Αυτοθεραπεία μέσα από την αρχαία κινεζική παράδοση

Κατηγορία Μακροβιοτική, Εναλλακτικές θεραπείες

ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Τον πόνο τον διαλέγουμε μόνοι μας», έγραψε ο Καλίλ Γκιμπράν. Έτσι, εμείς οι ίδιοι μπορούμε και να τον θεραπεύσουμε, με οδηγό την κινεζική παράδοση.

ν

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σύμπαν διαποτίζεται και κινείται από τη ζωτική ενέργεια «τσι», που εκδηλώνεται μέσα από δύο πόλους, το γιν και το γιανγκ. Η ίδια αυτή ενέργεια κρατάει στη ζωή και τον άνθρωπο.
Το τσι είναι πιο ισχυρό νωρίς το πρωί. Οι πρώτες πρωινές ώρες είναι οι ώρες των πνευμόνων, γιατί τότε η φύση μεταβιβάζει περισσότερη ενέργεια. Όποιος ξυπνάει πολύ νωρίς «εισπνέει» όλη την ενέργειά του πρωινού. Μετά τις εννιά το πρωί, όταν ο ήλιος έχει σηκωθεί ψηλά στον ορίζοντα, η ένταση της ενέργειας πέφτει.
ν

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ

«Ο θυμός αρρωσταίνει το συκώτι και ο φόβος τα νεφρά», υποστηρίζει η αρχαία κινεζική ιατρική. Το μυαλό πρέπει να κατευθύνεται σε θετικές και εποικοδομητικές σκέψεις. Οι φόβοι, οι ανησυχίες, η απειλή, η θλίψη, οι θυμοί, όλη αυτή η αλυσίδα των αρνητικών συναισθημάτων διαταράσσει την ενέργεια πρώτα στο ψυχικό επίπεδο και έπειτα στο βιολογικό.
Τρία δάκτυλα περίπου κάτω από τον αφαλό βρίσκεται το σημαντικότερο κέντρο ενέργειας του ανθρώπου, το «ταν τιεν». Όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε να μπλεχτούμε σε αρνητικές καταστάσεις, μπορούμε να το αποφύγουμε με το να συγκεντρωθούμε σ’ αυτό το σημείο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα τείχος στα βίαια ερεθίσματα που φτάνουν στον εγκέφαλο και τείνουν να μας βγάλουν από την ισορροπία μας.
Μπορούμε όμως να δεχτούμε θετική ενέργεια και μέσω ενός άλλου ατόμου. Το «τσι» είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πρανοθεραπεία και το ρέικι, εναλλακτικές θεραπείες που δουλεύουν με την ενέργεια που μεταβιβάζει ένας άνθρωπος σ’ έναν άλλο.
Το Τάι Τσι, το Πα Τουάν Τζιν και η γιόγκα έχουν τη δυνατότητα πέρα από το ξεμπλοκάρισμα της ενέργειας, να ξυπνούν μέσα μας μια έκτη αίσθηση που μας βοηθά να κινούμαστε καλύτερα μέσα στη ζωή. Με αυτήν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν ο χώρος μέσα στον οποίο βρισκόμαστε είναι θετικός για μας ή αν μας αποδυναμώνει ενεργειακά. Κι ακόμα, καταλαβαίνουμε καλύτερα τους ανθρώπους και τις σχέσεις μας. Είναι αυτό που ονομάζεται «χάρις» στα βουδιστικά και ταοϊστικά μοναστήρια.
ν

ν

ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Οι τροφές είναι κι αυτές άλλες γιν και άλλες γιανγκ και ο σωστός συνδυασμός τους βοηθάει τη φυσιολογική ροή της ενέργειας μέσα στον οργανισμό.
Η μακροβιοτική βασίζεται στην αυτοδιάγνωση: Κοιτάξου προσεκτικά, αρχίζοντας από τα χέρια: η παλάμη είναι σκληρή; Τότε η καρδιά σου είναι σκληρή. Είναι ιδρωμένη; Τότε πίνεις πολύ. Ύστερα κοίταξε το πρόσωπό σου, το δέρμα. Προσπάθησε να καταλάβεις πώς λειτουργεί ο οργανισμός σου, ποια είναι τα αδύνατα και τα δυνατά σημεία σου και κατανάλωσε τα ανάλογα φαγητά.
Προσπάθησε να καταλάβεις, η καρδιά σου είναι γιν ή γιανγκ; Ανάλογες πρέπει να είναι και οι τροφές: γιν ή γιανγκ. Μελέτησε τις τροφές, μελέτησε τον εαυτό σου.
Γελάς με ό,τι κι αν συμβεί; Έχεις σκληρή καρδιά. Είσαι μελαγχολικός; Τα πνευμόνια σου δεν λειτουργούν καλά. Είσαι ευερέθιστος; Το συκώτι σου έχει πρόβλημα. Στο συκώτι κάνει καλό το σιτάρι, στην καρδιά το καλαμπόκι, στα νεφρά τα όσπρια και τα λαχανικά.
Η πράξη της ταοϊστικής μακροζωίας καθορίζεται από τέσσερις παράγοντες: την αναπνοή και την άσκηση, το φαγητό, το γενικό τρόπο ζωής και τον έρωτα.
Ωστόσο το μαγικό κλειδί είναι το ζευγάρι, η συγχώνευση του άνδρα και της γυναίκας, αφού γιν + γιανγκ = Ταό (Δύναμη). Η ίδια η σχέση ανάμεσα στη γυναίκα (γιν) και τον άνδρα (γιανγκ) είναι, σύμφωνα με την κινέζικη παράδοση, ζήτημα ισορροπίας και ενέργειας.
ν

 


Translate this post