Ένα καινούριο φάρμακο μπορεί να παρατείνει τη ζωή (vid)

Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ, Μακροβιοτική

ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΙΚΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ένα καινούριο κοκτέιλ φαρμάκων μπορεί να εξαφανίσει τις ασθένειες και να παρατείνει τη ζωή, εξοντώνοντας τα ανεπιθύμητα κύτταρα που είναι γνωστά ως «κύτταρα ζόμπι».

Στο εγγύς μέλλον, απλές θεραπείες θα μπορούν να αυξήσουν την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Image: Supplied

ν

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ δοκιμές σε ποντίκια ενός νέου φαρμάκου υπόσχονται τη δυνατότητα βελτίωσης της υγείας και επέκτασης της ζωής στον άνθρωπο.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν βρει δυνητικά έναν τρόπο να επεκτείνουν την διάρκεια της ανθρώπινης ζωής μέσω ενός κοκτέιλ φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν τα ανεπιθύμητα κύτταρα από το σώμα, δηλαδή τα γερασμένα αλλά απέθαντα κύτταρα που είναι γνωστά ως «κύτταρα ζόμπι».
Αυτά τα ανεπιθύμητα κύτταρα παραμένουν ζωντανά, και παρ’ όλο που έχουν χάσει τη λειτουργική τους αξία, είναι ανθεκτικά στον θάνατο. Ο αριθμός τους αυξάνεται καθώς ένα άτομο μεγαλώνει σε ηλικία και σε αυξημένες ποσότητες συνδέονται με διάφορες χρόνιες ασθένειες.
Τα κύτταρα ζόμπι δεν μπορούν να πεθάνουν, αλλά είναι εξίσου ανίκανα να εκτελέσουν τις λειτουργίες ενός κανονικού κυττάρου. Αυτά τα «ζόμπι» ή γερασμένα κύτταρα εμπλέκονται σε μια σειρά ασθενειών, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία.
Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, σε ένα πειραματόζωο με άνοια τα γερασμένα κύτταρα συσσωρεύονται δίπλα σε ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα πριν από την εμφάνιση της γνωστικής έκπτωσης. Με άλλα λόγια, συμβάλλουν στη νευροεκφύλιση.
Με το να παρεμποδίσουν αυτή τη συσσώρευση των κυττάρων, οι ερευνητές είναι σε θέση να μειώσουν την συσσώρευση των πρωτεϊνών Ταυ, τον νευρωνικό θάνατο και την απώλεια μνήμης.
ν

Απεικόνιση ενός κυττάρου ζόμπι, δίπλα σε άλλα νεκρά κύτταρα, από τον Πολωνό καλλιτέχνη Paweł Jońca. Image: Supplied
ν

Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με ένα κοκτέιλ φαρμάκων για την απομάκρυνση αυτών των κυττάρων σε ποντίκια. Το κοκτέιλ αποτελείται από το αντικαρκινικό φάρμακο Dasatinib (Δασατινίμπη), που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας, και της φυτικής χρωστικής ουσίας Quercetin (Κουερσετίνη).
Η Κουερσετίνη είναι μια φλαβονόλη (φλαβονοειδές) που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φύλλα και σπόρους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής, ποτά ή τρόφιμα. Το χημικό της όνομα στον πίνακα IUPAC είναι 2-(3,4-dihydroxyphenyl)-3,5,7-trihydroxy-4H-chromen-4-one.
Η Κουερσετίνη είναι ευρύτατα διαδεδομένη στη φύση. Το όνομα χρησιμοποιείται από το 1857 και προέρχεται από το Quercetum που σημαίνει «δάσος βελανιδιάς». H Κουερσετίνη είναι ένας φυσικός αναστολέας, πολικής μεταφοράς αυξίνης.
ν

ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΟΥΕΡΣΕΤΙΝΗΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (MG/100G ΤΡΟΦΙΜΟΥ)

Η Κουερσετίνη βρίσκεται στην ακατέργαστη κάπαρη (234), στην κάπαρη (173), στο ραπανάκι (70), στα χαρούπια (58), στον άνηθο (55), στο κόλιαντρο (53), στο ουγγρικό πιπέρι ή πάπρικα (51), στα φύλλα του μάραθου (48,8), στο ραντίτσιο ή βελγικό αντίδι (31,5), στο κάρδαμο (30), στο φαγόπυρο (23), στο λάχανο (23), στο chokeberry ή αρώνια (19), στο cranberry ή φίγγι (15), στο lingonberry ή μύρτιλο (13), στο δαμάσκηνο (12), στο μπιζέλι (11) και στη γλυκοπατάτα (10).
Σε μικρότερες ποσότητες βρίσκεται στα βατόμουρα, τα μούρα, τα φραγκόσυκα, τα μήλα, τα μπρόκολα και το τσάι.
«Αυτή η μελέτη παρέχει αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση στη θεμελιώδη διαδικασία γήρανσης –στην προκειμένη περίπτωση, η γήρανση των κυττάρων σε ποντίκια– μπορεί να καθυστερήσει τις συνθήκες που σχετίζονται με τη γήρανση, με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία και τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής», δήλωσε ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση (National Institute on Aging) Richard J. Hodes.
Η ανθρωπότητα έχει εμμονή με την απόκτηση της αθανασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά παρά τις απίστευτες εξελίξεις στην επιστήμη και την ιατρική τους τελευταίους αιώνες, το είδος μας παραμένει εξίσου ευάλωτο στη διαδικασία της γήρανσης όπως οι πρόγονοί μας ήταν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Η μελέτη, όπως αυτή που αναφέραμε, δείχνει πάντως την αξία της διερεύνησης των βιολογικών μηχανισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης.

ν

ν

 


Translate this post