένου να αναδείξουν τα ουμανιστικά τους οράματα, για την προτεραιότητα του «εμείς» έναντι του «εγώ» και ειδικά όταν διακυβεύονται πανανθρώπινες αξίες.
Με τη γνωστή τους ικανότητα, τα δυο αδέλφια (ο Βιτόριο πέθανε πριν δέκα μήνες, αφήνοντας τον 87χρονο αδελφό του, Πάολο, μόνο του να κλείσει πολυσέλιδο βιβλίο της κινηματογραφικής τους ιστορία) αποτυπώνουν ανάγλυφα και με μοναδική αυθεντικότητα την εποχή της ιστορίας τους που έχει ως φόντο τη ρημαγμένη Ιταλία του 1943, που χάρις τη γενναιότητα κάποιων ανθρώπων προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από την ντροπή του άξονα και να βρεθεί στον αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού.
ν

«Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί

ν

ν

(Capernaum) Κοινωνικό δράμα, λιβανικής (ΗΠΑ, Γαλλία) παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Ναντίν Λαμπακί, με τους Ζαΐν Αλ Ραφέεα, Γιορντάνος Σιφεράβ, Μπολαγουατιφέ Τρέζερ Μπανκολέ.
Άποψη κοινωνικού σινεμά, συγκίνηση, γυναικεία ματιά κι ένας απίθανος πιτσιρικάς για πρωταγωνιστής, δίνουν στο «Καπερναούμ» έναν ξεχωριστό αέρα, αυτόν που του έδωσε και το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, αλλά και την υποψηφιότητα του Λιβάνου για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. 
Στο πληθωρικό φυσικό σκηνικό της Βηρυτού, η Ναντίν Λαμπακί («Caramel») στήνει ένα σχετικά μοντέρνο μελόδραμα, το οποίο, ξεπέφτει ορισμένες φορές σε εύκολες λύσεις, καθώς η γλυκύτητα δίνει τη θέση της στο γλυκερό και η εμβριθής κινηματογραφική ματιά της πέφτει ένα σκαλοπάτι κάτω από το γεμάτο κλισέ σενάριο. 
Η Λαμπακί περιγράφει τις περιπέτειες ενός δωδεκάχρονου στους δρόμους της Βηρυτού και ταυτόχρονα μιλά για την ανθρώπινη δυστυχία, με γεγονότα και καταστάσεις που εύκολα θα σοκάρουν το δυτικό θεατή, θα τον φέρουν πολλές φορές ενώπιον των ευθυνών του, αλλά και θα τον βάλουν στο πρόβλημα, θα τον συγκλονίσουν, κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η νεορεαλιστική κινηματογράφησή της, σε συνδυασμό με τις εύπεπτες εντυπωσιακές εναέριες λήψεις, αλλά και την απαραίτητη πομπώδη μουσική υπόκρουση.
ν

«Η Νηπιαγωγός» της Σάρας Κολάντζελο

ν

ν

(The Kindergarten Teacher) Δραματική ταινία, αμερικανικής παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Σάρα Κολάντζελο, με τους Μάγκι Τζίλενχαλ, Τρούντι Στάιλερ, Σελίν Ρατρέ, Τάλια Κλάινχεντλερ, Οσνάτ Χάντελσμαν-Κέρεν.
H Λίζα είναι μια ευαίσθητη δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει μια συμβατική ζωή στο Στέιτεν Άιλαντ. Παρακολουθεί μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της μετριότητάς της. Ανακαλύπτει τυχαία πως ένα αγόρι στην τάξη που διδάσκει έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο.
ν

«Αλίτα: O Άγγελος της Μάχης» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

ν

ν

(Alita: Battle Angel) Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με τους Ρόζα Σαλαζάρ, Μαχερσάλα Άλι, Έιζα Γκονζάλεζ, Τζένιφερ Κόνελι, Μισέλ Ροντρίγκεζ.
Εντυπωσιακή κατασκευή, με τους υπολογιστές να έχουν κάψει το τροφοδοτικό και την κάρτα μνήμης τους, μετά τις χιλιάδες ωρών εργασίας από τους κομπιουτεράδες του Κάμερον, που βρίσκεται στην παραγωγή.
Φουτουριστική, γεμάτη εφέ, περιπέτεια, που απευθύνεται κυρίως στο πολυπληθές νεανικό κοινό. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ιαπωνικό κόμικς που έχει μεταφερθεί σε ένα πολυεθνικό, πολυφυλετικό σύμπαν, με το οποίο οι κατασκευαστές του θέλουν να μιλήσουν για τα αδιέξοδα της τεχνολογίας και κυρίως για τη δύναμη της αγάπης. Μόνο που το κάνουν αναδεικνύοντας τη δύναμη της τεχνολογίας και της κυριαρχίας της, αφού η κατασκευή τους (η ταινία) οφείλεται σε αυτήν.
ν

«Έρωτας Χωρίς Τέλος» των αδελφών Αλέντα

ν

ν

(Sin Fin) Αισθηματική ταινία, ισπανικής παραγωγής του 2018, σε σκηνοθεσία Σεζάρ Εστέμπαν Αλέντα και Χοσέ Εστέμπαν Αλέντα, με τους Χαβιέρ Ρέι, Μαρία Λεόν.
Ρομάντζο από την Ισπανία, που γύρισαν τα αδέλφια Αλέντα και που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Γκόγια (τα Όσκαρ της Ισπανίας) στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη. Η συνάντηση του ντροπαλού, κοινωνικά αμήχανου Χαβιέ με τη τη Μαρία, ένα δραστήριο, εξωστρεφές και διασκεδαστικό κορίτσι, είναι η αρχή ενός πανέμορφου ρομάντζου.
Δεκαπέντε χρόνια μετά και το τοπίο δεν είναι πια ειδυλλιακό. Η εμμονή του Χαβιέ για τη δουλειά του και τα ανεκπλήρωτα όνειρα της Μαρίας εμφανίζονται στο προσκήνιο. Η σχέση τους περνάει κρίση. Ο Χαβιέ συνειδητοποιεί ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να την βοηθήσει. Πρέπει να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο για να ξαναγράψουν τη μοίρα της Μαρίας και να αποφύγουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν. 
ν

«Η Ταινία Lego 2» του Μάικ Μίτσελ

ν

ν

(The Lego Movie 2) Παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, αμερικανικής (δανικής, νορβηγικής, αυστραλέζικης) παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Μάικ Μίτσελ.
Μετά την εισπρακτική επιτυχία της πρώτης ταινίας «The Lego Movie» τα χαρούμενα πολύχρωμα τουβλάκια επιστρέφουν σε νέες περιπέτειες για να διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους, που θέλουν δυο ώρες ανέμελου χαβαλέ. 
Η ταινία προβάλλεται και μεταγλωττισμένη με τις φωνές των: Τζίνη Παπαδοπούλου, Σταύρου Σιούλη, Ντορίνα Θεοχαρίδου, Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνου Κακούρη, Θανάση Κουρλαμπά, Φώτη Πετρίδη και Θάνου Λέκκα.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post