Η πηγή της νεότητας – μύθος ή πραγματικότητα; (vid)

Κατηγορία MAGAZINE, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το βότανο της αναζωογόνησης

Υπάρχει κάποιο βότανο που μπορεί να προσφέρει τις προστατευτικές αρετές του απέναντι στην αδυσώπητη φθορά της καθημερινής ζωής, και παράλληλα να προστατεύει την ευαίσθητη λειτουργία της μνήμης και της γνωστικής μας λειτουργίας;

ν

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ μπορεί να βρίσκεται στο γκίνγκο μπιλόμπα (ginkgo biloba). Το φυτό αυτό είναι η επιτομή της μακροζωίας, της επιβίωσης και της αναγέννησης.
Η προέλευσή του είναι από την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική. Αναφέρονται σ’ αυτό ως το «ζωντανό απολίθωμα» του φυτικού κόσμου, γιατί είναι το μοναδικό μέλος που έχει επιβιώσει από μια μεγάλη οικογένεια φυτών, την τζινγκοάλες (ginkgoales). Τα φύλλα του έχουν ένα ενδιαφέρον σχήμα που αποτελείται από δύο λοβούς, από όπου πήρε και το όνομά του (biloba).
Μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, το γκίνγκο μπιλόμπα έγινε το σύμβολο της ανανέωσης. Μέσα στην απίστευτη καταστροφή, τη θλίψη και τα συντρίμμια, το γκίνγκο ξεπήδησε από το έδαφος και έβγαλε μπουμπούκια. Ο κορμός έλειπε, αλλά η ουσία του βρισκόταν ακόμη εκεί. Έχει την ικανότητα να επιβιώνει και αυτή του η ικανότητα είναι που το κάνει τόσο πολύτιμο στην ιατρική των βοτάνων.
ν

Φυτά γκίνγκο μπιλόμπα στην Ιαπωνία με φόντο το ηφαίστειο Φούτζι. Image: Supplied
ν

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες πάνω στο φυτό. Μελέτες in vitro έχουν επισημάνει την αντιοξειδωτική του δραστηριότητα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, όπως είναι τα ανιόντα υπεροξειδίου και οι ρίζες υδροξυλίου.
Ένα μέρος της δραστηριότητας του γκίνγκο προέρχεται από τα συστατικά του, τα γκινκολίδια, τα οποία έχει βρεθεί ότι έχουν ανταγωνιστική δράση απέναντι στον ενεργοποιητικό παράγοντα των αιμοπεταλίων, που σημαίνει ότι έχουν αντιπηκτικές ιδιότητες.
Υπάρχει μια υπόθεση ότι ο ενεργοποιητικός παράγοντας των αιμοπεταλίων μπορεί να παίρνει μέρος στα πρώτα στάδια του εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων στα εγκεφαλικά κύτταρα, κάτι που έχει φανεί σε διαφορετικές μελέτες σε εγκεφάλους ζώων, αλλά δεν αποτελεί ακόμη καθαρή απόδειξη.
ν

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Το φυτό έχει δείξει ότι βελτιώνει τις διαδικασίες μνήμης, συγκεκριμένα την διεργασία μνήμης, την παγίωση της μνήμης, την εκτελεστική της λειτουργία και την ταχύτητα της μνήμης εν δράσει. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μια έρευνα πάνω σε 61 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 40 χρόνων.
Η λήψη του γκίνγκο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων ανθρώπων με ήπια έως μέτρια νοητική εξασθένιση ή εξασθένιση της μνήμης, λόγω ηλικίας.
Το γκίνγκο μπιλόμπα προτείνεται επίσης και για την εγκεφαλική ανεπάρκεια, η οποία δεν θεωρείται ακριβώς σύνδρομο, αλλά είναι περισσότερο μια σειρά από εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η σύγχυση, η έλλειψη πρόσφατης μνήμης, η έλλειψη πρωτοβουλίας και οι αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά. Αυτά τα συμπτώματα έχουν συνδεθεί με μειωμένη εγκεφαλική κυκλοφορία και συχνά θεωρούνται σαν τα πρώτα σημάδια της άνοιας.
Το θαυματουργό αυτό φυτό μπορεί να δεχτεί ακόμη περαιτέρω μελέτη, ενώ οι κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν τις πλήρεις δυνατότητές του βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Υπόσχεται πολλά στους τομείς της γνωστικής λειτουργίας, της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης.
Μια βασική σημείωση είναι ότι υπάρχει η περίπτωση αλληλεπίδρασής του με φάρμακα που προκαλούν αραίωση του αίματος, όπως είναι το Warfarin (Βαρφαρίνη). Αν παίρνετε τέτοιου είδους φάρμακα, θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας, προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

ν

ν

 


Translate this post